Enlaces accesibilidad

Un costelló enriquit amb 3D o un caramel musical; entre les propostes del saló Alimentaria

  • Els elements funcionals per millorar la salut són una de les grans tendències. També els que incorporen la IA
  • L'edició d'enguany espera acollir més de 100.000 assistents i un impacte econòmic d'entre 180 i 200 milions d'euros

Per
Algunes de les novetats del saló Alimentaria&Hostelco a Fira de Barcelona.
Algunes de les novetats del saló Alimentaria&Hostelco a Fira de Barcelona.

El saló Alimentaria & Hostelco és més internacional que mai. Aplega un miler d'empreses de cuina estrangera de 130 països i espera acollir més de 100.000 assistents. El sector agroalimentari se cita al recinte de Gran Via a Fira de Barcelona amb moltes novetats, dins d'una edició marcada per l'onada de protestes agrícoles i la corba dels preus dels aliments.

Entre les grans tendències, hi destaquen els aliments saludables i els que incorporen intel·ligència artificial (IA). De fet, hi ha una gran oferta de propostes funcionals que van més enllà del gust, com és el cas d'un caramel que et fa escoltar música o d'altres que presenten alternatives a les fonts convencionals de proteïna afegida; tot a través de la tecnologia.

Climent Sabater

També ho són les solucions per als qui busquen la comoditat o tenen poc temps en la cuina, amb nous envasos o formats. L'alimentació del futur s'assaboreix i se serveix a Barcelona. Propostes interessants que deixa el saló:

1- Costelló enriquit amb 3D

Una de les apostes d'aquesta edició és la tecnologia 3D. A Coccus transformen carn de poc valor en "una de millorada". Primer s'analitza la carn, en aquest cas un costelló, i, a través d'una impressora de tres dimensions, se li afegeix l'omega-3 i les vitamines necessàries.

D'aquesta manera, a través de la pantalla, es pot extreure els greixos saturats i escollir la quantitat de greixos naturals, o si es volen afegir altres nutrients com la fibra i la vitamina D. "El que fa és que tinguis una carn amb un valor nutricional molt superior a la carn normal", assegura l'empresa.

2- Canviar la llet de vaca per la de clara d'ou

La llet feta de clara d'ou podria substituir els lactis o les begudes vegetals. Pot ser una opció als al·lèrgics a la lactosa. La de l'empresa WOVO és una aposta per aprofitar la proteïna de qualitat de la clara d'ou, però sense els greixos ni els sucres.

Clara d'ou com a substitució de iogurts i begudes làcties.

Clara d'ou com a substitució de iogurts i begudes làcties.

Des de l'empresa expliquen que trenquen la proteïna de la clara d'ou en certs punts "perquè es comporti d'una manera diferent".

3- Caramel musical

Un dels productes més divertits d'aquesta edició és el caramel musical. El sentit del gust i de l'oïda s'activen gràcies a una llaminadura que emet so. En mossegar-la fa sentir unes vibracions que porten la melodia fins a l'oïda.

Creen un caramel que emet música en mossegar-lo.

Creen un caramel que emet música en mossegar-lo.

4- Saber de l'aliment amb un QR

Per saber d'on ve un producte, Bon Àrea presenta un codi QR que explica els passos que ha fet abans d'arribar a cada casa. Ofereix tota la informació al consumidor: des de l'origen de l'animal, la seva criança i la data en què es va posar a la venda.

Conèixer la procedència de qualsevol aliment a través d'un QR.

Conèixer la procedència de qualsevol aliment a través d'un QR.

5- Cervesa per a esportistes

Sempre s'ha dit que després de fer exercici el més adient és recuperar l'activitat muscular i prendre begudes com l'Aquarius, però mai recomanen beure's una cervesa. Però i si aquesta pogués tenir la mateixa utilitat?

Així és la cervesa per esportistes presentada al saló.

Així és la cervesa per esportistes presentada al saló.

Enguany, al saló ha presentat una proposta que conté vitamines i que sí que va bé per a després de fer esport. Podria ser una bona opció per als amants de la cervesa.

6- Batut per la pell i la musculatura

En la mateixa línia que la cervesa per a esportistes es troba el batut de fruites BIO de Vicky Foods. Enriquit amb col·lagen i vitamina B, ajuda al manteniment de la pell i la musculatura i protegeix de l'estrès oxidatiu.

7- Simular una barbacoa sense tenir-ne

Els que no tenen jardí, no acostumen a fer barbacoes tan sovint. Aquest és un dels hàndicaps que poden evitar amb la cuina funcional i que es mostra al saló. Es tracta de carn cuinada en brases de carbó que, amb un toc de deu minuts en forn o microones permet fer-se tranquil·lament des de casa. 

Per a completar el menú, enfront dels que pensen que la truita de patates no es pot congelar, Alimentaria alberga la prova que és possible.

8- Caviar de fruites o ginebra d'arbequina

Per a sorprendre el consumidor, la indústria també innova en sabors i formats, amb sorpreses com les que es podrien trobar a un restaurant d'alta cuina. Hi ha productes com fruita en esferes similar al caviar de mango, gerd i cítrics; una ginebra artesana elaborada amb olives arbequines i llavors de coriandre o un te verd amb bombolles de gelatina de fruita que exploten en la boca.

També es troben els sabors de sempre en altres formats. És el cas del Colacao en galeta i el Kit Kat per a untar o com a cereal i el pernil o el bròcoli en format xip.

9- Bacó i foie gras vegans

Al saló veiem opcions de tota mena, també per a persones vegetarianes i veganes. Per aquells que no consumeixen aliments d'origen animal, es presenten diversos productes de proteïna vegetal com el farciment de ruquets deshidratat vegà, tires de xai elaborades amb proteïnes de pèsol, blat i soia i, a més, el bacó i foie gras de base vegetal.

Opccions veggie presentades al saló.

Opccions veggie presentades al saló.

10- IA als restaurants i etiquetes intel·ligents

A més, hi ha un espai per a conèixer l'aplicació dels robots i de la intel·ligència artificial en qüestions concretes com la gestió dels restaurants o la manera d'atendre el client de forma personalitzada. Es poden veure en funcionament, robots cambrers i netejadors connectats a solucions integrals. 

D'altra banda, també es busca reduir el desaprofitament alimentari gràcies a una etiqueta intel·ligent que canvia de color; o desenvolupar superaliments amb base d'algues, entre altres propostes.