Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 12 de desembre de 2023 | L'oficialitat del català a la UE haurà d'esperar

  • La llei d'amnistia comença la tramitació al Congrés
  • Cinc sindicats minoritaris de la sanitat catalana criden a la vaga contra el nou conveni de l'ICS
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els 27 tornen a discutir l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a la UE
Els 27 tornen a discutir l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a la UE

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la celebració del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea on finalment tampoc anirà a votació l'oficialitat del català després que el govern espanyol hagi retirat el punt de l'ordre del dia.

En clau política, el ple del Congrés debat i vota la presa en consideració de la proposició de llei d'amnistia i la creació de les comissions d'investigació de l'Operació Catalunya, 17-A i Pegasus.

En plana laboral, els sanitaris es manifesten contra el preacord del conveni col·lectiu de l'ICS. El Govern demana tancar les dutxes a les instal·lacions esportives mentre s'allargui l'excepcionalitat per sequera.

La Sagrada Família acull una missa criolla solidària amb Pasión Vega i David Bisbal. Òmnium celebra la Festa de les Lletres Catalanes coincidint amb la nit de Santa Llúcia.

Notícies avui, a Catalunya: 12 de desembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:00

    Jordi Puntí guanya el Premi Sant Jordi amb 'Confeti'

     

    ‘Confeti’ és una obra que camina entre realitat i ficció sobre el músic Xavier Cugat. El guardó s’ha entregat en el marc de la 73a Nit de Santa Llúcia – Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, que s’ha celebrat aquest dimarts al TNC. Carme Serna s’endú el Mercè Rodoreda de contes i narracions per ‘Perdona’m per desitjar-ho tant’ i Mireia Calafell, el Carles Riba de poesia per ‘Si una emergència’; Lluís Prats, el 61è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies per ‘Wen I long’, i Raquel Casas Agustí, el 50è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per ‘Ferida’.

  • 19:43

    Junts defensa que l'aprovació de l'amnistia no suposarà "una renúncia a la independència"

     

    El diputat de Junts al Congrés Josep Maria Cervera ha assegurat que la llei d'amnistia "no va de perdó ni de convivència" sinó de "fer justícia".

  • 19:19

    Plataforma per la Llengua acusa el govern de Sánchez de no fer tot el que podia pel català a Europa

     

    La Plataforma per la Llengua ha acusat des de Brussel·les el govern espanyol de no fer "tot el que estava a les seves mans" per aconseguir que el català sigui llengua oficial plena a la Unió Europea. L'entitat ho ha dit després que l'última reunió del Comitè d'Assumptes Generals durant la presidència espanyola de la UE hagi acabat sense que s'hagi pres una decisió favorable a l'oficialitat. L'ens alerta que el camí pres per l'executiu estatal pot conduir a una "oficialitat diluïda".

  • 19:15

    Bolaños diu que l'amnistia portarà un futur "d'esplendor" a Catalunya

     

    El ministre de Presidència, Justícia i relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha reivindicat la proposta de llei d'amnistia i assegura que garanteix "el futur d'esplendor i oportunitats que mai hauria d'haver deixat Catalunya". "Avui es fa un pas, creiem que el definitiu", ha ressaltat a la sessió de control al govern espanyol celebrada al Senat mentre al Congrés es discutia la norma.

  • 19:05

    Abascal diu que farà "tot el que sigui necessari" contra la llei d'amnistia

     

    Segons Santiago Abascal, avui el Congrés ha debatut "la factura amb què el pròfug Puigdemont vol cobrar els vots dels seus diputats". El líder de Vox ha promès "fer tot el que sigui necessari" per a aturar aquesta norma. "El meu desig per al senyor Sánchez, pel qual lluitaré és que tingui un judici just, amb jutges i fiscals independents, però nosaltres no els concedirem cap indult", ha etzibat el dirigent d'extrema dreta. 

