Enlaces accesibilidad
Actualitat

Resum de notícies a Catalunya del 26 de març de 2024 | La presó de Ponent treu de la cuina els interns condemnats per delictes de sang

  • El Govern aparca la possibilitat d'aixecar l'emergència tot i que plogui aquesta setmana
  • La Moncloa recorre al TC la iniciativa independentista que tramita el Parlament
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Treballadors del centre penitenciari de Ponent, a Lleida
Treballadors del centre penitenciari de Ponent, a Lleida

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la decisió de les presons de Ponent i Lledoners de retirar els condemnats per delictes de sang de les cuines. D'altra banda, el Govern descarta, de moment, la possible retirada de l'emergència per sequera tot i que plogui aquesta setmana. A Barcelona, la Guàrdia Civil ha detingut un home suposadament relacionat amb Daesh.

Altres temes destacats de la jornada passen la reunió del Govern en plena precampanya de les eleccions del 12M, la decisió del Consell de Ministres de presentar un recurs davant del Constitucional contra l'admissió a tràmit de la ILP per declarar la independència i la presentació del 62 Festival de la Porta Ferrada.

Resum de notícies a Catalunya, 26 de març de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:45

    Abiach reivindica "receptes noves" a partir del 12M enfront del Govern Aragonès "de les esperances decebudes"

     

    I en aquest sentit ha promès "fer del dret a l'habitatge el cor del pròxim Govern de Catalunya". Així ho ha defensat en la seva intervenció davant del Consell Nacional de Catalunya En Comú, on la candidata a les eleccions catalanes ha criticat el paper de l'executiu de Pere Aragonès especialment en qüestió d'habitatge. "Aquest Govern té el rècord en desnonaments de famílies d'habitatges públics. Està més preocupat per desnonar que per fer habitatge públic", ha denunciat.

  • 19:20

    L'Ajuntament d'Esplugues es reuneix amb els veïns de l'edifici desallotjat per concretar quines són les famílies vulnerables i necessiten una solució urgent

     

    El consistori treballa per reallotjar les 38 famílies desallotjades de l'edifici El Barco. Algunes ja han dormit en albergs o cases de familiars, però cinc persones es neguen a deixar casa seva davant la manca d'una ordre judicial. Critiquen que des de l'Ajuntament no se'ls ha ofert una alternativa a llarg termini. A hores d'ara, el consistori s'està reunint amb diferents veïns per concretar quines famílies tenen situació de vulnerabilitat i necessiten una solució immediata. Dues o tres famílies podrien rebre avui mateix un pis per estar-s'hi a mig termini.

  • 18:41

    Puigdemont es presentarà al 12M amb una plataforma més enllà de Junts per culminar la feina del 2017

     

    Carles Puigdemont ha signat un acord amb altres partits independentistes per presentar-se plegats a les eleccions de Catalunya el 12 de maig. Ho ha comunicat oficialment des d'un acte a Perpinyà (França) durant la seva intervenció per la signatura de l''Acord del Vernet'. Les persones signants són:

     

    1. Joventut Republicana de Lleida: Agnès Serra
    2. Estat Català: Pep Andreu
    3. Alternativa Verda: Dolors Borau
    4. Reagrupament: Enric Solé
    5. Moviment d’Esquerres de Catalunya: Teresa Garcia
    6. Demòcrates: Antoni Castellà
    7. Acció per la República: Oriol Izquierdo
    8. Junts per Catalunya: Jordi Turull.
  • 18:25

    Els veïns de l'edifici El Barco a Esplugues consideren "il·legal" el desallotjament i reclamen solucions

     

    Els veïns de l'edifici del Barco a Esplugues de Llobregat consideren que el desallotjament per part de l'Ajuntament és "il·legal" i reclamen "solucions dignes" on viure mentre no puguin accedir a casa seva. Per això, han convocat una manifestació per a aquest dimecres a les 17:00 h a les portes del consistori.

  • 17:24

    Presó per a un home que hauria comès una agressió sexual amb submissió química a la Vall d'Aran

     

    Un home de 45 anys va ser detingut pels Mossos d'Esquadra el passat 11 de març i posteriorment va ingressar a presó per un suposat delicte d'agressió sexual amb submissió química. Es tracta d'un treballador de l'Hospital de Vielha, concretament un anestesista, però els fets no van tenir lloc al centre hospitalari. Fonts judicials han assenyalat que quan l'home va ser detingut, fiscalia va demanar presó provisional comunicada i sense fiança, i que així ho va acordar el jutjat.

