Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 2 d'abril de 2024 | Amposta decreta tres dies de dol per l'assassinat masclista d'una dona

  • Aragonès proposa un referèndum pactat que pregunti si Catalunya ha de ser independent
  • Els danys de la Borrasca Nelson persisteixen a la costa i els ajuntaments en fan balanç
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La funerària a les portes de l'edifici d'Amposta on s'ha trobat el cos de la dona
La funerària a les portes de l'edifici d'Amposta on s'ha trobat el cos de la dona

Amposta ha fet un minut de silenci aquesta tarda per l'assassinat d'una dona a mans de la parella. L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol.

El temporal de mar d'aquesta Setmana Santa ha deixat bona part de les platges sense sorra. Els municipis comencen a valorar les destrosses. Els embassaments, però, augmenten lleugerament, tot i que calen més episodis de pluges per pal·liar la sequera. La Setmana Santa impulsa l'ocupació i deixa el millor març de la història amb prop de 4 milions de treballadors en actiu.

El president Aragonès ha proposat un referèndum pactat amb la pregunta: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?"

Notícies a Catalunya del 2 d'abril de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:43

    Ports comença a reforçar la zona del Portinyol del port d'Arenys de Mar després del temporal de Garbí

     

    Ports de la Generalitat ha començat aquest dimarts al matí una actuació d'emergència per protegir el dic de llevant i reforçar la zona del Portinyol del port d'Arenys de Mar (Maresme), afectada pel temporal de Garbí. Es preveu que l'actuació s'allargui durant una setmana, durant la qual es col·locaran blocs d'escullera per protegir la infraestructura portuària i els accessos al Portinyol i a la platja del Cavaió. El Departament de Territori explica que l'actuació no s'ha pogut executar abans perquè no es podia garantir la seguretat dels operaris. En paral·lel, Ports redacta des de fa tres setmanes el projecte d'urgència de reforç de l'escullera del dic de llevant, amb la previsió d'executar-lo en els pròxims dos o tres mesos.

  • 20:26

    L'Estat estudia declarar en emergència les costes catalanes

     

    El govern espanyol estudia fer una declaració d'emergència a la costa catalana per accelerar la recuperació de les platges, després que el temporal Nelson que les ha afectat durant el cap de setmana n'hagi deixat diverses d'afectades i sense sorra. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s'ha reunit aquest dimarts amb els subdelegats del govern a Barcelona, Tarragona i Girona i amb els caps de demarcació de costes d'aquestes províncies per avaluar la situació provocada pel temporal. La declaració d'emergència es podria fer a través d'una resolució de la Secretaria d'Estat del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Prieto ha assegurat que la campanya d'estiu "no es veurà perjudicada" pel temporal.

  • 20:02

    El Consell Nacional d'Esquerra Republicana ratifica les llistes i replica a la Moncloa

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha replicat el govern espanyol després que ja hagi rebutjat la proposta de fer un referèndum a través de l'article 92 de la Constitució. "És el mateix govern que deia 'no' al traspàs de Rodalies, al traspàs de l'ingrés mínim vital i al traspàs de l'amnistia, i ara són una realitat", ha subratllat en una intervenció a l'inici del Consell Nacional d'ERC. "Diuen que és impossible però a ERC sabem que impossible no surt al nostre diccionari; el farem possible si ho vol la ciutadania de Catalunya", ha remarcat Aragonès, que ha insistit que aconseguiran fer-lo "realitat" amb "perseverança, treball i dirigint-se al conjunt dels catalans".

  • 19:53

    La gestió de l'Hospital de la Seu d'Urgell serà de titularitat pública l'any 2025

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presidit aquest dimarts la constitució de la comissió de treball per impulsar el traspàs de la gestió de la Fundació Sant Hospital a empresa de titularitat pública. Aquest procés, que deixa fora el Bisbal, està previst que culmini l'any 2025. L'Ajuntament de la Seu d'Urgell sí que hi continuarà tenint participació. A la reunió, la primera de la comissió, hi han pres part representants de la Fundació Sant Hospital i del Departament de Salut. Aquest canvi de titularitat serà previ a l'entrada del nou hospital de la capital de l'Alt Urgell que es preveu que entri en funcionament l'any 2029. Aquest serà d'àmbit comarcal i amb més serveis dels que ofereix l'actual ara mateix.