  • 18:32

    El seguiment de la vaga de sanitaris se situa en un 8,2% al matí i en un 10,6% a la tarda

     

    El seguiment de la vaga de sanitaris se situa fins a les 17.00 hores en un 8,2% al torn de matí i en un 10,6% al de tarda, segons dades reportades pel 71% de les entitats proveïdores reportades al Departament de Salut. Al torn de nit el seguiment ha estat del 0,5%. Diferents sindicats encapçalats per CATAC-CTS han convocat vaga de professionals de l’ICS aquest dimarts i dimecres en contra del preacord de conveni signat per altres organitzacions.

  • 18:00

    Junts i ERC defensen la tramitació de la llei d'amnistia per saldar "un deute amb Catalunya".

     

    Des d'Esquerra Republicana, no confirmen si presentaran esmenes durant la tramitació. No tanquen la porta, però si les presenten serà sabent que tenen el suport perquè tirin endavant. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ha assegurat que "és una solució política que salda un deute amb Catalunya" i ha insistit en l'aposta pel referèndum. Des de Junts, Josep Maria Cervera, ha assegurat que la llei d'amnistia "no va de perdó ni de convivència" sinó de "fer justícia" i ha reiterat que la seva tramitació suposa "el reconeixement de l'error de judicialitzar el conflicte polític".

  • 17:30

    Patxi López i Núñez Feijóo protagonitzen el primer enfrontament en la tramitació de la llei d'amnistia

     

    Després de les successives mobilitzacions i la polarització dels discursos, en l'hemicicle s'esperava un debat més agre del que finalment ha estat.  Per part dels socialistes, l'encarregat de defensar-la davant del ple és el portaveu del grup, Patxi López, qui ha defensat que pel PSOE l'amnistia "és excepcional però no inconstitucional". La rèplica per part del PP ha estat protagonitzada per Alberto Núñez Feijóo, que considera que "no és ni justa ni constitucional" i la seva tramitació suposa el moment "més trist" des del 23F al Congrés.

  • 16:59

    La Sagrada Família es prepara per celebrar la seva primera Missa Criolla

     

    Per primera vegada, la Sagrada Família celebrarà una missa criolla, és a dir, amb cants d'origen argentí. Es podrà seguir en directe a La 2 de Televisió Espanyola i RTVE Play a partir de les 18.50h. Més de 3.400 persones ompliran la basílica aquest dimarts a la tarda. Pasión Vega i David Bisbal interpretaran 16 cants acompanyats per una desena de músics i per la Coral del Conservatori del Liceu. És organitzada per Sor Lucía Caram i l'empresari Enrique Tomás amb l'objectiu de recaptar fons per construir un hospital de campanya a Ucraïna i servirà per homenatjar els 10 anys del pontificat del Papa Francesc.

  • 16:50

    Millorar la gestió emocional dels pacients amb esclerosi múltiple

     

    L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica autoimmune què afecta el sistema nerviós central. Ara bé, més enllà dels símptomes físics, el seu impacte també és emocional, fins al punt que poden derivar en depressions o episodis d’ansietat, o en un empitjorament de la simptomatologia. Per ajudar en la gestió de les emocions i què repercuteixi positivament en la malaltia, la Fundació Esclerosi Múltiple ha desenvolupat l’aplicació digital EMO. 

  • 16:32

    El Parlament suspèn temporalment els premis de jubilació i vinculació, i revisarà 2 casos de llicència per edat

     

    La Mesa ha decidit revisar alguns dels punts assenyalats com a possibles irregularitats per l'Oficina Antifrau de Catalunya. En concret 2 casos de llicències per edat, els premis de jubilació i de vinculació, i l'ampliació d'una plaça de lletrat i de 2 places d'uixers. En aquests casos s'inicia un procés que acabarà amb un informe vinculant de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. A més, se suspenen temporalment els pagaments per jubilació i vinculació fins que es resolgui la revisió. La cambra també obre un període d'informació sobre el cas de possible conflicte d'interès de l'exsecretària general.