  • 17:06

    L'OCU denuncia que molts bancs s'estan negant a tornar les despeses de la hipoteca

     

    Els clients acudeixen a via judicial perquè les entitats rebutgen d'entrada les peticions dels afectats amb excuses com que ja va passar el període de reclamacions.

    L'OCU reclama als bancs que retornin les despeses de la hipoteca
    rtve L'OCU reclama als bancs que retornin les despeses de la hipoteca
  • 16:17

    Denuncien que 20 famílies de Tarragona porten des de dissabte sense llum per un incendi a l'edifici

     

    El grup municipal d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona ha denunciat a les xarxes socials que una vintena de famílies del barri de Campclar porten des de dissabte sense subministrament elèctric a l'edifici on viuen. La raó és un incendi que es va produir a la sala de comptadors. Els afectats, alguns dels quals estan en situació de vulnerabilitat, han demanat al consistori una "alternativa amb urgència fins que es trobi una solució".

  • 16:03

    Els viticultors del Penedès, amoïnats per la sequera

     

    Al Penedès, l'any passat, va ploure menys de la meitat del que ho acostuma a fer. El sector vitivinícola calcula que estan en perill un terç de les 30.000 hectàrees de vinyes de la comarca. Pateixen pel que suposa arrancar-les. Si es moren, serà aquesta l'única solució.

  • 15:45

    Esplugues reclama "seny" a les famílies que segueixen a l'edifici El Barco perquè "podria entrar en col·lapse"

     

    El primer tinent d'alcaldia d'Esplugues de Llobregat i regidor d'Urbanisme, Eduard Sanz, demana la sortida immediata de les famílies que segueixen dins l'edifici El Barco, després que aquest dilluns es declarés el seu estat de ruïna. Sanz apel·la al "seny" i la "responsabilitat" dels que encara no han abandonat l'immoble. La darrera nit hi ha hagut sis famílies que s’han negat a marxar, mentre que a mig matí eren tres els pisos que continuaven habitats. Sanz els ha avisat que "estan posant en risc la seva seguretat". L'edifici, assegura el regidor, "podria entrar en col·lapse i caure" en qualsevol moment.

  • 14:27

    La presó de Ponent traurà de la cuina els interns que compleixen condemna per homicidi o altres delictes de sang.

     

    Segons han confirmat a Ràdio 4 fonts del Departament de Justícia, desvinculen els canvis efectuats a Lledoners de l’assassinat d’una cuinera a Mas d’Enric a mans d’un intern. Les mateixes fonts remarquen que en el context actual la prioritat és reforçar la seguretat i la percepció de seguretat, i no veuen problema a fer aquests canvis. També han recordat que la consellera ja va anunciar que es revisarien els criteris per accedir a la cuina. Per ara ja s’han executat cinc canvis de destinació a Ponent. 

  • 14:00

    Les estacions d'esquí encaren el final de campanya amb bons gruixos, arran de les nevades

     

    Neva per damunt dels 1.000 metres al Pirineu i atrau turistes a les destinacions de muntanya. Les estacions d'esquí encaren el final de campanya amb bons gruixos, el que es tradueix en una bona ocupació turística. Voreja el 90%.

  • 13:59

    Esplugues acusa l'anterior propietari de l'edifici evacuat 'El Barco' de no haver fer manteniment

     

    El primer tinent d'Alcaldia, Eduard Sanz ha assegurat una falta de manteniment per part de l'anterior propietari gairebé dos anys enrere. Diu que no havia fet els arranjaments necessaris i diu que l'edifici era "absolutament deficitari en coses fins i tot bàsiques".

  • 13:52

    Esplugues assigna habitatges temporals arran del desallotjament a les famílies més vulnerables

     

    Són 112 les persones afectades pel desallotjament del bloc de pisos 'El Barco' a Esplugues de Llobregat. L'Ajuntament assegura que les famílies més vulnerables tindran, des d'aquest dimarts, un habitatge temporal. Entre dos i tres són les més prioritàries.

  • 13:45

    Alerta per pluges localment intenses al sud i el nord-est del territori

     

    Protecció Civil alerta que poden caure pluges localment intenses amb tempestes i ratxes fortes de vent a partir d'aquest migdia. Atenció sobretot al sud i el nord-est del territori, ja que es podrien superar els 20 litres en 30 minuts. Un ambient d'hivern que es nota al carrer afavorit per la neu que ha arribat al Pirineu.

