Enlaces accesibilidad

Collboni deixa entreveure que ERC entrarà al Govern

  • L'alcalde perd la qüestió de confiança i s'obre el període de 30 dies perquè els partits presentin una candidatura alternativa
  • Aragonès avisa el PSC que l’entrada d’ERC és una qüestió “molt diferent” de l’acord de pressupostos

Por
Collboni anuncia que ampliarà el govern un cop estigui en vigor el pressupost
Collboni anuncia que ampliarà el govern un cop estigui en vigor el pressupost

Sense sorpreses en la votació sobre la qüestió de confiança que ha entrat en joc aquest dimecres. Un ple previsible fins que Jaume Collboni ha anunciat l'ampliació de govern. Malgrat que no ha volgut precisar ni donar més detalls sobre qui seran els socis, tot apunta que podria ser amb ERC.

L'alcalde de Barcelona ha explicat que si s'ha assolit un acord pels pressupostos amb Esquerra Republicana és perquè s'ha parlat primer dels comptes i després ho faran de govern mentre que, amb els comuns, l'ordre que imposaven els de Colau era invers.

A banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha frenat les intencions de l’alcalde de Barcelona, sobre l’entrada de la seva formació al govern de la capital catalana. L'executiu ha recalcat que es tracta d'una qüestió distinta: “Hi ha hagut un acord de pressupostos per responsabilitat, però això és molt diferent d’un acord de govern”.

Sense confiança en Collboni

El mecanisme ha quedat rebutjat amb 15 vots a favor, dels regidors de PSC i ERC i 26 en contra de les altres formacions polítiques, Junts, PP, VOX i BComú; que es manté en la seva posició per no haver arribat a un acord sobre el mandat de govern amb l'alcalde.

Collboni perd la qüestió de confiança i activa l’aprovació de pressupostos en 30 dies | Maite Boada

A partir d'ara, els partits compten amb un període de 30 dies per presentar una moció de censura contra Jaume Collboni, una situació que es preveu complicada perquè es necessita majoria absoluta, de 21 regidors sobre 41, i hi ha vetos entre uns i altres.

D'aquesta manera, l'executiu Collboni dona per fet que continuarà com a alcalde i confia que el pròxim 2 de maig tinguin aprovats automàticament els pressupostos 2024. De fet, ha tornat a assegurar que Barcelona tindrà comptes a la primavera.

Ja s'ha aplicat abans el mecanisme

L'últim as per aprovar els pressupostos de Barcelona, rebutjats en primera instància, ha estat vincular-los a una qüestió de confiança. Amb aquesta mesura, Collboni espera que quedin automàticament aprovats en transcorre el període. Un mecanisme del tot legal, però que només es pot fer fins a dues vegades en un mateix mandat. Per tant, un cop fet en els pressupostos actuals només té l'oportunitat de tornar a fer-ho o als de 2025 o als de 2026.

A banda, la fórmula ja l'han aplicat d'altres forces polítiques abans. Els de Xavier Trias el 2013 i els d'Ada Colau en 2016 i 2017.