Enlaces accesibilidad

8M | Descobreix les veus femenines del panorama musical català

  • Suu, Sara Roy, Mushkaa, Maria Jaume... són algunes de les cantants més populars actualment
  • Moltes de les grans artistes del panorama musical han passat per programes d'RTVE Catalunya

Per
Sara Roy, Andrea Motis, Julieta, Ven'nus i Mushkaa
Sara Roy, Andrea Motis, Julieta, Ven'nus i Mushkaa Imatges d'Instagram | Composició d'RTVE

Segur que algun cop has mirat el cartell d'un festival i no has trobat gairebé cap nom de dona. Tot i que cada cop hi ha més veus femenines a sobre dels escenaris, els cantants i grups masculins encara acaparen el panorama musical.

I és que fer-se un lloc en la indústria sent dona és més difícil que no pas sent home. Per això, el que necessiten és visibilitat. Pel 8M - Dia de la Dona, donem a conèixer part del gran talent musical femení que hi ha a Catalunya.

Suu

Susana Ventura, més coneguda com a Suu, té autèntics hits en català. Segur que et sona la cançó 'Tant de bo', doncs és una de les més conegudes del seu repertori. Però també compta amb temacles com 'Lligar no és lo teu', 'Parlant de tu' o 'Diuen', entre d'altres.

Suu [Font: Instagram]

Suu [Font: Instagram]

Amb només 18 anys va llançar l'àlbum 'Natural', i dos anys després va estrenar el seu segon àlbum, 'Ventura'. El 2020 va treure 'Karaoke', el seu tercer i darrer disc. Un dels reconeixements de què pot presumir és el premi Enderrock, que va rebre el 2018 com a millor artista revelació. Ha actuat a diferents festivals com el Clownia o el Canet Rock.

Sara Roy

Sara Roy ha passat més temps de la seva vida als escenaris que fora d’ells. Porta des dels 12 anys en el món de la música i als 15 ja componia i tocava les seves pròpies cançons a sales i festivals d'arreu de Catalunya. En la seva adolescència, va formar part del popular grup de música infantil 'Macedònia', la que la va portar a participar a 'Factor X Espanya' amb el nou grup 'Noah'.

Punts de vista - Actuació i entrevista de Sara Roy

Actualment, la cantant presenta el seu primer treball discogràfic titulat '(A)MAR'. És un disc d'onze cançons on la cantant es mostra de totes les maneres, amb un repertori molt ampli de cançons potents i alegres, com 'Poetes' i 'No em diguis que no', i d'altres de més íntimes i profundes com 'Una vez más' i 'Comptant les hores'.

Mushkaa

La cantant Mushkaa té encara poca trajectòria artística coneguda, però que ho peta no és casualitat. El seu nom real és Irma Farelo i és una apassionada de la música des que va aprendre a caminar. Es va estrenar el 2022 a la Sala Clap de Mataró i des de llavors no ha baixat dels escenaris. Ha col·laborat amb altres artistes catalans com Figa Flawas o Julieta.

Mushkaa [Font: Instagram]

Mushkaa [Font: Instagram]

Destaca, sobretot, en l'esfera urbana. Les seves cançons són un mix entre reggaeton, R&B i rap, amb tocs sensibles. Els seus hits? Podem trobar 'Sembla mentida', cançó que la va portar a ser coneguda, ja que es va viralitzar a Tiktok. Però també gaudeix de temes com 'Diabla', 'Tas loko', 'Barras Warras', 'No m'estima més'... El seu últim àlbum, 'SexySensible', l'ha estrenat enguany.

Ven'nus

Valèria Núñez Saurí, també coneguda artísticament com a Ven'nus, és una cantautora catalana que va iniciar la seva carrera musical arran de la pandèmia. Sempre li ha agradat escriure poemes i en el confinament de la COVID va decidir posar-li música als que ja tenia escrits. A partir de llavors va guanyar popularitat i s'ha convertit en una de les veus que ha irromput en els últims anys dins del panorama musical català, amb unes cançons i missatges íntims i melancòlics, però també optimistes.

Punts de vista - Actuació i entrevista a Ven'nus

Recentment, ha publicat el seu EP 'Post-Mullet', un treball que pretén ser una autocrítica generacional. Reflecteix les èpoques de canvi que la cantant ha patit a Barcelona i com l'ha afectat marxar i traslladar-se a un petit poble.