  • 19:34

    Salut multa Pàmies amb dues sancions de 600.000 euros per promoure el lleixiu per tractar l'autisme

     

    La Generalitat ha obert un procediment sancionador contra el pagès Josep Pàmies i un altre contra la seva associació, Dolça Revolució, per promoure el clorit de sodi (MMS) –un tipus de lleixiu- per tractar l'autisme. La conselleria imposa dues sancions de 600.001 euros per promocionar productes amb finalitats medicinals que no estan autoritzats com a medicaments, una infracció qualificada de molt greu per la intencionalitat i l'incompliment dels advertiments previs. Els fets es remunten a un acte que Pàmies va organitzar a Balaguer el setembre del 2023 i que després va difondre per internet, tot i que la conselleria li havia ordenat que el suspengués.

  • 19:24

    Minut de silenci a Amposta per la dona assassinada a mans de la seva exparella

     

    Un centenar de persones han pres part aquest dimarts a la tarda del minut de silenci convocat per l'Ajuntament d'Amposta com a mostra de rebuig a l'assassinat masclista que hi va haver ahir al municipi, així com de condol amb els familiars de la víctima. Hi havia veïns de la localitat, regidors i autoritats municipals, algun comandament policial i representants del Govern, entre els quals la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge. La consellera ha assegurat que està "farta" de "condemnar els assassinats de les dones", que ha alertat que no acabaran "si no acabem amb el patriarcat", per a la qual cosa, ha dit, cal la implicació "de tota la societat".

  • 19:11

    Territori invertirà 1,6 MEUR en aparcaments segurs de bicicletes a una trentena d'estacions de Rodalies

     

    El Departament de Territori ha iniciat la redacció del projecte per desplegar una xarxa d'aparcaments segurs de bicicletes (Bicitancats) en una trentena d'estacions de la xarxa ferroviària de Rodalies de Catalunya. El projecte inclou actuacions per valor d'1,6 milions d'euros. La iniciativa compta amb finançament dels fons europeus Next Generation. Els recintes tindran disseny modular per poder fer ampliacions posteriors si s'escau. La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat la mesura durant la reunió de la Mesa de la Bicicleta, ens participatiu que aplega administracions, associacions, empreses del sector i representants de la societat civil. La Generalitat ja ha instal·lat una desena de bicitancats a les estacions d'FGC.

  • 18:45

    Begur contracta dos treballadors que se centraran a localitzar i reparar fuites a la xarxa d'abastament d'aigua

     

    L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha contractat dos nous treballadors que se centraran específicament a localitzar i reparar fuites a la xarxa d'abastament d'aigua. D'aquesta manera, el consistori compleix amb un dels acords que va prendre la comissió municipal de sequera de finals d'any. Per localitzar les fuites, un dels operaris recorrerà el terme municipal amb un geòfon -un aparell que detecta sorolls subterranis- i també monitorarà tant els consums com els rendiments diaris de la xarxa. L'altre se centrarà a reparar-les.

  • 18:29

    Bolaños critica la proposta "electoralista" del referèndum i ERC l'avisa que el que genera conflicte és no deixar votar

     

    La sessió de control del Senat ha estat l'escenari d'un intercanvi de retrets entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la portaveu d'ERC, Sara Bailac, que ha acusat el govern espanyol de no atendre els "grans consensos" de la societat catalana per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i un finançament singular. Bolaños ha acusat els republicans de fer propostes "electoralistes" que al seu entendre només suposen tornar al "bucle infinit" de "l'enfrontament" i del "passat". Per contra, Bailac ha respost que "el que és un bucle i genera conflicte és retenir Catalunya en contra de la seva voluntat", i "el que és antic és no deixar votar la ciutadania, com va passar en aquest país durant quatre dècades de dictadura".

