Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 21 de desembre de 2023 | Sánchez i Aragonès xoquen pel referèndum a la reunió a Palau

  • El Ple del Consell General del Poder Judicial acorda per unanimitat que els jutges no declarin a les comissions del Congrés
  • La justícia europea dona la raó a la Superlliga de Barça i Madrid
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Encaixada de mans de Pedro Sánchez i Pere Aragonès abans de reunir-se al Palau de la Generalitat
Encaixada de mans de Pedro Sánchez i Pere Aragonès abans de reunir-se al Palau de la Generalitat

L'actualitat d'aquest dijous passa per la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat. Entre els acords destaca la convocatòria d'una nova reunió de la taula de diàleg i una llei de plurilingüisme per les llengües cooficials.

També en clau política, el CGPJ ha aprovat per unanimitat que els jutges no hagin de comparèixer a la comissió d'investigació del Congrés. El CIS retalla la distància entre PP i PSOE de cara a unes eventuals eleccions generals i manté ERC per sobre de Junts.

El president del Govern d'Espanya ha aprofitat la visita a Barcelona per inaugurar el superordinador Mare Nostrum 5, al Barcelona Supercomputing Center.

En clau econòmica, el Col·legi d'Economistes de Catalunya denuncia la deixadesa de l'administració en la gestió de l'Aigua. La Fundació 'La Caixa' i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat anuncien la creació d'un nou centre de referència en l'àmbit cultural.

Resum notícies a Catalunya: 21 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:09

    Els Bombers recomanen confinament al polígon de Constantí per un incendi en una empresa de fertilitzants

     

    Els Bombers han recomanat confinament al polígon industrial de Constatí (Tarragonès) a causa d'un incendi que afecta l'empresa Azufrera y Fertilitzantes Pallarés, segons ha informat Protecció Civil. El cos d'extinció d'incendis ha enviat catorze dotacions a la zona i ha explicat que les flames afecten l'interior de dues naus i un contenidor exterior. L'avís és d'un quart de set de la tarda i segons els Bombers no hi ha hagut afectacions personals.

  • 19:30

    El sisme de magnitud 3,4 de l'Alt Urgell ha tingut una setantena de rèpliques

     

    El sisme de magnitud 3,4 que aquesta matinada s'ha deixat sentir a la comarca catalana de l'Alt Urgell ha tingut una setantena de rèpliques. La mateixa font subratlla que del total de terratrèmols secundaris que han seguit a l'inicial, només deu han superat la magnitud 2. El terratrèmol principal ha estat percebut àmpliament per una part dels habitants de la part nord de l'Alt Urgell, així com també els de l'extrem oest de la Cerdanya. "Ha estat una bona sotragada, s'ha mogut el llit i uns llibres que tenia a la tauleta han caigut", ha explicat l'alcaldessa de Cava, Gisela Sellés.

  • 18:52

    La consellera d'acció exterior, Meritxell Serret, es reuneix a Madrid amb l'ambaixador de Bèlgica per a abordar l'oficialitat del català a Europa.

     

    Bèlgica prendrà el relleu a Espanya a la presidència del Consell de la Unió Europea. Serret confia en la sensibilitat belga amb el multilingüisme i en el compromís del govern espanyol per a impulsar l'oficialitat del català a Europa i que sigui una realitat l'any vinent.

  • 18:41

    Catalunya, segona comunitat de l'Estat que més diners ha rebut dels fons europeus durant el 2023

     

    Segons el balanç presentat per la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, s'han destinat 3.963 milions d'euros en ajudes i licitacions durant l'últim any, tan sols per darrere d'Andalusia (4.077 milions d'euros). A l'Estat, s'han destinat de mitjana cada mes uns 2.000 milions d'euros i el conjunt de les administracions públiques han adjudicat ja el 90% dels més de 37.300 milions d'euros rebuts per part d'Europa. L'executiu estatal ha assegurat que amb aquests diners s'estan finançant més de 600.000 projectes, un 60% dels quals impulsats per empreses i centres d'investigació.

