Enlaces accesibilidad

Cap víctima mortal a les carreteres durant l'operació de Setmana Santa

  • El pic de retencions ha estat aquest dilluns al migdia amb cues de més de 40 km a tot el territori
  • La pluja ha impedit habilitar carrils addicionals durant la jornada del diumenge

Per
Vehicles de tornada cap a Barcelona per l'AP-7 aquest dilluns de Setmana Santa
Vehicles de tornada cap a Barcelona per l'AP-7 aquest dilluns de Setmana Santa

L'operació de Setmana Santa s'ha saldat sense cap víctima mortal a les carreteres catalanes, tot i que sí que s'han registrat incidències i retencions a gran part del territori.

L'AP-7 ha estat una de les més complicades, amb cues que han assolit el seu pic aquest dilluns al migdia: uns 43 km de retencions a tot el territori. Unes cues, però, que es troben lluny dels 107 km de l'any passat.

Fins a les 21:00 h, més de 475.000 vehicles han tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona, el 80% del total previst. Trànsit ha pogut desplegar aquest diumenge els carrils addicionals a l'AP-7 i la C-32 per descongestionar el trànsit, com ja porta fent en altres ocasions.

Incidències puntuals

L'AP-7 ha estat, com era d'esperar, un dels punts calents de les incidències durant l'operació retorn. Un dels accidents més destacats d'aquest dilluns ha estat el del Papiol, on l'incendi d'un vehicle ha obligat a tallar l'AP-7 en sentit sud i només ha estat obert un carril durant prop d'una hora, el que ha generat més de 3 km de congestió.

Al tram sud, destaquen els 16 km de retencions entre el Vendrell i Santa Margarida i els Monjos. També s'han registrat retencions de més d'11 km entre l'Ametlla de Mar i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Al tram nord, les retencions han començat a la Roca amb 3 km de cues, i després la mobilitat s'ha complicat entre Maçanet i Fogars de la Selva amb 2 km de circulació lenta.

Altres vies també han presenciat retencions, com l'N-340 a l'Ametlla de Mar, Vendrell i Castellet i la Gornal, l'N-240 a Montblanc, la C-14 a Organyà i Ponts, l'N-II a Tordera i la C-55 a Castellbell i el Vilar. A l'A-2 s'ha tallat un carril a Vilagrassa en sentit Barcelona a la tarda i ha provocat retencions de fins a 7 km des de Bellpuig. També s'ha tallat momentàniament la C-37 a Manlleu.

Diumenge passat per pluja

El primer dia de l'operació retorn, la pluja ha impedit col·locar carrils addicionals i les principals retencions es van concentrar en diversos trams de l'AP-7 (Llinars del Vallès, Vilafranca del Penedès i Castellbisbal) i a la C-16, on un accident a la Nou de Berguedà va deixar fins a 12 quilòmetres de cua.

El pic màxim de retenció ha estat de 83 quilòmetres al conjunt de vies de Catalunya, un 30% menys que el 2023 quan el pic de retenció va ser de 122 quilòmetres. Tot i la pluja, el diumenge ha registrat el 31% del total dels desplaçaments previstos.

La via que ha concentrat més mobilitat durant aquest diumenge ha estat l'AP-7. Al tram sud, al trànsit provinent de les Terres de l’Ebre s’hi ha anat sumant intensitat i retencions en les incorporacions i en les sortides. Entre aquestes, destaca l’afluència de vehicles a l’alçada de Vilafranca procedents del Garraf i el Baix Penedès.

Pel que fa a l’AP-7 nord, la màxima mobilitat s’ha produït per l’aportació d’intensitat de vehicles procedents del Baix Empordà, per l’afluència de vehicles a Sant Celoni i Baix Montseny i per aquells provinents de la C-60.

Una altra de les vies que ha presentat retencions ha estat la C-16, que al migdia s'ha hagut de tallar per una topada a l'altura de la Nou de Berguedà. Tot i això, ha registrat menys congestió que altres caps de setmana. Ja al capvespre, l'autovia A-2 també ha tingut força afluència de vehicles, donat que és la via que recull el trànsit provinent del nord que circula per la C-14, la C-16, N-230, C-12, C-13 i altres vies de Ponent.

Alta afluència a l'Aeroport del Prat

L'Aeroport del Prat viu aquest dilluns la jornada amb més operacions d'aquesta Setmana Santa. Concretament, 1.016 operacions, segons Aena. Són gairebé 600 vols més que el Dilluns de Pasqua de l'any passat.

Dilluns de Pasqua, jonada de molt de moviment a l'Aeroport del Prat | Àlex Cabrera

Ara per ara, no consta cap afectació destacable ni a les sortides ni a les arribades. En total, l'Aeroport del Prat haurà gestionat més de 9.700 vols durant aquestes vacances de Setmana Santa.