Enlaces accesibilidad

Mor l'actriu catalana Itziar Castro als 46 anys

  • Centenars de persones li reten homenatge a la capella ardent instal·lada a Pallejà
  • Va ser nominada al premi Goya com a millor actriu revelació pel seu paper a "Pieles" (2017), d'Eduard Casanova

Per
L'actriu Itziar Castro mor als 46 anys
L'actriu Itziar Castro mor als 46 anys

Centenars de persones han passat per la capella ardent d'Itziar Castro per donar l'últim adeu a l'actriu, que va morir divendres als 46 anys a conseqüència d'una parada cardiorespiratòria. La vetlla ha obert les portes cap a les 9 del matí a la sala municipal Pal·ladius de Pallejà, localitat d'on és la mare de l'actriu. Al damunt del taüt s'hi ha dipositat una bandera del col·lectiu LGBTIQ+ i just al costat un faristol amb una fotografia de l'actriu on es pot llegir "Només vull que de tant en tant us enrecordeu de mi".

A l'escenari del pavelló on s'ha instal·lat la capella ardent, la cantautora Lídia Pujol ha interpretat diverses cançons, com 'Mi querida España' o 'País Petit. En declaracions als mitjans, a l'entrada a la vetlla, la mare de la difunta, Lucía Rivadulla, ha volgut agrair a "tantíssima gent de tot arreu" el reconeixement que han tingut cap a la filla. "Realment no m'esperava aquesta acollida", ha dit en arribar a la capella ardent visiblement emocionada.

El seu germà Hugo també ha agraït les mostres d'afecte cap a la seva germana en aquests "durs moments" i ha dit que ara hi ha "una estrella més al cel". De la mateixa manera, amics i companys de professió d'Itziar Castro, com ara les presentadores Ares Teixidó i Alejandra Castelló, el xef Raül Balam, la periodista Cristina Fallarás, l'actriu María Botto o l'advocada Carla Vall, han tingut paraules sentides per a qui consideren tot un referent en la lluita feminista, contra l'assetjament escolar i altres causes.

Està previst que la capella torni a obrir aquest dilluns entre les 9 del matí i les 4 de la tarda, però només per a família i persones més properes a l'artista. Després es farà una cerimònia de comiat, també en la més estricta intimitat.

Una mort prematura

Itziar Castro va morir la matinada del dia 8 de desembre passat a conseqüència d'una parada cardiorespiratòria mentre assistia a les proves de llum per a un espectacle de natació sincronitzada. Coneguda per sèries com 'Vis a vis' i pel·lícules com 'Campions 'o 'Pieles', per la qual va ser nominada al Goya a millor actriu revelació el 2017, Castro va ser una artista polifacètica en cinema, teatre i televisió, a més d'una incansable activista contra la gordofòbia i en defensa del col·lectiu LGTBI i de la igualtat de les dones.

Itziar Castro ha mort amb 46 anys

Nascuda a Barcelona el 1977, el seu primer paper al cinema va ser a la comèdia 'Inconscients' de Joaquín Oristrell i també va tenir aparicions a 'Rec 3: Gènesi' de Paco Plaza, 'Blancaneus' de Pablo Berger o 'Les bruixes de Zugarramurdi' d'Àlex de l'Església.

Segons l'Ajuntament de Lloret de Mar, la intèrpret es trobava a la piscina per assistir a alguns assajos tècnics de l'espectacle de natació sincronitzada que l'entrenadora Anna Tarrés, preparava amb el Club Natació Kallípolis. Mentre presenciava les proves d'il·luminació de l'espectacle, Itziar Castro va patir una indisposició pocs minuts després de l'una de la matinada, el que va fer avisar als serveis d'emergència.

Els professionals van realitzar maniobres de reanimació, fins que al voltant de les dues de la matinada, van verificar que l'actriu havia mort a causa d'una aturada cardiorespiratòria. El cos es va traslladar a l'institut de medicina legal de Girona per practicar l'autòpsia, que ha de confirmar les causes de la mort.

Punts de vista - Entrevista a Itziar Castro

Condol entre amics i familiars

La notícia la va donar a conèxer el director de cinema i íntim amic de l'actriu, Frankie de Leonardis a la xarxa social X: "Amb profund pesar vull informar de la mort la nit passada de la talentosa Itziar Castro. Amb una carrera destacada a la indústria de l'entreteniment, Castro ha deixat una petjada inesborrable amb la seva notable actuació i carisma".