  • 18:38

    Telefónica i sindicats pacten reduir els afectats per l'ERO a 3.421 persones i acorden el tercer conveni

     

    La xifra pactada es troba 1.703 per sota de la primera xifra d'excedent laboral que va plantejar la companyia. Si no s'arriba al topall establert hi haurà sortides de les àrees no crítiques "per edat amb caràcter forçós", segons ha informat UGT, el sindicat majoritari. El principi d'acord a l'expedient de regulació d'ocupació anava lligat a un pacte també en les negociacions del tercer conveni, que també s'han tancat aquest dijous a la tarda amb el manteniment de l'actual clàusula de revisió salarial d'un 1,5%, un plus de productivitat i la reducció de la jornada a 36 hores.

  • 18:16

    La Fundació Joan Miró recupera en 2024 la 'Col·lecció' i acull noves exposicions

     

    La Fundació Joan Miró ha presentat aquest dijous la seva programació pel 2024, que inclou el retorn de la 'Col·lecció' a partir del mes de març. Com a novetats, acollirà una exposició audiovisual i escultòrica del guanyador de la vuitena edició del Premi Joan Miró i una altra que aprofundirà entre la relació Miró-Matisse. Les obres es presentaran a partir d'una sèrie d'àmbits que posaran en relleu diversos aspectes del procés creatiu de Miró com la terra, la poesia, el material o el signe.

    La Fundació Joan Miró recupera en 2024 la 'Col·lecció' i acull noves exposicions
    rtve La Fundació Joan Miró recupera en 2024 la 'Col·lecció' i acull noves exposicions
  • 17:27

    Detenen tres homes que amagaven 1.300 plantes de marihuana en una nau de Roda de Berà

     

    Els Mossos d'Esquadra, amb la participació de la Policial Local de Roda de Berà (Tarragonès), ha detingut tres homes, de 29, 31 i 39 anys, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i frau de fluid elèctric. A l'octubre, els agents van començar a investigar una nau industrial per si s'hi amagava una plantació de marihuana de grans dimensions. Aquest dimecres a la matinada es va fer una entrada, que va acabar amb les tres detencions i amb la intervenció de més de 1.300 plantes de marihuana, amb un valor aproximat de 300.000 euros. També es va trobar 1.400 euros en efectiu, 49 ventiladors i 4 compressors. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

  • 17:23

    Mor la poeta, assagista i traductora Helena Alvarado (Nora Albert)

     

    La poeta, assagista i traductora Helena Alvarado i Esteve (Barcelona, 1948 - Sant Antoni de Portmany, 2023) ha mort als 75 anys. L'Autora ha publicat amb el pseudònim de Nora Albert, en homenatge a ‘Casa de nines’ d'Henrik Ibsen i a Caterina Albert (Víctor Català). La seva extensa obra ha rebut el reconeixement de nombrosos premis. Va ser sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, de la qual ha estat vocal per les Illes entre el 2011 i el 2020 i sòcia del PEN Català.

  • 16:50

    Concentració dels sindicats d'educació davant el Parlament

     

    Els sindicats d'Educació s'han concentrat aquest matí davant el Departament per reivindicar les condicions del professorat interí. La protesta, convocada per la plataforma d'interins docents, ha estat molt crítica amb la gestió d'Anna Simó i les retallades que ha viscut el sector durant els darrers anys.

  • 16:44

    Pedro Sánchez clou la seva agenda a Barcelona amb una visita a la seu del PSC.

     

    El primer secretari del PSC i el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, han mantingut una reunió de treball al Casal Socialista Joan Reventós del Poble Nou de Barcelona. Ambdós líders s’han reunit per analitzar la situació política i posar en comú els principals reptes de Catalunya i la resta d’Espanya per al 2024, segons fons socialistes.