  • 18:18

    El Servei Meteorològic constata que no plovia tant durant el març des del 2022

     

    El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha constatat que no plovia tant durant el mes de març des de l'any 2022. El mes ha estat plujós a gran part del país i molt plujós al Prepirineu, l'Alt Empordà, àmplies zones del Pirineu i del prelitoral Central, sud de la Costa Brava i el Maresme. Ha estat normal al nord de l'Aran i sec a l'extrem sud-oest. En paral·lel, la mateixa font indica que el març s'ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, especialment al quadrant nord-est i al massís dels Ports. Meteorològicament, la primera part del mes ha estat marcada per una circulació zonal molt intensa amb una direcció del nord-oest al sud-est que ha afavorit els pas de pertorbacions amb una temperatura baixa i neu a cotes mitjanes.

  • 18:00

    Les empreses redueixen el teletreball perquè genera desconfiança entre els empresaris, segons EADA

     

    Venim d'uns dies festius i alguns han aprofitat el teletreball per marxar fora. Però una de cada tres empreses han reduït aquesta opció o directament han eliminat el treball en remot. És un model, que segons EADA, genera desconfiança entre els empresaris. Diuen que cau la productivitat. 

  • 17:30

    Els Mossos detenen tres persones responsables de l'agressió a l’entrenador de la Jonquera

     

    Els Mossos d’Esquadra han detingut tres homes, un d’ells menor d’edat, com a responsables de l’agressió a l’entrenador de la Unió Esportiva la Jonquera, Arnau Liersa, en el partit de juvenils del passat 17 de març a Castelló d’Empúries (Alt Empordà). Els tres arrestats són el delegat de l’equip rival, l’Empuriabrava, el seu fill que és menor d’edat i un aficionat de 49 anys que va saltar al camp. Els policies van fer les investigacions pertinents amb les càmeres de vídeo que hi ha al camp de futbol i van determinar que la versió de Liersa quadrava amb imatges.

  • 17:00

    Junts presenta una querella contra l'empresa que va investigar la denúncia de Casol per assetjament

     

    Junts ha presentat una querella contra l'empresa externa que va investigar la denúncia de l'exdiputada del grup Cristina Casol per assetjament presentada al Parlament. Junts considera que l'informe que va fer l'empresa és esbiaixat, sense fonament i amb conclusions greument ofensives. En aplicació del protocol del Parlament contra l'assetjament, l'informe assenyala que no hi ha fets provats que determinin que Casol ha patit discriminació, però assenyala actituds masclistes al grup de Junts. El partit creu que s'han vulnerat els seus drets sense que s'hagi pogut defensar. A més, diuen que l'informe havia de ser confidencial i hi veuen "intencionalitat política".

  • 17:18

    Els embassaments catalans augmenten lleugerament, però calen més episodis de pluges

     

    Les últimes pluges han permès als embassaments del sistema Ter-Llobregat augmentar les seves reserves, que es troben en el 17,5%, amb un total de 107,2 hectòmetres cúbics. D'aquesta manera, estan per sobre del llindar fixat pel Pla Especial de Sequera, de 100 hectòmetres, per aixecar l'emergència. El Govern, però, ja ha deixat clar que per sortir d'aquesta fase cal estudiar el context més enllà d'assolir un determinat volum embassat. El conjunt de les conques internes també han augmentat lleugerament, del 15,7% al 16,9%.

  • 16:41

    Finalitza la vaga de cinc dies dels treballadors del servei de recollida de la brossa de Torredembarra

     

    Els treballadors del servei de recollida de la brossa de Torredembarra han finalitzat aquest dimarts a les tres del migdia els cinc dies de vaga que han fet per Setmana Santa. Les bateries de contenidors del municipi han acumulat quantitats considerables de deixalles a l'exterior, que en alguns casos tallaven el pas dels carrers. A partir de la tarda la situació s'anirà normalitzant. Juan Humanes, representant dels treballadors per la CGT, ha assegurat que els serveis mínims del 50% fixats s'han complert i que durant aquests dies han netejat les zones que havia establert l'ajuntament. Amb tot, els empleats han lamentat que l'empresa Prezero no s'ha posat en contacte amb ells i han afirmat que es plantegen fer vaga indefinida a l'estiu.

