Enlaces accesibilidad

La fundació Henry Dunant, el mediador en el desarmament d'ETA

  • Nascuda a Suïssa el 1998 es presenta com un centre per la resolució de conflictes
  • La fundació Henry Dunant exigeix la màxima discreció i no comunicarà el desenvolupament dels contactes

Per
El director executiu de la Fundació Henri Dunant, David Harland
El director executiu de la Fundació Henri Dunant, David Harland

Finalment, s'ha conegut el nom del verificador internacional durant les reunions entre Junts i PSOE acordades en l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. És tracta del Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant, que va ser clau en la dissolució de la banda terrorista d'ETA després de les converses amb el govern de Jose Luís Rodríguez Zapatero.

A més, té al socialista Javier Solana com a president d'Honor. Un element, aquest darrer, que segons ell regidor de Junts a Barcelona, Ramon Tremosa, podria fer sentir "més còmode" al PSOE. Un intermediari, d'altra banda, que Junts i els socialistes veuen necessari per superar les desconfiances mútues.

La fundació Henry Dunant mediarà entre Junts i el PSOE

A proposta de Puigdemont

Aquesta organització s'asseurà a la taula aquest dissabte a Ginebra a la reunió entre la delegació del PSOE, encapçalada per Santos Cerdán, i la de Junts, que liderarà Jordi Turull. La mateixa fundació ha estat la que ha reclamat la màxima discreció i, de fet, no comunicarà als integrants fins a darrer moment el lloc concret de la trobada com ja ha fet en anteriors mediacions. Tampoc coneixerem el contingut fins que hi hagi acords concrets.

Hauria estat, però, l'expresident català, Carles Puigdemont, qui "fa un any" hauria pres iniciativa de contactar amb Henry Dunant. El cap de l'Executiu hauria acceptat a aquest verificador "donada l'estreta relació tant amb Javier Solana com amb Zapatero".

Junts i el PSOE es preparen per la reunió a Suïssa

Antecedents en la resolució de conflictes polítics

Segons explica l'organització en la seva pàgina web, Henry Dunant, amb seu a Suïssa, té com a missió "prevenir i resoldre conflictes armats mitjançant el diàleg, la mediació i la diplomàcia discreta" i presumeix de reunir "a totes les parts" per a "trobar el camí cap a la pau". Entre la feina de casa de mediació destaca el final del conflicte separatista entre el Govern d'Indonèsia i al Moviment Aceh Lliure després de 29 anys de lluita armada, a Líbia o en el sud de Filipines.

A més, "executa projectes de mediació i establiment de la pau a Àfrica, Mitjà Orient, Euràsia, Àsia i Amèrica Llatina", segons explica en el seu web.

El PSOE se sentirà "més còmode"

En una entrevista al programa Aquí Parlem de TVE a Catalunya, el regidor de Junts a l'Ajuntament de Barcelona ha recordat que el Centre pel Diàleg Humanitari Henry Dunant està presidit precisament per l'exministre socialista, Javier Solana. Aquesta mateixa fundació va ser clau en la dissolució de la banda terrorista d'ETA i ara, segons Tremosa, el PSOE pot estar més còmode amb aquesta fundació que amb una altra, entenc jo". "Pedro Sánchez ja ho ha reconegut, hem de fer aquest sistema internacional de verificació perquè hi ha una gran desconfiança de Junts per Catalunya" ha afegit.

Reconduir la desconfiança mutua

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dijous en una entrevista a TVE la figura del verificador internacional com un "mecanisme excepcional" per a facilitar el diàleg i eventualment l'acord. "Tant de bo en un futur no necessitem aquest sistema de verificació perquè això significarà que hem construït una confiança" que "honestament", ha reconegut, no tenir actualment de manera "completa ni total".

Pedro Sánchez justifica la llei d'amnistia

En tot cas avancen que portaran aquestes converses amb discreció i comunicaran els acords quan es produeixin, però no compten amb fer públiques les actes de cada trobada. Tampoc avancen si veuen possibilitats que es produeixin acords en el curt termini. Més aviat apunten a converses de llarg recorregut a partir dels punts recollits en el text de l'acord.