  • 16:40

    L'Institut de Medicina Legal i Forense bat el seu rècord d'actuacions

     

    Han estat més de 100.000 durant el 2023. Els professionals treballen per transformar les defuncions en noves oportunitats de vida a través de, per exemple, les donacions de teixits provinents de cadàvers. L'any passat se'n van fer més que mai: 400. L'Institut s'ha consolidat com un dels centres amb més activitat d'Espanya. 

  • 16:36

    La cistella de la compra per a la nit de Nadal ens costarà un 50% més que fa 8 anys

     

    Aquests són dies de compres als mercats. Unes compres que, aquest any, seran més cares. Els preus dels aliments han pujat i segons l'OCU la cistella de la compra per a la nit de Nadal costarà un 50% més que fa vuit anys. El peix fresc es paga un 6% més car i els crustacis i mol·luscos han pujat un 5,6. De fet, les cloïsses les paguem a uns 35 euros el quilo; fa vuit anys estaven a 15. La inflació també s'ha vist en la carn; la de porc s'ha encarit un 13%. Les verdures han pujat al voltant d'un 17% i la fruita costarà un 10% més.

  • 16:15

    Metges de Catalunya avisa que el nou model d'atenció pediàtrica "no garanteix la captació de més especialistes"

     

    El sindicat Metges de Catalunya ha avisat que el nou model d’atenció pediàtrica del Govern “no garanteix la captació de més especialistes” i tampoc “soluciona la sobrecàrrega assistencial ni els problemes de conciliació” dels professionals. L'entitat ha instat la conselleria a “resoldre les incògnites pendents”, com “definir on s’ubicaran els nous equips territorials d’atenció primària”. Segons el sindicat, aquesta mesura “afegirà noves tensions a les consultes”, sobretot pels desplaçaments territorials que hauran de fer moltes famílies. 

  • 15:45

    L'esturió torna a nedar pel riu Ebre mig segle després

     

    Una quarantena d'esturions neda ja Ebre avall. Feia més de mig segle que l'espècie ancestral s'havia extingit al riu. Els depredadors i sobretot els obstacles dels assuts i les preses que es van anar construint van ser una barrera i un fre a la reproducció d'aquests peixos migradors. Els nous exemplars han vingut de França i han estat uns vint dies aclimatant-se al centre aqüícola de l'IRTA de la Ràpita (Montsià). La soltada s'ha fet la platja fluvial de Tivenys (Baix Ebre) davant una gran expectació. Després de créixer al litoral deltaic, tornaran en quinze anys riu amunt, a reproduir-se.

  • 15:30

    Foment veu amb “satisfacció” la reunió Aragonès-Sánchez per la “normalització de les relacions”

     

    El president de Foment del Treball, Josep Lluís Sánchez Llibre, ha celebrat la reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez, que considera que és un exemple de la “normalització de les relacions” entre els dos governs. En una intervenció durant la Copa de Nadal de Foment, Sánchez Llibre ha expressat la seva “satisfacció” per la trobada, i ha confiat que sigui “profitosa”. En aquest sentit, ha apuntat que aquesta normalització podria ajudar que sigui més fàcil arribar a acords per a un nou pacte fiscal.

  • 14:50

    Pere Aragonès plantejarà el referèndum d'autodeterminació a la taula de diàleg

     

    El president de la Generalitat ha destacat la cordialitat de la reunió amb Pedro Sánchez i ha insistit que s'obre una nova etapa de resolució del conflicte polític amb l'Estat. Aragonès ha apuntat que "els acords s'estan complint i estem avançant". En aquest sentit, ha explicat que ha reiterat la voluntat de celebrar un referèndum d'autodeterminació. 