  • 16:22

    Mor un home en bolcar-se un tractor mentre arrencava una palmera en una finca d'Ulldecona

     

    Un home ha mort aquest dilluns quan intentava arrencar una palmera d'una finca al terme municipal d'Ulldecona (Montsià). Els cossos d'emergències van rebre l'avís a les vuit del vespre i es van desplaçar fins al lloc dels fets diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra, dels Bombers i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Segons fonts properes a la investigació, dos homes van lligar la palmera amb una corda al tractor i en l'acció de treure-la el vehicle va bolcar. Aquest va caure sobre la persona morta, que va quedar atrapada. La víctima és un home de 48 anys i veí del municipi.

  • 16:05

    S’investiga com a terrorisme gihadista l’atac a un establiment del centre comercial Màgic de Badalona

     

    L’atac amb una destral contra un establiment de menjar ràpid del centre comercial Màgic de Badalona s’investiga com a terrorisme gihadista, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els fets van tenir lloc dimecres, quan un home va començar a trencar els vidres de l’aparador armat amb l’eina.

  • 15:26

    Mor un dels dos treballadors ferits dijous en l'incendi d'una nau industrial del Vendrell

     

    Ha mort un dels dos treballadors ferits dijous en l'incendi d'una nau industrial al polígon la Cometa, a El Vendrell. L'altre ferit segueix ingressat en estat greu a l'hospital de la Vall d'Hebron. Els fets van passar quan els treballadors manipulaven materials... el que va derivar en l'explosió d'una bombona de butà que va cremar dues naus.

  • 15:30

    Els afectats per les inundacions del riu Cinca estan atents a l'evolució del cabal arran dels desembassaments de la CHE

     

    Els agricultors afectats per les inundacions de finques a la zona de l'Aiguabarreig, entre Massalcoreig i la Granja d'Escarp (Segrià), estan atents a com evoluciona el cabal del riu Cinca després que la CHE hagi dut a terme aquest dimarts desembassaments al sistema de pantans del Grado i Mediano. El president de la Comunitat de Regants del Pla d'Escarp, Francisco Vallés, ha explicat que les previsions de la confederació apunten que el cabal del riu durant les pròximes hores no hauria de provocar noves inundacions, però estan a l'"expectativa". 

  • 15:00

    Les darreres pluges a Catalunya no són suficients per pal·liar la situació de sequera

     

    Les pluges d'aquests dies han alleugerit la terra i la vegetació, però no han estat suficients per pal·liar la situació de sequera. I és que seguim en una situació de sequera extrema, i segons l'AEMET, són necessaris diversos episodis com aquest per fer remuntar els embassaments.

    Les darreres pluges no són suficients per pal·liar la sequera
    rtve Les darreres pluges no són suficients per pal·liar la sequera
  • 14:30

    Sant Joan de Déu ha creat el projecte PlaTEA per ajudar als adults amb autisme. 

     

     

    El Parc Sanitari Sant Joan de Déu crea el projecte PlaTEA per a millorar les capacitats i la confiança de les persones adultes amb TEA. 

    Sant Joan de Déu ha creat el projecte PlaTEA per ajudar als adults amb autisme
    rtve Sant Joan de Déu ha creat el projecte PlaTEA per ajudar als adults amb autisme
  • 14:25

    Ràdio Televisió Espanyola Catalunya presenta la nova programació del 2024

     

    RTVE Catalunya reforça la presència del català a la seva graella amb un increment dels programes. Danae Boronat és la gran novetat de les tardes, que per primer cop tindran un magazine propi a La 2, 'L'altaveu', mentre que David Fernández i Nerea Sanfe presentaran 'De carrer', un programa que resseguirà diferents municipis de la geografia del país. Enguany i per primer cop es podrà seguir la retransmissió d'Eurovisió en català a través d'emissió dual per La 1. El certamen, a més, serà protagonista d'un documental de producció pròpia, 'Catalunya, 12 punts', en què es repassarà la presència d'artistes catalans al festival.

