Enlaces accesibilidad

Aragonès proposa un referèndum pactat amb la pregunta: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?"

  • El president català diu que votar sobre la independència "és possible" amb l'actual marc legislatiu

Per
Aragonès, durant la reunió setmanal del Govern, després de l'aturada de la Setmana Santa (EFE/Enric Fontcuberta)
Aragonès, durant la reunió setmanal del Govern, després de l'aturada de la Setmana Santa (EFE/Enric Fontcuberta) EFE/Enric Fontcuberta

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que la millor via per convocar un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat és l'article 92 de la Constitució espanyola i que la pregunta que hauria de plantejar-se als catalans és: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?".

En una compareixença informativa en el Palau Centelles, Aragonès ha donat compte del contingut de l'informe que aquest dimarts li ha lliurat el director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA), Joan Ridao, en el qual s'identifica l'"instrument jurídic concret" per a dur a terme aquesta consulta.

"Les conclusions són clares: votar sobre la independència és possible en l'actual marc legislatiu i només és qüestió de voluntat política", ha explicat Aragonès en relació amb una proposta de referèndum que no requeriria un llindar mínim de participació per a oferir un resultat vàlid.

La Moncloa tanca la porta a la celebració d'un referèndum. La portaveu del govern, Pilar Alegría, ho situa en el marc electoral del 12M. 

El PP ja ha denunciat la proposta d'Aragonès davant la Junta Electoral. Critiquen que el president de la Generalitat hagi fet l'anunci en precampanya. Hi veuen un ús partidista, i acusen Sánchez de permetre-ho.