  • 14:20

    Pedro Sánchez descarta el referèndum i aposta per reforçar l'autogovern

     

    El president del Govern ha advertit que en els mesos vinents espera que es mantingui l'entesa i l'esperit de col·laboració amb la Generalitat. Assegura que Pere Aragonès ha posat sobre la taula el referèndum, però ha insistit a reforçar l'autogovern. "Dins de la Constitució hi caben moltes coses com el pacte fiscal", ha afegit. En aquest sentit, ha recordat que l'Agència Tributària pròpia està dins de l'Estatut. Sánchez també ha explicat que han abordat la llei d'amnistia en el sentit que poder "retornar a la política el que no hauria d'haver sortit de la política". 

  • 14:02

    Pedro Sánchez i Pere Aragonès acorden tornar a reunir la taula de diàleg durant el primer trimestre de 2024.


    Altres acords de la trobada són: l'aprovació d'una Llei orgànica de garantia del plurilingüisme que garanteixi el dret de la ciutadania a dirigir-se a l'Administració General de l'Estat en llengües cooficials; el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital que s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres del 27 de desembre; l'impuls i finançament del projecte per a la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips (Innofab) i desenvolupar a partir de gener l'acord i calendari per a avançar en el traspàs de Rodalies.

  • 13:53

    El govern espanyol pacta amb la Generalitat i 10 municipis construir 616 habitatges de lloguer social a Catalunya

     

    El govern espanyol ha pactat amb la Generalitat i deu municipis construir 616 habitatges de lloguer social a Catalunya. Martorell és la ciutat més beneficiada, amb 130 immobles; seguida de Sant Pere de Ribes (129), Sabadell (108), Sitges (62), Sant Boi de Llobregat (48), Barcelona (40), Olesa de Montserrat (25), Matadepera (8) i Cardona (6). El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana aportarà 17 milions dels 107,6 milions d'euros pressuposats, que aniran a càrrec dels fons Next Generation. Del total d'habitatges, 240 es faran en règim de promoció pública i 376 a través de col·laboració publicoprivada. La previsió és que les obres estiguin finalitzades el 30 de juny del 2026.

  • 13:30

    Pere Aragonès i Pedro Sánchez aborden els acords d'investidura en la seva quarta reunió. 

     

    Segons fonts de La Moncloa i del Govern, sobre la taula hi ha el desenvolupament dels assumptes recollits en el pacte signat entre tots dos partits, com la llei d'amnistia que beneficiarà els implicats en el procés, el traspàs de Rodalies i el finançament de Catalunya. El president del Govern central ha rebutjat en una entrevista d'aquest dijous a Rac1 la proposta de l'independentisme d'un referèndum perquè és "inconstitucional", just abans de reunir-se amb Aragonès. Sánchez ha demanat "un exercici de pragmatisme" a l'independentisme per avançar per un camí intermedi, com reforçar l'autogovern de Catalunya.

  • 13:15

    L'ArtStudio CaixaForum, a l'Hospitalet, reunirà més d’un miler d’obres de la col·lecció de la Fundació ‘la Caixa’

     

    La Fundació ‘la Caixa’ ha presentat el projecte de reforma i ampliació d’un magatzem per convertir-lo en la Col·lecció ArtStudio CaixaForum. Serà un centre de recerca que reunirà una col·lecció d'art contemporani amb 1.069 obres de 445 artistes que, a més, serà un lloc de trobada de professionals de l'art, la cultura i el pensament. L'edifici, previst per funcionar l'any 2026 a l'Hospitalet de Llobregat, tindrà una superfície de 10.000 metres quadrats i comportarà una inversió de 12 milions d’euros.

  • 13:09

    Arxivada la causa contra Ada Colau i Janet Sanz per la superilla de l’Eixample

     

    La justícia ha arxivat la querella contra l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la portaveu del grup municipal de BComú, Janet Sanz, per un delicte urbanístic i un de malversació per la superilla de l’Eixample. La querella l'havia presentat l’arquitecte en cap del consistori en l’època de Pasqual Maragall, Josep Antoni Acebillo. El cas ha quedat arxivat perquè el jutge no hi veu cap delicte.