    El Parlament suspèn temporalment els premis de jubilació i revisarà 2 casos de llicència per edat
    rtve El Parlament suspèn temporalment els premis de jubilació i revisarà 2 casos de llicència per edat
  • 16:12

    El Teatre Akadèmia estrena 'Els Buonaparte', una obra còmica sobre la relació entre Napoleó i Josep Bonaparte

     

    El muntatge és “un combat dialèctic i humà”, com ha dit la seva directora, Sílvia Munt, entre Napoleó Bonaparte, interpretat per Pau Roca, i Josep Bonaparte, per David Bagés. La història se centra en una trobada dels dos germans en una casa pairal als afores de Vitòria. Madaula ha intentat fugir de la imatge dels dos caps d’estat: “Són dos homes que es poden permetre ensenyar la seva part dèbil”. Un símbol d’això és que estan gran part de l’obra en roba interior. L’espectacle, que té tocs d’ironia, es podrà veure del 20 de desembre al 14 de gener.

    El Teatre Akadèmia estrena la irònica obra 'Els Buonaparte' de Ramon Madaula
    rtve El Teatre Akadèmia estrena la irònica obra 'Els Buonaparte' de Ramon Madaula
  • 15:55

    L'hospital Vall d’Hebron habilita un gimnàs per a la rehabilitació d’infants i adolescents

     

    Vall d'Hebron ha integrat tota la unitat de rehabilitació infantil en un sol espai amb l'estrena de noves consultes i un gimnàs de rehabilitació per a nens i joves amb patologies d'alta complexitat. La nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent facilitarà la vida als nens ingressats que, fins ara, feien exercici a les habitacions o havien d'anar amb ambulància a un altre edifici. El nou gimnàs, finançat en un 50% per la Fundació Ricky Rubio i la Fundació 'la Caixa', permetrà incrementar un 37% els pacients atesos, ampliar els horaris a la tarda i millorar la conciliació amb l'escola. A més, farà possible començar a fer rehabilitació a distància i tractaments amb noves tecnologies com ara la realitat virtual.

  • 15:40

    Tret de sortida a l'Any Tàpies

     

    Aquest dimecres la Fundació Antoni Tàpies iniciarà l'Any Tàpies, coincidint amb l'aniversari del centenari del naixement de l'artista. Ho farà amb una jornada de portes obertes presentant dues noves exposicions: 'Tàpies. L'empremta del zen' i 'A=A, B=B', comissariades per Núria Homs i Pep Vidal, i dedicades als monjos japonesos i la ciència, respectivament. D'altra banda, al vespre tindrà lloc un acte inaugural que comptarà amb Raimon, Jordi Savall i Marina Herlop. La directora de la Fundació, Imma Prieto, subratlla que cal entendre el llegat de Tàpies com "una acció assagística" i assegura que volen obrir-se "a la multiplicitat de registres" que l'artista va cultivar.

    Arrenca l'Any Tàpies: Un homenatge a l'artista que inclou obres inèdites
    rtve Arrenca l'Any Tàpies: Un homenatge a l'artista que inclou obres inèdites
  • 14:13

    Inicien a l'Eix Comercial de Lleida una prova pilot pionera a Catalunya per dinamitzar el comerç local amb tecnologia 5G

     

    Diversos establiments ja disposen a la seva entrada d'un codi QR que un cop escanejat permet conèixer els serveis i productes que ofereixen mitjançant una representació hologràfica dels seus propietaris. Aquest sistema es pot trobar també en punts de referència històrics com l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, amb l'objectiu de donar a conèixer la història de la ciutat. El projecte s'emmarca en l'Àrea 5G de Ponent de la Cambra de Comerç, la Diputació i la Paeria de Lleida i la iniciativa Àrees 5G.

  • 13:40

    Salut xifra el seguiment de la vaga de sanitaris en el 9% en el torn de matí i 0,5% en el torn de nit

     

    Segons el departament de Salut, el seguiment de la vaga d’infermeres i professionals de l'ICS fins a les 12:00 hores del migdia és del 0,5% en el torn de nit, i d’un 9% en el torn de matí, amb un 62% de les entitats proveïdores reportades.