  • 13:25

    Els Mossos incorporen noves tecnologies i la IA per fer front a l'augment de l'ús d'armes de foc

     

    L'augment del crim organitzat vinculat amb narcotràfic de marihuana i haixix ha disparat l'ús d'armes de foc. Per fer-hi front, els Mossos han incorporat noves tecnologies i intel·ligència artificial. De les 13 morts criminals amb arma de foc de 2023 a Catalunya, 8 estan relacionades amb el crim organitzat i el narcotràfic. Cada cop hi ha més armes a les plantacions. 

  • 13:10

    El Govern defensa que no té sentit retirar l'emergència per sequera si no plou després

     

    Les pluges dels darrers dies i les possibles precipitacions d'aquesta setmana fan preveure un escenari favorable pel que fa a les reserves d'aigua. Ara com ara, les reserves del sistema Ter-Llobregat es troben al 16%, i el llindar per a declarar l'emergència és del 16,5%. Segons fonts del Govern, caldria que l’increment fos superior per valorar si és adient sortir d’aquest escenari, ja que no tindria massa lògica declarar la sortida de l’emergència amb poc de marge si al cap de poques setmanes tornem a estar per sota del 16,5%.

  • 12:57

    El Govern puntualitza que no aixecarà les restriccions per l'emergència per sequera si es recupera el 16% d'aigua a les conques internes. 

     

    La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha volgut acotar l'anunci del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que ha apuntat la possibilitat de flexibilitzar les restriccions en funció de les pluges d'aquesta setmana. 

  • 12:50

    El Govern aprova un crèdit de 145 milions per garantir inversions i ajuts urgents per pal·liar la situació actual de sequera  

     

    L’objectiu d’aquesta mesura és assegurar les inversions planificades a curt termini per fer front a la manca de pluges i assegurar l’abastament d’aigua per a tots els usos i persones El Govern ha aprovat el Decret llei de suplement de crèdit per un import de 145.274.613 euros. L’objectiu d’aquesta mesura és assegurar les inversions planificades a curt termini per fer front a la manca de pluges i assegurar l’abastament d’aigua per a tots els usos i persones davant la greu situació de sequera en què es troben les conques internes del país. 

  • 12:30

    El FC Barcelona proposa allargar els treballs al Camp Nou fins a les dotze de la nit per accelerar les obres

     

    El FC Barcelona ha proposat allargar els treballs al Camp Nou fins a les dotze de la nit per accelerar les obres. De fet, Betevé afirmava fa uns dies que hi ha un preacord entre l'Ajuntament i les entitats veïnals perquè sigui així però sense maquinària ni soroll. Actualment, els treballs que s'hi fan de dilluns a divendres duren fins a les vuit del vespre i el que planteja la proposta sobre la taula és allargar aquest horari de feina fins a la mitjanit per disposar, així, de quatre hores més diàries per treballar. Durant aquestes hores addicionals les tasques serien interiors o silencioses.

  • 12:26

    Un mosso d'esquadra detingut en una operació policial contra el blanqueig de capitals a Lleida

     

    Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut un home en una operació policial contra el blanqueig de capitals a Lleida que s'ha dut a terme en una casa del carrer Magí Morera. El detingut és mosso d'esquadra i va ser testimoni protegit en la causa de l'1-O i va declarar que els Mossos tenien ordres de controlar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Feia temps que se l'estava investigant des d'Afers Interns i Vigilància Duanera perquè portava un ritme de vida molt elevat amb importants despeses econòmiques i se'l relaciona amb irregularitats en subhastes i afers immobiliaris.

  • 12:00

    El PP proposa a Alejandro Fernández com a candidat a les eleccions catalanes del 12M


    El Comitè Electoral Autonòmic proposarà dimecres a l'actual líder del PP català, Alejandro Fernández, com a candidat a presidir la Generalitat. Després d'haver obtingut el suport dels principals actius polítics del partit en aquesta comunitat, se sotmetrà aquesta proposta a la consideració d'una Junta Directiva Autonòmica, que se celebrarà aquest dimecres a Barcelona i a la qual està previst que assisteixi el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Dolors Montserrat serà proposada com a presidenta del Comitè de campanya.

  • 12:00

    Estrada guanya la consulta interna per ser candidata de la CUP al 12-M a l'espera de ser ratificada pel partit

     

    La militància de la CUP votava des de diumenge qui situava al capdavant de la llista a Barcelona, si la candidatura liderada per qui ha estat diputada per Tarragona en la legislatura que ara ha acabat o una altra encapçalada per Laure Vega. La formació obria ahir al migdia la votació amb dues propostes diferents per als cinc primers llocs de la llista per a la demarcació de Barcelona, i els militants han pogut votar fins aquest dilluns al migdia. La CUP té previst presentar oficialment les seves llistes per al 12-M en un acte dimecres.

