Enlaces accesibilidad
Rebaixes

Com evitar les estafes durant el Black Friday?

  • L'any 2022 l'Institut Nacional de Ciberseguretat va detectar almenys 650 pàgines de botigues fraudulentes arreu de l'Estat
  • S'espera crear més de 4.000 llocs de treball a Catalunya al llarg de la setmana

Per
Les ofertes i descomptes especials del Black Friday animen als consumidors a buscar els millors preus
Les ofertes i descomptes especials del Black Friday animen als consumidors a buscar els millors preus

Amb el Nadal a la vora, tornen les ofertes i descomptes del Black Friday, la coneguda jornada que pretén incentivar les compres i promet sucoses rebaixes en electrònica, moda, videojocs i molts altres productes.

Els experts, però, alerten sobre estafes difícils d'identificar que es porten a terme per part dels comerços i fan recomanacions als consumidors per evitar pàgines de botigues fraudulentes; només el 2022 l'Institut Nacional de Ciberseguretat va detectar 650 casos a Espanya. A Catalunya, la Generalitat ha sancionat més d'una cinquantena d'empreses per falsejar ofertes durant el Black Friday 2022.

La Generalitat sanciona una cinquantena d'empreses pel Black Friday 2022

Es disparen les estafes

Cada vegada més botigues se sumen al Black Friday, un dels fenòmens comercials més importants de l'any que busquen impulsar la seva facturació i que, a més a més, s'entén, en alguns casos, tota una setmana.

En aquest escenari, es colen algunes pràctiques enganyoses que no sempre són fàcils d'identificar i que inclouen promocions indicades com a descompte, que en realitat no són tals. Tan sols l'any passat, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) va detectar a tot Espanya 650 pàgines de botigues d'aquest tipus.

Les estafes del Black Friday són cada cop més difícils d'identificar

Per aquest motiu, els experts recomanen fixar-se en antelació en el preu dels productes i comprovar que la rebaixa sigui real; així com utilitzar rastrejadors que, a priori, fan un seguiment dels preus i detecten aquells dels quals s'ha engreixat el preu amb anterioritat o que venen com a ganga el preu inicial.

Aquesta pràctica a vegades es complementa amb ressenyes fraudulentes en les pàgines web, on suposats compradors animen a la compra de determinats productes, lloant les seves qualitats.

Recomanacions per a un Black Friday més segur

  • Segueix el producte. És important saber quins eren els preus fa unes setmanes i quins son durant el Black Friday, per a decidir si el descompte val la pena.
  • Compara diverses empreses de confiança. L'ús de descomptes no ha de comprometre la qualitat.
  • Fes una llista del que vols i estableix un límit de pressupost per a no sentir-te temptat a comprar.
  • Si estas comprant en línia, assegura't que la URL sigui la direcció del lloc web oficial. No visitis ni confiïs en plataformes desconegudes que ofereixen grans descomptes ja que poden ser estafes.
  • Amb l'augment del ciberdelicte durant la temporada de rebaixes, pot ser que rebis notificacions falses en forma d'enllaç sobre paquets suposadament esperant ser lliurats. Si realitzes una comanda en línia, comunica't directament amb l'empresa en lloc de visitar aquests llocs.
  • Ves amb compte amb les sol·licituds que demanen completar enquestes amb informació personal o bancària per a rebre una targeta de regal d'una marca específica; podria ser una estafa.

Una vegada realitzada la compra en línea

Segons l'INCIBE, una vegada realitzat el pagament d'un producte a través de la web és necessari continuar atents a tots els detalls del procés per poder actuar ràpid en cas de qualsevol irregularitat.

Els experts aconsellen no guardar les dades de pagament, tancar la sessió del compte i verificar haver rebut un enllaç o número de seguiment de la comanda. A més a més, demanen confirmar que els càrrecs del compte bancari hagin estat els correctes i guardar la còpia del rebut o la factura per tal de tenir un comprovant de la comanda realizada.

L'advocat expert en temes de consum de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Carles García Roqueta, puntualitza sobre el doble vessant de la intel·ligència artificial en el sector i, davant l'augment d'estafes en línia, insisteix en la utilització dels moneders virtuals com PayPal per evitar mals majors. "El risc ja no està a perdre els diners de la compra i no rebre-la. Si no que es troba en perdre totes les dades bancàries i que els setanta euros es converteixin en deu mil, dotze mil...", assegura l'especialista.

Els experts recomanen l'ús de moneders virtuals per a més seguretat

Augment de l'activitat laboral aquests dies

Amb el Black Friday i el Cyber Monday, que ofereix els millors descomptes en electrònica pocs dies després, s'espera crear més de 4.000 llocs de treball a Catalunya. Així ho ha calculat l'empresa de recursos humans Randstad, basant-se en les dades recopilades en els últims anys.

Es tracta d'una disminució del 8,8% en el nombre d'empleats respecte a 2022, a causa de l'impacte de la inflació i l'augment de les taxes d'interès. Els perfils més demandats, asseguren, seran en el sector logístic, professionals del comerç minorista i atenció al client i operadors de transport.

A l'Estat, Randstad calcula que les noves contractacions ascendiran fins als 25.400 empleats, un 11,7% menys respecte de l'any passat, quan es van signar 28.940 contractes.