  • 13:24

    El Govern obre expedient sancionador a 30 municipis per excés del consum d'aigua.

     

    Matadepera i Vallromanes reben les multes per excedir el consum d'aigua i esperen poder abordar la situació amb l'ACA. Els dos consistoris reiteren que la manca d'inversió en la xarxa provoca fuites que es comptabilitzen com a consum. A Matadepera es quantificaven en 424 litres per habitant i dia i a Vallromanes 395.

  • 13:22

    El Govern eleva el 'sostre de despesa' a un rècord de 199.120 milions en 2024 i manté el dèficit en el 3%
     

     

    El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el límit de despesa no financera, conegut com a 'sostre de despesa', del Pressupost de l'Estat per a 2024. S'eleva a la xifra rècord de 199.120 milions d'euros, la qual cosa suposa un 0,5% més respecte a l'exercici anterior, incloent-hi els fons procedents de la Unió Europea.
     

  • 13:03

    El Govern ratifica l’acord per millorar les condicions laborals de 55.000 treballadors de l’ICS

     

    Els metges cobraran com a mínim 65.000 euros des del primer dia i les infermeres guanyaran 1.700 euros més. La millora afecta les condicions laborals d’uns 55.000 sanitaris que treballen per a aquesta empresa pública, que gestiona la majoria de CAP, 289, i 8 dels grans hospitals de Catalunya. L’acord preveu 320 milions d’euros (MEUR) addicionals cada any. Entre les mesures, els metges tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS i es crea un complement específic per a l’atenció primària i un complement per al metge sènior per quan deixi de fer guàrdies. 

  • 13:07

    El Govern ratifica l’acord per millorar les condicions laborals de 55.000 treballadors de l’ICS

     

    El Consell Executiu ha ratificat el tercer acord laboral que l’ICS i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE van signar fa unes setmanes per millorar les condicions laborals d’uns 55.000 sanitaris que treballen per a aquesta empresa pública. L’acord preveu 320 milions d’euros addicionals cada any. Entre les mesures, els metges tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS i es crea un complement específic per a l’atenció primària i un complement per al metge sènior per a quan deixi de fer guàrdies. El sou fix de les infermeres s’incrementa en 1.700 euros anuals.

  • 12:39

    El Govern aprova el Pla d’acció per combatre la pressió estètica

     

    El Pla inclou mesures dirigides a impulsar bones pràctiques i enfortir els drets dels consumidors en el sector de la moda. S'impulsarà un gran acord de país amb les principals marques de moda per assegurar la disponibilitat, a tots els establiments físics, de talles adequades per a tots els cossos. El Pla també contempla l'obligació que les grans empreses de venda de roba a Catalunya tinguin una oferta de talles més àmplia, així com l'obligació d'informar de l'equivalència del seu sistema d'organització de talles amb les mides corporals.

  • 12:21

    Centenars de sanitaris es manifesten pel centre de Barcelona contra el tercer conveni de l’ICS

     

    Centenars de sanitaris es manifesten avui pel centre de Barcelona amb motiu de la vaga contra el tercer conveni de l’ICS, prevista per aquest dimarts i dimecres. Convocats pels sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical i la Intersindical, han partit des de la seu de l’ICS, a la Gran Via, i han baixat pels carrers Pau Claris i Via Laietana per arribar a la plaça Sant Jaume. ‘Estem en desacord, tombem el preacord’ és el lema de la pancarta principal.

  • 12:00

    Competència de Catalunya recorre al TSJC la prohibició de supermercats fantasma a Barcelona
     

    L'Autoritat Catalana de la Competència ha interposat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el Pla especial d'usos d'activitats al repartiment de domicili de Barcelona, que prohibeix els supermercats fantasma i envia les cuines fantasma ('dark kitchens') a la Zona Franca. La ACCO considera que el pla, aprovat en el ple municipal del 27 de gener de 2023, conté "mesures restrictives de la competència i provoquen injustificadament discriminació entre operadors".