"La Itziar no només va ser una actriu i artista talentosa, sinó una incansable lluitadora pels seus ideals i creences. Es va enfrontar a cada desafiament amb una determinació i un coratge que van inspirar molta gent", ha recordat de Leonardis. "La seva contribució al món de l'art i el seu incansable treball per la igualtat i la justícia social romandran com un llegat perdurable de la seva passió i compromís", assenyalava el company i director de cinema, que va demanar "respecte" per a la privacitat de la família en aquest difícil període de dol.

El sector de l'espectacle plora la mort d'Itziar Castro als 46 anys

Les xarxes socials es van omplir de seguida de missatges de comiat a l'actriu barcelonina. El món cultural i polític li va retre homenatge destacant que va ser un "actriu compromesa" i amb molt talent. El Club Natació Kallipolis, amb el qual preparava l'espectacle Stage de la Puríssima del club va lamentar la mort durant els seus assajos en un post d'Instagram.

L'Acadèmia de Cine i l'entitat de gestió d'actors i ballarins AISGE van recordar la seva figura, descrivint-la com una dona valenta, brillant i inspiradora.

Companys de professió també van expressar el seu condol. "Itziar Castro era una actriu meravellosa i una persona carinyosa, intel·ligent i divertida", piulava Santiago Segura, que no es va estar d'afegir amb to reivindicatiu: "A vegades ho passava malament pel 'hate' i el 'bullying' que havia d'aguantar en aquesta xarxa social, tot i que ho afrontava sempre amb força i valentia. Patia lipedema, una malaltia degenerativa". Per Segura, la mort d'Itziar Castro als 46 anys és "un cop sobtat i cruel".

En l'ambit institucional, el minsitre de Cultura, Ernest Urtasun, va expressar immediatament les seves condolences a familiars i amics. També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que la recordava com "una actriu compromesa, única i extraordinària".

La seva trajectòria professional

Itziar Castro va néixer a Barcelona l'any 1977, i el seu primer paper al cinema va ser la comèdia "Inconscientes", de Joaquim Oristrell. També va participar a "Rec 3: Génesis" de Paco Plaza, "Blancanieves" de Pablo Berger o "Las brujas de Zugarramurdi" d'Álex de la Iglesia. Altres títols reconeguts en la seva trajectòria professional són sèries de televisió com "Vis a Vis", "El cor de la ciutat", "Hospital Central" o "El Crac" o pel·lícules com "Campeones", "Matar a Dios" i "Pieles", per la qual va ser nominada als Goya com a millor actriu revelació. A més, el seu caràcter polifacètic la va portar a participar en musicals, cabarets i circs.

Itziar Castro: "Que todos los cuerpos sean diversos"

Va guanyar el premi de la Unió d'Actors com a millor actriu revelació per la seva interpretació a "Pieles", i el guardó de millor actriu al Festival Rojo Sangre i al Festival de Calella pel seu paper a "Matar a Dios". Recentment, a principis d'octubre, Castro havia estrenat el curtmetratge "La cita", escrit, dirigit i protagonitzat per ella.

Els seus ideals

Sempre va reivindicar molt la diversitat i l'acceptació. Ser diferent ha condicionat la vida de l'Itziar: és homosexual, diversa, de talla no normativa i pèl-roja natural: “Ser lesbiana m'ha condicionat a la vida, però no a la feina”, va assegurar la catalana al programa especial #OrgullRTVE

L'artista catalana va comentar que considera que les ficcions LGTBIQ+ no tenen una visió positiva, sinó que tenen una mirada trista i fosca: "Hi ha molt poques pel·lícules que siguin com comèdies. Aquest curtmetratge és un autoregal a l'Itziar adolescent, que no es veia reflectida en les comèdies romàntiques, que creia que no era apta per ser estimada i que no tenia dret a ser protagonista per ser diversa i diferent", en referència al seu últim curtmetratge 'La cita'. Per aquest motiu, a 'La cita' s'hi poden veure actrius de diferents procedències i amb físics no normatius. "Totes aquelles persones que alguna vegada s'han sentit que no podien ser protagonistes i no podien ser estimades", deia la desapareguda actriu.