  • 13:01

    Els economistes catalans denuncien la deixadesa de l'administració en la gestió de l'aigua

     

    Si aquest dimecres era la patronal PIMEC la que feia un crit d'alerta sobre l'impacte de la sequera, aquest dijous han sigut els economistes catalans els que han expressat la seva preocupació. El Col·legi d'Economistes denuncien deixadesa per part de l'administració en la gestió d'un recurs com l'aigua.

  • 13:00

    El PP tornaria a guanyar, però amb menys distància, segons el CIS

     

    El CIS retalla la distància entre PP (33,2%) i PSOE (31,8%), amb Sumar en tercer lloc (11,8%) i Vox a la baixa (8,5%), en cas d'eleccions generals. ERC (1,9%) es manté en cinquena posició a l'Estat i Junts (1,3%) a la sisena.

     

  • 12:50

    Els museus i centres expositius de Barcelona reben un milió de visitants més el 2023


    Les visites als espais expositius municipals aquest any creix exponencialment i arriba a xifres prepandèmiques. A l’espera de dades definitives, que s’acabaran de recollir al gener, al voltant de 4 milions i mig de persones han visitat els museus i centres d’exposicions municipals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i els museus amb aportació municipal amb col·leccions municipals. Aquesta xifra suma gairebé un milió més de visitants respecte a l’any 2022, amb 3,6 milions. El Museu Picasso, el Born CCCM i el MUHBA han estat els equipaments més visitats.

  • 12:35

    Arrenca al Palau de la Generalitat la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès

     

     

  • 12:00

    Sánchez assegura que el MareNostrum5 reforça "el protagonisme de Catalunya i Barcelona"
     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, ha destacat l'esperit de col·laboració per convertir Barcelona en "referència científica d'Europa". El president espanyol també ha advertit que està en condicions de "reforçar el protagonisme de Catalunya i Barcelona en el progrés del conjunt d'Espanya i que el nou Govern no deixarà passar l'oportunitat. 

  • 11:30

    Aragonès i Sánchez inauguren a Barcelona el MareNostrum 5, un dels supercomputadors més portents del món

     

    És la primera trobada de Sánchez amb un president autonòmic des que va formar govern. A la visita també han participat la Ministra de Ciència, Diana Morant, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; i director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació, Mateo Valero.  

  • 11:26

    Missatge de tranquil·litat de la Moncloa als jutges

     

    El ministre de Justícia i Presidencia, Felix Bolaños manté que treballarà per la independència judicial i que els magistrats tenen en ell un aliat. Bolaños aprofitat la seva compareixença a la Comissió de Justícia per enviar aquest missatge de tranquil·litat i també per reclamar la renovació del consell general del poder judicial. Recorda que l'acord ja estava tancat i espera que de la reunió de demà entre Pedro Sánchez i Alberto Nuñez Feijóo, s'arribi a un pacte.
     

  • 11:20

    El CGPJ aconsegueix un acord unànime contra les comissions d'investigació del Congrés


    El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous per unanimitat instar les Corts que s'abstinguin de citar a jutges i magistrats perquè declarin davant les comissions de recerca i, en cas de ser citats, el Consell denegarà l'autorització perquè compareguin.

  • 11:07

    El Parlament aprova la llei de l'associacionisme

     

    El Parlament de Catalunya ha aprovat el projecte de llei de foment de l'associacionisme que ajudarà a enfortir el seu creixement i a "incentivar la conscienciació social sobre els valors i principis". Entre altres qüestions, la mesura afavoreix la "simplificació administrativa", una finestreta única que estableix una relació més propera amb les administracions, a més d'oferir "suport econòmic i financer" o la facilitació de l'ús i la gestió d'espais locals. 