  • 11:52

    L'aeroport del Prat ha registrat el seu millor novembre amb 3,8 milions de passatgers i per primer cop supera les xifres d'abans de la pandèmia.

     

    La presidenta de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, Eva Valenzuela, ha alertat que l'aeròdrom pot aconseguir la màxima connectivitat intercontinental que pot tenir amb la situació actual "en breu".  Ha explicat que l'aeròdrom barceloní tancarà 2023 amb 50 connexions internacionals, tres més que en 2019, enteses com aquelles que rutes que han transportat a més de 4.400 passatgers. Entre els mercats que més interès desperta la possibilitat d'obrir noves rutes estan el nord-americà i el llatinoamericà, mentre que el mercat asiàtic encara "no està al 100%" després de la pandèmia.

  • 11:39

    Les pensions de viudetat pujaran fins a un 14% en el cas de tenir fills a càrrec 

     

    Segons ha avançat la nova ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Sáiz, la pujada general de les pensions el 2024 serà del 3,8%, d'acord amb la inflació. Una xifra que es veurà millorada al cas de les mínimes i les no contributives, així com l'Ingrés Mínim Vital, que es revaloritzarà un 6,9%.   

  • 11:23

    'Creatura', 'Els Encantats', 'Saben Aquell' i 'La Imatge Permanent' són les nominades a millor pel·lícula dels premis Gaudí 

     

    L'Acadèmia del Cinema Català ha donat a conèixer les nominacions dels Premis Gaudí que s'entregaran el 4 de febrer. 'Creatura' d'Elena Martín encapçala el llistat amb 15 nominacions, seguida de prop per 'Saben Aquell' de David Trueba amb 13. Totes dues estan nominades en la categoria de millor pel·lícula conjuntament amb 'Els Encantats' i 'La Imatge Permanent'. '20.000 especies de abejas' amb 9, 'Un amor' amb 8, 'El maestro que prometió el mar' amb 6 i 'La contadora de películas', també amb 6 nominacions completen el podi. En categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana, les nominades són '20.000 especies de abejas', 'El Maestro que prometió el mar', 'Un Amor' i 'Upon Entry'. Es disputen el guardó a millor direcció Isabel Coixet per 'Un Amor', Elena Martín per 'Creatura', David Trueba per 'Saben Aquell' i Agustí Villaronga per 'Loli Tormenta'. 

  • 11:08

    El PSOE sol·licita a la Mesa del Senat que paralitzi l'informe del CGPJ sobre la llei d'amnistia
     

    La Mesa del Senat, amb majoria 'popular', va acordar la setmana passada accedir a la petició de Vox per a sol·licitar al CGPJ i al Consell Fiscal que redactin un informe sobre la llei d'amnistia registrada en el Congrés. No obstant això, el grup socialista,  ha elevat aquest dimarts una petició a aquest òrgan de la Cambra Alta amb l'objectiu que la Mesa reconsideri la seva petició i d'aquesta manera paralitzar l'informe.

  • 11:00

    Anastacia actuarà al festival Sons del Món el 8 d'agost

     

    Serà el seu únic concert a Catalunya l'any 2024.  La cantant nord-americana oferirà un concert a la Ciutadella de Roses on presentarà els seus grans èxits amb les cançons del seu nou disc, ‘Our Songs’, el vuitè de la seva carrera, que arriba després de sis anys de silenci discogràfic. Les entrades pel concert d’Anastacia, autora de temes com ‘Left outside alone’, ‘Sick and tired’ o ‘I’m outta love’, es posen a la venda aquest dimecres a les 10h al web del festival.