  • 11:41

    Detingudes sis persones i desmantellat un punt de venda de droga a Badalona

     

    Els Mossos d'Esquadra han practicat quatre entrades i escorcolls a dos locals i dos pisos d'un mateix carrer, on han trobat 53 grams de cocaïna, uns 600 grams d'haixix, 35 grams de metamfetamina i més de 12.000 euros en efectiu. En el dispositiu, iniciat dilluns cap a les 16 hores, hi van participar agents dels Mossos de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro) i de les unitats de subsol i canina.

  • 11:28

    Els veïns de l’edifici d'Esplugues ‘El Barco’, desallotjat aquest dilluns, entren a recollir les seves pertinences

     

    L'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat ha ordenat aquest dilluns el desallotjament "immediat" de l'edifici 'El Barco', on actualment vivien 38 famílies de lloguer. Tot i que els "danys estructurals" eren prou coneguts, els fets es van començar a accelerar a finals de febrer, després de la caiguda d'un fals sostre. Aquest matí, s'ha autoritzat a l'entrada dels veïns del bloc de pisos per entrar a recollir les seves pertinences i se'ls ha habilitat, de moment, albergs per passar la nit. 

  • 11:23

    Tom Jones, Gene Simmons, Robi, Toquinho i Julieta Venegas, caps de cartell del 62 Festival Porta Ferrada



    La 62a edició del Festival de la Porta Ferrada portarà a Sant Feliu de Guíxols, del 5 de juliol al 20 d'agost, Tom Jones, Gene Simmons (líder de KISS), Robi, Madeleine Peyroux, Homes G, Two Door Cinema Club, Andrea Motis, Toquinho, Julieta Venegas i Gregory Porter. El Festival, que l'estiu passat va vendre 60.000 entrades, el número més gran d'entre els festivals celebrats en la Costa Brava, es podrà veure més d'un 30% d'espectacles en català, amb les actuacions d'Antònia Font, La Ludwig Band, Guillem Gisbert i Clara Peya, així com de figures emergents del panorama musical, com Mushkaa i Figa Flawas

     

  • 11:16

    El Govern recorre al TC la iniciativa independentista que tramita el Parlament



    El Consell de Ministres té previst acordar  la presentació d'un recurs davant el Tribunal Constitucional per la decisió de la Mesa del Parlament de Catalunya d'admetre a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que aposta per una declaració unilateral de la independència.  El pas que sobre la ILP catalana donarà el Consell de Ministres es produeix després que el grup parlamentari del PSC-Units en el Parlament presentés el seu propi recurs al Constitucional contra la tramitació d'aquesta iniciativa, la finalitat de la qual és que la cambra catalana declari la independència.

  • 11:10

    Units per Avançar avala renovar la coalició amb el PSC per a les eleccions catalanes


    El Consell Nacional d'Units per Avançar ha avalat per unanimitat renovar la coalició amb el PSC per a les eleccions catalanes del 12 de maig, en una reunió extraordinària de la formació. El secretari general de Units per Avançar, Ramon Espadaler, ha definit la llista encapçalada per Illa com "l'única opció capaç de superar el 'procés' i d'obrir una nova etapa per a Catalunya".

  • 11:01

    El Govern confia a retirar l'emergència per sequera si es compleixen les previsions de pluja d'aquesta setmana


    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha afirmat que confia en les "prediccions d'aquesta setmana" de cara a retirar l'emergència per sequera en els municipis proveïts pels embassaments del sistema Ter-Llobregat. Ho ha dit en declaracions a 'El Periódico'  on ha apuntat que serà important observar la tendència i que si continua plovent molt, Catalunya "podria sortir de l'emergència amb els pantans al 17%", mentre que si cau un aiguat abundant arribarien fins al 20% i s'aixecaria segur.

  • 10:45

    Calafell prohibeix la venda de begudes alcohòliques en supermercats a partir de les deu de la nit

     

    L’Ajuntament només permetrà consumir alcohol al carrer als bars o festes populars amb autorització prèvia. És una de les mesures recollides a un seguit de canvis normatius aprovats al ple municipal per reduir el consum d’alcohol. El consistori també especifica que queda prohibit el consum a la via pública entre les deu de la nit i les 8 del matí. 

  • 10:30

    Cinc persones intoxicades de poca gravetat per l'alta concentració de monòxid en un habitatge al Pla de Santa Maria

     

    Els Bombers ha rebut l'avís a les 23.47 hores, alertats pel SEM. En arribar al domicili han fet lectures i han trobat concentracions altes de monòxid a tot l'habitatge. El SEM ha atès i traslladat cinc persones a l'Hospital de Valls, totes en estat menys greu. Els bombers han ventilat el pis amb electroventilador fins que els lectures han baixat. 