  • 14:08

    Destrosses al passeig de Fenals de Lloret de Mar i la platja de Badalona per la borrasca Nelson

     

    El passeig de Fenals de Lloret de Mar té un tram tancat a causa de les destrosses de la borrasca Nelson. A l'àrea metropolitana, el temporal de mar també ha engolit platges, com la del Pont del Petroli, a Badalona. Per avaluar els danys a tot el litoral, a les 7 de la tarda es reuneixen els subdelegats i el delegat del Govern a Catalunya.

  • 14:00

    La borrasca Nelson, molt beneficiosa per alguns cultius escanyats per la sequera

     

    Al Segrià la pluja ha beneficiat especialment els conreus de cereals de secà. A ponent s'han acumulat entre uns 15 i 30 litres per metre quadrat aquesta Setmana Santa. Una aigua molt benvinguda en camps on es cultiva blat i ordi, però també pels cultius de regadiu, com per exemple els de blat de moro.

  • 13:54

    Demanen la dimissió del director d’un institut de Sant Sadurní d’Anoia per coaccions a la meitat del professorat

     

    Els sindicats CGT i Intersindical reclamen la dimissió o cessament del director de l’institut Escola Intermunicipal del Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia, per coaccions a gairebé la meitat del professorat. Segons els sindicals, el director nomenat el curs 2022-23 està gestionant el centre amb una dinàmica de pràctiques “tòxiques” que han provocat que prop de 40 professionals de l’institut tinguin “temor a expressar-se” i a contradir les seves ordres. “Ha arribat a citar al despatx professors de forma individual i sense telèfon mòbil per interrogar-los amb preguntes inquisidores”, denuncien.

  • 13:40

    Denuncien la desaparició de dues persones durant una festa en una finca a Tortosa

     

    Els Mossos d'Esquadra busquen dos homes desapareguts a Tortosa. Tenen 45 i 65 anys i són de nacionalitat espanyola i moldava. Segons fonts policials, un grup de persones va iniciar una festa divendres passat en una finca al terme municipal de la capital ebrenca i la trobada es va allargar tot el cap de setmana. Diumenge, es va denunciar la desaparició d'un dels homes, a qui no veien ni havien pogut localitzar des de dissabte, quan va marxar a peu de la festa. Aquest dilluns, s'ha denunciat una segona desaparició.

  • 13:34

    La Moncloa tanca la porta a la proposta de referèndum d'Aragonès i la vincula a la campanya del 12-M

     

    La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha tancat la porta aquest dimarts a la proposta de referèndum que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat a Barcelona. Alegría ha apuntat que la proposta se circumscriu en l'àmbit electoral del 12-M. "La posició que ha traslladat Aragonès és la seva posició, però no és en absolut la d'aquest govern, i menys la de la majoria de la societat catalana", ha dit.

  • 13:18

    Les estacions d'esquí del Pirineu aprofiten les darreres nevades per allargar la temporada

     

    Les darreres nevades i les previsions que continuarà nevant han permès a la majoria d'estacions d'esquí del Pirineu, allargar la temporada, que normalment acabava per Setmana Santa. Les condicions a les estacions són les millors d'aquesta temporada i les volen aprofitar. La majoria estaran obertes fins al cap de setmana que ve i Boí Taüll tancarà el 14 d'abril.

    Les estacions d'esquí del Pirineu allarguen la temporada
    rtve Les estacions d'esquí del Pirineu allarguen la temporada
  • 13:00

    Aragonès proposa un referèndum pactat que pregunti si Catalunya ha de ser independent

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet públic aquest dimarts l'informe que l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) ha elaborat sobre la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. El document, que Aragonès ha presentat al Consell Executiu, proposa que la consulta sigui pactada amb l'Estat i que es convoqui mitjançant l'article 92 de la Constitució, ja que es tracta d'una decisió política de transcendència especial.