  • 10:48

    L'Ajuntament de Blanes repartirà 3.800 cartes als Reis amb vals de 12€ per donar suport al comerç local

     

    L'Ajuntament de Blanes repartirà 3.800 vals de dotze euros cadascun entre les famílies de la ciutat que tinguin fills de fins a 12 anys. Ho farà en el marc de la campanya 'Regala Reis a Blanes 2023' i els beneficiaris podran bescanviar el val a qualsevol dels comerços de la capital de la Selva Marítima, que estiguin adherits a la iniciativa. Es tracta d'una proposta de l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament que vol donar suport al comerç del municipi i que disposa d'un pressupost de 53.000 euros, la majoria dels quals aniran destinats a finançar els vals de compra. Per primera vegada, els infants i nens de Blanes que no estiguin escolaritzats a la localitat també tindran la seva carta.

  • 10:44

    L'ACA sanciona Begur amb més de 54.000 euros per haver excedit el consum d'aigua durant l'excepcionalitat per sequera

     

    L'alcaldessa, Maite Selva, diu que l'import li sembla "desproporcionat" i assegura, clarament, que la quantia l'ha "indignada". Subratlla que, precisament, el municipi està fent els deures i lamenta que tota la ciutadania hagi de pagar els excessos d'aquells grans consumidors que malbaraten l'aigua. L'ACA també ha sancionat amb 18.877 euros l'Ajuntament de Palau-saverdera pel mateix motiu. 

  • 10:20

    Vaga del personal sanitari i no sanitari de l'ICS en rebuig del preacord del tercer conveni col·lectiu.

     

    Cinc sindicats sanitaris minoritaris han convocat la vaga perquè entenen que la signatura precaritza encara més les condicions laborals i salarials, però sobretot discrimina entre categories professionals. Infermeres de Catalunya organitza la seva pròpia manifestació i crida a la vaga indefinida. 

  • 10:20

    Vaga del personal sanitari i no sanitari de l'ICS en rebuig del preacord del tercer conveni col·lectiu.

     

    Cinc sindicats sanitaris minoritaris han convocat la vaga perquè entenen que la signatura precaritza encara més les condicions laborals i salarials, però sobretot discrimina entre categories professionals. Infermeres de Catalunya organitza la seva pròpia manifestació i crida a la vaga indefinida. 

  • 9:58

    L’Hospital del Mar inclou el primer programa de rehabilitació sexual de les pacients amb càncers ginecològics

     

    L’Hospital del Mar és el primer centre hospitalari a Catalunya que disposa d’una consulta monogràfica per atendre pacients que pateixen una menopausa precoç o problemes a l’àrea de la vagina a causa del tractament contra tumors ginecològics. Es tracta de dones que han patit o pateixen un càncer d’ovari, de cèrvix, d’endometri, de vulva o de vagina i les quals els hi és difícil recuperar la seva activitat sexual a causa dels efectes dels tractaments que s’han fet servir contra la malaltia. Amb aquesta consulta, els professionals del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia del centre són pioners a atendre aquesta problemàtica.

  • 9:25

    Espanya informa que ja té converses amb Bèlgica per mantenir l'oficialitat del català en l'agenda del Consell de la UE

     

    El secretari d'Estat per la UE reivindica el "compromís" dels estats perquè la proposta tiri endavant. En una atenció als mitjans prèvia al Consell d'Afers Generals que se celebra a Brussel·les,  Pascual Navarro ha assegurat: "Per descomptat [que hem parlat]". En aquest sentit, el dirigent espanyol ha remarcat que els treballs per modificar el règim lingüístic de la UE "continuaran".

  • 9:10

    Espadaler descarta una moció de censura 

     

    El secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, assegura que Pere Aragonès "no ho té fàcil per acabar la legislatura", però, en tot cas, deixa clar que en el full de ruta dels socialistes "no hi figura una moció de censura". Espadaler critica que Catalunya va a la cua en la implantació de les energies renovables, en educació o per l'augment de la violència masclista: "No hi ha respostes simples, però per deixadesa i perquè ens hem ocupat d'altres coses".