  • 10:06

    Arxivada la causa contra l'alcalde de Puigverd per maltractaments

     

    El jutge arxiva provisionalment la causa de maltractaments en l'àmbit familiar, contra l'alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona. El magistrat argumenta que cap de les 2 persones implicades en la denúncia ha aportat una declaració suficient per fer un relat sobre els fets denunciats. L'advocada de Josep Solsona, Carolina Piñol, assegura que també ha quedat arxivada una altra denúncia de la parella de Solsona per amenaces i coaccions. La parella està en tràmit de divorci. Ara queda pendent de resoldre una denúncia per una suposada agressió sexual de Josep Solsona a la seva filla.

    Arxivada la causa contra l'alcalde de Puigverd per maltractaments | Pepa Sangenís
    rtve Arxivada la causa contra l'alcalde de Puigverd per maltractaments | Pepa Sangenís
  • 9:48

    Esplugues busca una solució per les 38 famílies desallotjades l'edifici 'El Barco' pel seu "estat de ruïna"

     

    L'Ajuntament d'Esplugues ha posat en marxa un protocol de desallotjament que inclou la creació d’una Oficina Municipal de suport i atenció a les 38 famílies afectades, així com l’activació del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona. A les famílies sense alternativa residencial immediata se’ls ha ofert un allotjament puntual durant les primeres 48 hores mentre en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Habitatge se cerquen solucions adaptades a cada cas.
     

  • 9:38

    La signatura d'hipoteques a Catalunya continua en taxes negatives amb una caiguda del 14,1% al gener
     

    El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges a Catalunya al gener ha caigut un 14,1% respecte al mateix mes de l'any anterior fins a un total de 5.927 operacions. La baixada a nivell estatal es va situar en el 10,32%. En total, es van prestar 963,11 milions d'euros per a la constitució d'hipoteques sobre habitatges al gener, un 11,56% menys que fa un any. Comparat amb el mes anterior, el capital per a constituir hipoteques va pujar un 45,73%.

  • 9:25

    La Guàrdia Civil deté a Barcelona una persona per la seva presumpta pertinença a l'organització terrorista DAESH.

     

    L'operació es va iniciar l'any passat, quan els agents van detectar a una persona que s'estava radicalitzant i utilitzava plataformes de missatgeria instantània encriptades per a mostrar el seu suport actiu en favor de l'organització terrorista DAESH. Així mateix, a través dels seus perfils difonia i traduïa abundant contingut gihadista sobre activitats terroristes dutes a terme en diferents escenaris, i material idoni per a la fabricació d'explosius.

    Els agents també han pogut acreditar que les activitats estaven planificades d'una forma coordinada amb una clara vocació per a guanyar adeptes i aconseguir un suport real i efectiu a DAESH, i buscar una major difusió realitzant moltes d'aquestes publicacions.

    <

  • 09:20

    Salut inclou la prova de detecció del virus del papil·loma en dones de més de 30 i serà amb automostra a partir del 2025

     

    És un canvi en el protocol de prevenció del càncer de coll d'úter. Així, per aquesta franja d'edat la prova primària per detectar aquest virus no serà la citologia, com es feia fins ara, sinó la prova específica de detecció del virus. Aquest any la prova es podrà fer al centre mèdic de referència i, a partir del 2025, es farà per automostra amb un kit que es podrà recollir a la farmàcia i retornar-lo per a la seva anàlisi. 

  • 09:15

    Aragonès pugna amb el PSC pel suport a la seva proposta de finançament singular per Catalunya

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha preguntat al candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, per què prefereix el "cafè aigualit i descafeïnat per a tothom", i no la proposta d'un finançament singular. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i portaveu del PSC, Núria Parlon, ha considerat que no és "prou assenyat" que Catalunya surti del marc comú de finançament de les comunitats autònomes com va proposar la setmana passada el president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

  • 09:10

    Dani Alves lliura els passaports i s’haurà de presentar cada divendres davant de l’Audiència de Barcelona

     

    L’exfutbolista Dani Alves ha sortit de la presó aquest dilluns a la tarda després d’abonar aquest matí un milió d’euros de fiança. A part de la fiança, la seva defensa ha entregat els passaports al tribunal i Alves haurà de comparèixer cada divendres a l’Audiència de Barcelona. Té prohibit acostar-se o contactar amb la víctima, segons la resolució de l’Audiència de Barcelona.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dilluns 25 de març de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.