  • 12:35

    L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni comença les tasques de neteja del passeig

     

    Els serveis tècnics de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni han iniciat les tasques de neteja del passeig de Sant Antoni, Es Monestrí i Torre Valentina, un cop passat el temporal dels darrers dies. Aquest matí ha tingut lloc també a l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni la reunió de balanç per fer una primera valoració dels danys causats pel temporal. A hores d’ara, i en una primera valoració aproximada, els serveis tècnics xifren en uns 450.000 € els danys i les tasques de reparació per poder deixar la platja en condicions. 

  • 12:18

    Desmantellen un grup que actuava a Tarragona i Girona important vehicles amb documentació falsa

     

    La Guàrdia Civil ha detingut 17 persones arreu de l'estat espanyol com a presumptes integrants d'un grup delictiu que es dedicava a la importació de vehicles amb documentació falsa. Actuaven a les demarcacions de Tarragona i Girona, i també a Madrid i Toledo i estan investigades pels suposats delictes de falsificació de document públic i privat, manipulació en la identificació de vehicles i pertinença a grup criminal.

  • 12:15

    El PP denuncia davant la Junta Electoral la roda de premsa d'Aragonès per vendre el referèndum d'independència

     

    El PP ha denunciat davant la Junta Electoral la roda de premsa que farà avui el president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, per presentar un informe jurídic sobre les vies per celebrar un referèndum. Els populars veuen "utilització partidista i electoralista" d'Aragonès, que es reuneix amb el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, l'òrgan que ha elaborat l'informe.

  • 12:05

    Costes avalua els danys de l'últim temporal que ha deixat les platges des de Calafell a Cambrils amb poca sorra

     

    El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic està avaluant els danys provocats pel darrer temporal a la costa tarragonina. Des de Calafell a Cambrils s'ha perdut de forma generalitzada sorra, segons expliquen fonts del Ministeri. Amb tot, l'episodi de pluges no ha ocasionat danys estructurals. La tempesta de "component sud" ha desplaçat bona part de l'arena a les zones nord i es preveu que retornin cap al sud en unes setmanes. Aquest dimarts, inspectors de Costes estan visitant les platges afectades per determinar el volum d'arena que caldrà posar de nou.

  • 11:45

    La Generalitat i els sindicats de presons s'emplacen a seguir negociant

     

    Govern i sindicats penitenciaris s’han reunit avui i han acordat seguir negociant a través de dues taules. Un grup de treball exclusivament centrat en l’àmbit de la seguretat dins de les presons, i un altre sobre les condicions laborals, que dona continuïtat al que ja estava en marxa els darrers mesos.

  • 11:24

    Tomàs Molina diu que "aportarà el sentit comú d'un home del temps clàssic" a la política

     

    Tomàs Molina, flamant candidat d'Ara Repúbliques, la coalició d'ERC a les europees, ha dit que "aportarà el sentit comú d'un home del temps clàssic" a la política. Molina serà el número quatre de la llista i ha justificat el seu fixatge en un context d'emergència climàtica. "Cal compromís. És imprescindible que ens adaptem al canvi climàtic", ha insistit. El meteoròleg seguirà treballant a TV3, però ja no sortirà en pantalla. 

  • 11:00

    Govern i sindicats de presons es tornen a reunir per resoldre el conflicte arran de la mort de la cuinera

     

    Els departaments de Justícia i de Presidència de la Generalitat i els sindicats de presons estan reunits des de les 9.30 hores d’aquest dimarts per intentar resoldre el conflicte generat arran de la mort d’una cuinera a mans d’un reclús de la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès) el 13 de març passat. A la trobada hi ha el secretari general de Justícia, Jordi Martinoy, i representants de la Secretaria d’Administració i Funció Pública.