  • 9:00

    Ramon Espadaler: "Junts han tornat al carril de fer política"

     

     

    En una entrevista al 'Cafè d'idees'La 2Ràdio 4, el líder d'Units per Avançar ha destacat el canvi d'escenari "copernicà" de l'independentisme després de l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. Espadaler celebra que ERC i Junts hagin acceptat fer política dins les institucions: "Han tornat a les institucions i al carril de fer política". "Seria important un gran pacte transversal", ha assenyalat. 

  • 8:25

    L'oficialitat del català a la UE es complica. 

  • 8:20

    Infermeres de Catalunya es declara en vaga indefinida a partir d'avui.

     

    Demanen una reestructuració del sistema de Salut que consideren que els maltracta. Asseguren que fa anys que hi ha un menys preu cap a la seva feina que es reflecteix en el darrer conveni col·lectiu de l'Institut Català de la Salut. Per això, diversos sindicats han cridat a tot el personal d'aquesta empresa pública a sumar-se a la vaga d'infermeres avui i demà. 

  • 8:16

    Anna Simó rebutja fer cap "cop de timó" pels mals resultats de l'informe PISA i demana a docens i famílies que facin pinya.

     

    També reclama als polítics un pacte de país i ha enumerat tot un seguit de mesures a aplicar a llarg termini per revertir la situació. Per exemple, canvis en el sistema d'acollida d'alumnes nouvinguts, un pla educatiu a temps complet amb extraescolars universals, una agència d'avaluació del sistema educatiu o canvis en la formació del professorat. En tot cas, ha fet aquesta crida i ha anunciat que no es prendran decisions immediates

  • 8:12

    El Ministeri de l’Interior reforçarà els dispositius policials del nivell 4 de l’alerta antiterrorista amb motiu de les festes de Nadal.

     

    Així s’ha decidit en una reunió extraordinària de la Mesa de Valoració de l’amenaça terrorista celebrada aquest dilluns a Madrid i que ha comptat amb la presència dels Mossos. El reforç s’iniciarà dilluns vinent i conclourà el 10 de gener. Els agents policials posaran el focus en zones amb més aglomeracions com els eixos comercials on s’espera una gran afluència de gent per les compres nadalenques.

  • 8:09

    Espanya retira l'oficialitat del català de l'ordre del dia del Consell d'Europa. 

     

    Avui es fa una nova reunió a Brussel·les, a les acaballes de la presidència espanyola de la Unió. Però no se sotmetrà a votació perquè hi ha països que encara mostren dubtes. Serà ja en la presidència belga quan continuï el tràmit. 

  • 8:05

    El Consell de Ministres aprova avui el sostre de dèficit per l'any vinent, que serà del 0'1% per totes les comunitats.

     

    També l'increment en els recursos pels governs autonòmics, del 15%. Una xifra que suposa 30.000 milions d'euros més pels pressupostos de la Generalitat d'aquest 2024. Malgrat això, des del govern es titlla d'injust aquest repartiment. La consellera d'economia, Natàlia Mas, insisteix que Catalunya ha de comptar amb un "finançament singular". Mas no va anar a la reunió amb la vicepresidenta Montero assegurant que la Generalitat disposa d'una negociació bilateral, una afirmació que va provocar el rebuig de moltes comunitats i que la ministra ha negat taxativament.

  • 8:04

    La Mesa del Senat, amb majoria absoluta del Partit Popular ha acceptat demanar un informe sobre la llei d'amnistia al Consell General del Poder Judicial.

     

    Ho ha fet a petició de VOX. Des del PP, Borja Sémper ha criticat a Sánchez per no estar present al debat i assegura que la llei d'amnistia genera divisió a la societat espanyola.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimarts 12 de desembre de 2023. 

    Recupera les informacions més destacades d'ahir

  • 8:02

    La llei d'amnistia arriba al primer ple de la legislatura on es debatrà i votarà la presa en consideració de la norma.

     

    Una votació que tirarà endavant i que obre la porta a què els partits presentin esmenes al text. Una sessió, la d'avui, en la qual no estarà present Pedro Sánchez, que en la presentació del seu nou llibre ha defensat la necessitat de la llei.