Julieta

Julieta ha començat a guanyar popularitat en els darrers anys. La barcelonina va estrenar el seu primer àlbum, 'Juji', en 2021, i des de llavors s'ha consolidat com una de les veus revelació del pop i la música urbana. 'Secr3t', 'CLUB', 'T'enxules', 'No m'estima més' i 'Lokura' són, probablement, les seves cançons més conegudes. El que sí que és una lokura és el seu estil propi i que enganxa tothom. Ha actuat a la Sala Apolo i Razzmatazz i ha arribat a pujar sobre l'escenari del festival Primavera Sound.

Julieta [Font: Instagram]

Julieta [Font: Instagram]

Andrea Motis

L'Andrea Motis no ha parat d'assumir reptes des que va decidir dedicar-se a la música. És cantant, compositora, trompetista i saxofonista, considerada una de les artistes de jazz amb major projecció internacional. Amb 14 anys va publicar el seu primer disc, 'Joan Chamorro presenta Andrea Motis' i dos anys després, el seu segon disc 'Feeling Good'.

Després, va publicar el seu primer llançament mundial 'Emotional Dance', i posteriorment, 'Do outro lado do azul', disc que la va convertir en la primera espanyola a publicar amb segells emblemàtics en la història del jazz.

Ha tocat en alguns dels escenaris més reconeguts i representatius del jazz per tot el món: Japó, Nova York, Viena, Madrid i Barcelona, entre altres. El seu nou projecte autoeditat, 'Loophole', està inspirat en estils de música del seu background musical: funk, el jazz elèctric i el neo-soul. 

Maria Hein

És mallorquina i canta, compon i produeix en l'àmbit musical. Maria Hein va publicar la seva primera cançó just després de la pandèmia de la covid. Una cançó, 'Idò un café', que es pot dir que la va portar a la fama, perquè va aconseguir que una discogràfica es fixés en ella. Ha col·laborat amb Julieta i Mushka.

Maria Hein [Font: Instagram]

Maria Hein [Font: Instagram]

El seu talent és innegable, i ho demostra així cançons com 'CLUB' (amb Julieta), 'Els ocells', 'TEMPS' (amb Mushkaa), 'LA DAMA DE MALLORCA' o 'HANA', el seu darrer llançament. Un repertori que abasta diferents estils musicals com el folklore, el pop i tocs d'electrònica.

Roba Estesa

'Roba Estesa' és un grup de música de festa que va néixer el 2011. Està format per format per Helena Bantulà, Clara Colom, Clàudia Garcia-Albea, Alba Magriñà, Laia Casanellas, Gemma Polo i Anna Sardà. Des de 2017 compten també amb Sandra Bracke, intèrpret en llengua de signes que participa activament en els directes.

És una banda femenina i combativa a parts iguals per les quals la música és una eina per crear espais segurs i lluitar pels drets dels col·lectius dels més desfavorits. Entre els seus hits trobem 'Una altra ronda', 'El cor a mil' o 'Ítaca'. Recentment, han estrenat 'De lo bo, lo millor', un àlbum explosiu.

Al·lèrgiques al Pol·len

"Caic en una espiral, anestèsia total, lluitant contra el mal de la pressió constant...". Aquest estiu ha sonat a moltes terrasses i festes majors de Catalunya. És la cançó estrella del grup de pop Al·lèrgiques al Pol·len, anomenada 'Anestèsia total'. Es va formar a la Vila de Gràcia de Barcelona fa tot just quatre anys. Des de llavors, la seva popularitat no ha parat de créixer.

Al·lèrgiques al pol·len [Font: Instagram]

Al·lèrgiques al pol·len [Font: Instagram]

Allò d'estella no és casualitat; també tenen una cançó molt coneguda que es diu 'Estrella del pop', i és justament el que elles són. Als seus concerts, segur que sona també 'Bombolles'... Tenen un repertori 'Que sí, que no' deixa indiferent ningú.

Maria Jaume

Maria Jaume Martorell és una cantant, guitarrista i compositora mallorquina. Ha tingut la sort que Pau Vallvé li hagi produït el seu primer disc titulat 'Fins a maig no revisc'. Bé, no és sort, ja que Maria Jaume té un talent indiscutible.

Maria Jaume [Font: Instagram]

Maria Jaume [Font: Instagram]

L'any 2019 va guanyar el concurs Sona9 i a les llistes de reproducció de música hi podem trobar diversos dels seus temes, com 'Trista a Miami', 'Ressaca a sa plaja', 'Me desplom' o 'Anatomia per principiants'.