Enlaces accesibilidad

Detecten el càncer de mama a través de la IA

  • L'ICS desenvolupa quatre algoritmes que permeten millorar el diagnòstic
  • Té capacitat per escanejar fins a un milió de mostres l'any i ja s'ha aplicat a gairebé 600 casos

Por
L'institut desenvolupa quatre algoritmes d'IA propis i els aplica a prop de 600 possibles casos de la malaltia
L'institut desenvolupa quatre algoritmes d'IA propis i els aplica a prop de 600 possibles casos de la malaltia

L'Institut Català de la Salut ha desenvolupat quatre algoritmes d'intel·ligència artificial que permeten millorar el diagnòstic del càncer de mama. La tecnologia ja s'ha aplicat a prop de 600 possibles casos i ara es treballa per desenvolupar-ne també per detectar el càncer de pulmó.

Es fa a partir de la quantificació de biomarcadors que, segons Jordi Temprana, metge adjunt al servei d'Anatomia Patològica de Vall d'Hebron, són detectats més ràpidament, de manera més segura i els diagnòstics són reproduïbles.

Detecten el càncer de mama a través d'intel·ligència artificial

Afinant el diagnòstic des de 2021

Els avenços s'han fet en el marc del projecte Digipàtics, que l'ICS va començar a desplegar el 2021. Fins al dia d'avui s'han distribuït 24 escàners d'altra precisió entre els set hospitals que disposen de l'especialitat: l'Arnau de Vilanova, el de Bellvitge, el Doctor Trueta de Girona, el Germans Trias i Pujol de Badalona, el Joan XXIII, el Verge de la Cinta i Vall d’Hebron.

L'ICS desenvolupa algoritmes d'IA que milloren els diagnòstics de càncer de mama

Concretament, el sistema ha digitalitzat dos milions de vidres amb preparacions histològiques (mostres microscòpiques de teixits i cèl·lules) i disposa d'una gran base de dades de casos per a la recerca i la docència. A partir d'aquesta s'han desenvolupat algoritmes d'intel·ligència artificial per afinar els diagnòstics de determinades patologies.

Un milió de mostres cada any

L'ICS té capacitat per escanejar fins a un milió de mostres l'any, una xifra que s'espera que creixi de forma constant. Es tracta de la xarxa d'anatomia patològica més gran d’Europa, ja que els 168 professionals d'aquests centres poden compartir casos, diagnòstics i coneixements en temps real.