Enlaces accesibilidad

Troben tres cossos sense vida entre l'edifici esfondrat a Badalona

  • Els Bombers han estat tota la nit buscant possibles persones sota la runa
  • L'alcalde ha assegurat que entre dimecres i dijous signarà un decret d'emergència

Por
L’edifici està situat al número 9 del carrer del Canigó, a Badalona

Els Bombers han trobat tres cossos sense vida sota la runa de l'edifici esfondrat aquest dimarts a Badalona. Les víctimes són dues dones i un home.

Ara, s'estan investigant les causes del col·lapse. Segons l'Ajuntament, no consta cap expedient d'obres. El bloc de pisos havia passat una inspecció tècnica el mes de gener. L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, no creu que l'edifici es pugui rehabilitar. 

Els Bombers troben mortes 3 persones entre les runes de l'edifici col·lapsat a Badalona

Feia hores que estaven desapareguts

Una de les dones, de 50 anys, tenia dues filles i no tenia més família. Va ser l'escola de les nenes que va activar els serveis d'emergència social. Les menors ja es troben a càrrec de la Generalitat

L'altra víctima és una dona de 59 anys que vivia sola, al primer pis. Treballava a l'ONCE. Es trobava de baixa i havia d'incorporar-se a la feina justament aquest dimecres. Familiars de la dona es troben al casal.

L'home, de mitjana edat, tenia dos fills, un d'ells un nadó d'un mes. Per sort, la mare i el bebè havien sortit 10 minuts abans de l'edifici. Ell es va quedar a casa, ja que estava fent una videotrucada de treball i l'edifici va col·lapsar.

Badalona decretarà tres dies de dol. A les 17:30 hores hi haurà concentració de record a les víctimes en la Pl. de la Vila, davant de l'Ajuntament.

La magistrada titular del jutjat d'Instrucció 1 de Badalona, en funcions de guàrdia, acompanyada de la lletrada de l'Administració de Justícia, la fiscal i la forense, ha finalitzat l'aixecament dels cadàvers trobats a primera hora de la matinada d'aquest dimecres entre les runes de l'edifici. Els tres cossos queden a disposició de l'Institut de Medicina Legal i la zona sota custòdia pels Mossos d'Esquadra.

Esfondrament "sobtat"

L'interior d'un bloc de pisos es va esfondrar aquest dimarts al carrer Canigó de Badalona, després que cedís el forjat de la construcció. Les runes cobreixen tota la planta baixa de l'edifici. Davant el succés, el cos d'emergències va desplegar la unitat canina i la unitat especialitzada en el rescat de persones per a buscar a possibles veïns atrapats en els enderrocs.

Una vintena de dotacions del cos d'emergències van assegurar la zona i van treballar-hi durant tota la nit tractant de desenrunar l'edifici. A més a més, van desallotjar els edificis contigus a la construcció per una qüestió de seguretat.

La causa podrien haver estat unes obres

Una de les hipòtesis sobre la taula és que s'estiguessin fent obres a la planta superior, que haguessin deixat la runa al centre del menjador i que, pel mateix pes, hagués cedit. L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha apuntat a mancances estructurals a la teulada com a principal hipòtesi. Ha dit que el possible motiu és la "manca de qualitat i d'alguns materials del sostre".

Tres víctimes mortals trobades sota les runes de l'edifici esfondrat a Badalona

Davant d'això, Albiol ha expressat la seva preocupació per si hi ha altres edificis que pertanyen a la mateixa promoció que l'esfondrat que es poden trobar en la mateixa situació, i ha dit que caldrà estudiar-ho. D'altra banda, explica que el bloc de pisosva passar la inspecció tècnica fa un mes, i per tant sembla que hi havia unes condicions d’habitabilitat “molt acceptables”. A l’Ajuntament no li consta cap expedient urbanístic per obres il·legals.

Poden trigar hores a treure les runes

Els Bombers van iniciar a la tarda les tasques de desenrunament amb una grua de gran tonatge, després d'acabar de sanejar el forjat. Eduard Martínez, cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, va explicar que va estar un col·lapse “relativament net”.

Per accedir a l’edifici col·lapsat, els Bombers de la Generalitat van desplegar una autoescala i, juntament amb personal del GREC, van localitzar un espai per accedir amb seguretat a l’immoble. Un cop assegurat l’accés, van fer revisió dels pisos de les diverses plantes i van procedir a retirar les runes.

Josep Manel Escudero, cap de Guàrdia de bomber de la regió metropolitana nord, va afirmar que han disposat de 45 efectius i que poden trigar 24 hores o més per desenrunar manualment tot l’edifici. Ja s’ha sanejat la part que ha col·lapsat per evitar un esfondrament secundari.

Evacuen 60 pisos

Els Bombers van desallotjar els edificis contigus a la construcció que va sofrir l'enfonsament. D'aquesta manera, 40 habitatges es van evacuar de manera preventiva, als edificis número 7 i número 11 i 20 més del mateix bloc de pisos.

L'Ajuntament de Badalona ha habilitat el casal d’avis del Raval, i un servei més tècnic al Pavelló Olímpic, per ser atesos. En total ahir van atendre unes 70 persones, a les quals es va donar atenció mèdica i psicològica.

Cap al vespre, els veïns dels edificis adjacents ja es van poder instal·lar de nou als seus respectius pisos.