Enlaces accesibilidad

Desnonen la Blanca, una veïna de 78 anys del Gòtic, per un suposat deute de 88 euros

  • La Blanca feia 55 anys que vivia al pis. Ara s'ha activat un reallotjament d'emergència a l'Eixample
  • Ajuntament i propietat no van arribar a un acord perquè el consistori no podia avalar

Por
Resistim al Gòtic en culpa l'Ajuntament i aquest diu que ha posat sobre la taula una proposta que la propietat rebutja

Aquest dijous ha estat desnonada Blanca Espinosa, una veïna del barri del Gòtic de 78 anys que va ser denunciada per un suposat impagament de 88 euros i han intentat expulsar del pis on viu fa 55 anys fins a cinc vegades. 

Desnonen la Blanca, la veïna de 78 anys del Gòtic denunciada per un suposat impagament de 88 euros

El passat novembre va esquivar l'últim intent de desnonament gràcies a la pressió veïnal, dia en què ella, l’Ajuntament i la propietat van acordar unes setmanes per negociar. Els mesos han passat i no ha arribat cap pacte ni se l’espera. Ara, la Blanca s'ha instal·lat a una habitació d'hotel i durant el 2024 podrà optar a l'adjudicació d'un habitatge amb serveis per a gent gran.

L'Ajuntament no podia avalar

L'Ajuntament de Barcelona proposava proporcionar un ajut d'emergència social a la dona en concepte d'habitatge de 1.000 euros davant de la demanda de garanties de cobrament que feia la propietat. L'arrendatària, però hauria demanat que el consistori, a més, actués com a aval d'aquest contracte i aquest hauria rebutjat el plantejament.

La Blanca podrà anar a recollir les pertinences que s'han quedat a l'habitatge els pròxims dies i se li ha activat un reallotjament d'emergència a l'Eixample.

Al carrer per 88 euros

La Blanca té un contracte de renda antiga de 300 euros i el preu està congelat des de fa anys. L'origen del conflicte, però, va estar el suposat impagament d'un import de 88 euros per unes obres, que va fer que la propietat iniciés el tràmit per desnonar la veïna. Ella nega tenir-lo pendent.

Ajornat el llançament d'una dona de 78 anys al Gòtic per un suposat impagament de 88 euros

Segons Resistim al Gòtic, un col·lectiu veïnal que es mobilitza contra l’especulació i l’assetjament immobiliari al barri, l'arrendatària ha expulsat la Blanca per treure'n rèdit amb lloguers de temporada, ja que ella el preu que paga és reduït en comparació amb altres lloguers de pisos de la ciutat.

Susana Martínez Castejón, la propietària del pis, és també posseïdora d'altres sis immobles i tres locals i, a més a més, és arrendatària d'un altre pis en el mateix bloc del qual ha fet fora a la Blanca, que lloga per temporada.

La llei permet que es faci possible

Segons la resolució judicial, la propietària del pis no està obligada a suportar la situació personal de la Blanca, que no compleix amb el requisit de persona vulnerable. A més a més, des del 2010 tenia alternativa residencial i des del 2017 el seu cas ha estat seguit pels serveis socials.

L'exalcaldessa de Barcelona i presidenta del grup municipal dels comuns, Ada Colau, ha carregat contra Jaume Collboni per la falta d'actuació per part del consistori: "Hi havia una solució possible, però l’actual govern de l’Ajuntament ha decidit canviar els criteris i deixar-la desnonar". Colau ha demanat també que el govern mantingui els serveis de mediació en matèria de desnonaments i no retalli recursos ni criteris. "La Blanca avui podia i havia de continuar vivint a casa seva", ha recalcat.