  • 10:39

    Amposta convoca un minut de silenci per la dona víctima del crim masclista

     

    El consistori ha convocat un minut de silenci a les set de la tarda d'aquest dimarts per rebutjar l'assassinat. A banda de la suspensió de tots els actes públics previstos per a aquests tres dies, també s'ha convocat una Junta de portaveus Extraordinària a la una del migdia d'aquest dimarts.

     Amb aquesta mort ja són sis els feminicidis a Catalunya amb el que portem d’any.

  • 10:30

    L'Ajuntament d'Amposta decreta tres dies de dol per l'assassinat d'una dona víctima de violència masclista

     

    Segons fonts properes a la investigació, la dona podria fer dies que estava morta. La Policia Local va detenir aquest dilluns un home, de 47 anys, com a presumpte autor de la seva mort. L'arrestat tenia una ordre d'allunyament de la víctima. L'alcalde de la localitat, Adam Tomàs, ha mostrat el seu rebuig frontal a aquests fets i ha condemnat qualsevol forma de violència masclista.

  • 9:48

    Un atac israelià a Gaza mata set treballadors de l'ONG World Central Kitchen del xef José Andrés

     

    Els set membres de l'ONG World Central Kitchen que han mort aquesta matinada, en un atac de l'exèrcit israelià a Gaza, viatjaven en cotxes blindats amb el logotip de l'Organització. Ho ha confirmat l'ONG del xef José Andrés que denuncia que, tot i coordinar els moviments amb les tropes de Netanyahu, el comboi ha rebut l'atac després de descarregar més de 100 tones d'ajuda humanitària que l'ONG Open Arms havia portat per mar. 

  • 9:43

    Rècord de treballadors afiliats a la Seguretat Social per Setmana Santa

     

    Ja s'han publicat les dades de l'atur del mes de març que s'ha reduït en 33.000 persones i registra la seva xifra més baixa des del 2008. A Catalunya, la Setmana Santa impulsa l'ocupació i deixa el millor març de la història amb prop de 4 milions de treballadors en actiu.

  • 9:26

    Les darreres pluges són insuficients per aixecar l'emergència per sequera

     

    Les darreres pluges són insuficients per aixecar l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. Així ho explica Ramon Pascual, delegat de l'AEMET a Catalunya. "Ha sigut molt beneficiós. Però per pal·liar la sequera calen uns quants episodis", assegura. 

  • 9:10

    Les pluges de Setmana Santa poden haver anat bé pels al·lèrgics?

     

     

    La doctora Jordina Belmonte, responsable de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), explica com les plantes fan florides espectaculars per protegir-se contra la sequera. "L'al·lèrgia és una reacció protectora que és el que ens perjudica", assenyala Belmonte qui explica qui pot tornar-se al·lèrgics. Explica que cada vegada hi ha més possibles al·lèrgens i s'han millorat les deteccions. 

    Adverteix que la primavera pot ser problemàtica per les al·lèrgies: "Cal prendre precaucions". La doctora defensa fer "política pol·línica urbana" per combatre les al·lèrgies. 

     
  • 8:51

    L'empresària Anna Navarro serà la número dos de la candidatura de Puigdemont el 12M.

     

     

    L'empresària Anna Navarro serà la número dos de la candidatura de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per a les eleccions catalanes del 12 de maig. Així ho ha revelat JxCat en un comunicat, en què destaca que el fitxatge de Navarro, un "referent mundial al sector de les noves tecnologies", permetrà reforçar el perfil econòmic de la llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya, asseguren. 

  • 8:50

    Les reserves dels embassaments catalans superen el 16%

     

    Les pluges d'aquesta Setmana Santa, però, també han fet augmentar les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya per primera vegada en 8 mesos. 

  • 8:45

    El temporal deixa bona part de les platges sense sorra. 