  • 10:40

    Torna la Mostra de Teatre de Barcelona

     

    Artípolis, Serveis Culturals i Artístics, conjuntament amb el Teatre del Raval, torna a organitzar i promoure la Mostra de Teatre de Barcelona aquest proper 2024 en la seva 26 edició. Els organitzadors han recordat que al 2021 la Mostra va fer “una aturada tècnica, per poder tornar renovada i en sintonia amb els nous temps”. En aquest context, han destacat que ara volen continuar oferint “un espai on les arts escèniques d’aquells qui comencen, puguin tenir l’aparador que es mereixen”. La Mostra se celebrarà el mes de maig del 2024 al Teatre del Raval amb la participació de 10 a 12 espectacles.

  • 10:18

    La justícia europea avala la Superlliga

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala Superlliga en considerar que és il·legal que la FIFA i la UEFA exigeixin autoritzar-la prèviament. En una sentència publicada aquest dijous, el tribunal amb seu a Luxemburg defensa la il·legalitat d'aquesta autorització prèvia perquè "les facultats de la FIFA i la UEFA no estan subjectes a cap criteri que garanteixi el seu caràcter transparent, objectiu, no discriminatori i proporcionat". A més, el TJUE considera que hi ha "restricció de la competència" en el fet que aquests dos organismes tinguin el "control exclusiu" dels drets d'explotació de les competicions.

  • 9:54

    Cau el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges a l'octubre. 

     

     


    D'aquesta manera, el nombre de signatures continua a la baixa. El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges va caure un 13,7% a l'octubre en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons dades provisionals de l'Estadística sobre Hipoteques de l'INE. En concret es van signar 5.817 hipoteques, la xifra més baixa des del 2020 però lleugerament per sobre el 2019. 

     
  • 8:35

    Els Bombers troben un cos sense vida d'una persona en extingir l'incendi d'una caravana a Vilassar de Dalt. 

     

     

    Els Bombers han estat alertats a les 2.46 h d'un incendi de vegetació a prop del camí del Pla de Vilassar de Dalt amb Torrent de la Ponsa (Maresme). Un cop han arribat els bombers al lloc, el foc ja havia cremat totalment la caravana i també s'havia estès a part de la vegetació propera afectant uns 400 m². Un cop extingit el foc, s'han trobat el cadaver.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 21 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:03

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'aquest dijous 21 de desembre de 2023

     

    També pots consultar les d'ahir. 

     
  • 8:15

    L'Alt Urgell registra un terratrèmol de magnitud 3.2.

     

     

    Alguns veïns han notat la sacsejada al Pirineu català la matinada passada. Segons informa la institució, l'hora d'origen del terratrèmol ha estat les 0:24 a l'Alt Urgell, amb l'epicentre a prop del municipi de Cava segons s'aprecia en el mapa difós. Protecció Civil ha posat en prealerta el pla SISMICAT i el sisme ha estat altament percebut per la població, amb cinc trucades al 112 i unes 120 enquestes omplertes al web de l'ICGCat.

     
  • 8:10

    Tallada la circulació ferroviària entre Lleida i Puigverd per la sortida d'un eix d'un tren de mercaderies.

     

     

    La circulació ferroviària entre Lleida i Puigverd es troba interrompuda per la sortida d'un eix d'un tren de mercaderies en aquest tram. Segons informa Renfe, s'ha establert servei alternatiu per carretera pels viatgers dels cinc trens de les línies R13 i R14 que de moment es veuen afectats. 

  • 8:05

    Sánchez i Aragonès es reuneixen avui a Palau.

     

     

    Sánchez i Aragonès reprenen les relacions institucionals en un context polític complex per tots dos. L'un, Pedro Sánchez, ha de fer equilibris i cessions amb els socis d'investidura. El president del govern anunciava dimarts reunions amb Puigdemont i Junqueras. L'altre, Aragonès, en minoria al Parlament, mira d'arribar al final de la legislatura, d'aquí a un any, en plena pugna amb Junts per l'hegemonia independentista. El president de la Generalitat fa seus els pactes d'Esquerra, però també els de Junts amb el PSOE i defensarà avui un sistema de finançament singular, el traspàs de Rodalies, i el referèndum.