     

     

    El temporal de mar d'aquesta Setmana Santa ha deixat bona part de les platges sense sorra. El litoral del Garraf i el Baix Llobregat s'han vist afectats amb gran intensitat. A Arenys de Mar, l’aigua ha arribat a menjar-se part d’una terrassa d’un restaurant. L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha hagut de tallar alguns trams del passeig marítim. Les destrosses ocasionades han sorprès molts ciutadans. 

  • 8:35

    Operació tornada esglaonada i sense víctimes mortals.

     

     

    L'operació retorn de Setmana Santa ha acabat sense grans congestions ni víctimes mortals a les carreteres catalanes.  La d'aquest any ha estat una operació amb molta mobilitat però amb menys retencions respecte a l'any passat. El tram de l'AP-7 entre l'Ametlla de Mar i l'Hospitalet de l'Infant ha estat el més conflictiu tant diumenge com ahir dilluns, amb cues que han superat els 10 quilòmetres. Trànsit només ha habilitat un carril addicional al sud d'aquesta via. 

  • 8:30

    Els Mossos investiguen com a possible crim masclista l'assassinat d'una dona a Amposta. 

     

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen com a possible crim masclista l'assassinat d'una dona a Amposta. Han detingut a la seva exparella, un home de 47 anys que tenia una ordre d'allunyament sobre la víctima. Ha declarat davant la policia haver-la esquarterat i dipositat les seves restes en contenidors d'escombraries.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 2 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    El Senat comença a tramitar la llei d'amnistia.

     

     

    La llei d'amnistia comença avui la seva tramitació al Senat on tindrà el rebuig frontal d'una Càmera on el PP té majoria absoluta.  Els populars han anunciat que faran servir la seva força perquè el ple del Senat demani  al Congrés dels Diputats que retiri aquesta llei. Tot fa  preveu que les dues cambres entrin en un conflicte que es podria judicialitzar davant el Constitucional. En tot cas, el PP ja va modificar el passat novembre el Reglament perquè l'amnistia no es tramiti amb caràcter urgent. 

     
  • 8:15

    El govern recorrerà al TC les accions autonòmiques per derogar la llei de memòria històrica. 

     

     

    El Govern recorrerà al Tribunal Constitucional les iniciatives autonòmiques impulsades pel Partit Popular i VOX per derogar les lleis de memòria democràtica tal com ja ha fet el govern aragonès. També han començat el camí per fer-ho la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó. Totes elles governades per PP i VOX. Des d'Aragó el seu president Jorge Azcón, del PP, i el vicepresident Alejando Nolasco, de Vox, han assegurat que no es faran enrere mentre que el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha explicat a Televisió Espanyola que aquestes accions blanquegen la dictadura i espera que decaiguin. 
     

     
  • 8:10

    Aragonès presenta la seva proposta de referèndum pactat.

     

     

    Decidit a plantar batalla al candidat socialista, l'actual president de la Generalitat, enceta la setmana presentant la seva proposta de referèndum. Aquest matí Pere Aragonès rebrà l'informe de l'institut d'estudis d'auto-govern sobre les possibilitats jurídiques del referèndum pactat. A la tarda, ho exposarà davant el Consell Nacional d'Esquerra. El referèndum i el sistema de finançament apunten a ser centrals en la campanya dels republicans. 
     

     

     

     

     
  • 8:05

    L'intens cicle electoral d'ara fins al juny marca l'agenda política.

     

     

    Arrenca aquesta setmana la campanya electoral basca, la primera de les tres cites electorals que hi ha abans de l'estiu i que marcaran l'agenda política. Els dos grans partits, PP i PSOE, es mesuraran a Euskadi, Catalunya i Europa i faran batalla al Congrés i al Senat on els enfronta l'amnistia i els pressumptes casos de corrupció. El president del govern, Pedro Sánchez, es mostra confiat que, de les tres eleccions, el PSOE en sortirà enfortit i esgotarà la legislatura. Segur de la victòria de Salvador Illa a Catalunya, assegura, en conversa amb periodistes, que serà la demostració que les seves polítiques són ben rebudes, també a Catalunya.  

     

     

     

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 02 d'abril de 2024