Enlaces accesibilidad
Sense acord

Els treballadors de Renfe clamen contra el traspàs de Rodalies i faran una vaga de 5 dies

  • Les aturades seran de 24 hores els dies 24 i 30 de novembre, i 1, 4 i 5 de desembre
  • Renfe ha cancel·lat 400 trens a Catalunya i 1.500 a tota Espanya per la vaga

Per
L'acord entre PSOE i ERC preveu el traspàs parcial del servei de Rodalies a Catalunya
L'acord entre PSOE i ERC preveu el traspàs parcial del servei de Rodalies a Catalunya

Els treballadors d'Adif i Renfe han rebut com una gerra d'aigua freda l'acord entre PSOE i ERC pel traspàs del servei de Rodalies a Catalunya. Els sindicats senten preocupació per la "incertesa" de l'acord respecte a les seves condicions laborals i consideren que el text "trenca" l'empresa. Per això, han convocat cinc dies de vaga les pròximes setmanes: el 24 i 30 de novembre, i l'1, 4 i 5 de desembre.

Des del govern espanyol, la ministra Raquel Sánchez ha llançat un missatge de tranquil·litat, tot admetent que comprèn una "certa inquietud". Aquest dimarts, des de la inauguració de l'Smart City Congress a Barcelona, Sánchez ha insistit que el text garanteix els drets dels treballadors i el dret de mobilitat a altres punts de l'Estat, i ha assegurat que se seguirà "prestant un bon servei".

Renfe cancel·larà aproximadament uns 400 trens a Catalunya per la vaga contra el traspàs de Rodalies. Els serveis mínims decretats pel Govern fixen una freqüència de pas del 66% en les hores puntes i del 33% la resta del servei els cinc dies de vaga.

"L'ambició política ha passat per sobre"

El president del comitè general, Andrés Rubio, ha lamentat que no s'hagi escoltat els treballadors abans de fer públic l'acord. En aquest sentit, Rubio ha alertat que "un cop més l'ambició política ha passat per sobre" sense "tenir en compte els drets dels treballadors". Per tot plegat, ha mostrat l'oposició dels sindicats a la "segregació" dels serveis de les empreses públiques estatals.

I és que els sindicats temen també que "s'escampi l'exemple" a altres comunitats autònomes i les dues empreses públiques acabin fragmentades en 17 serveis regionals. "Correm el risc que es fraccioni, se segmenti, les dues empreses en 17 empreses petites i això, des del comitè general no ho permetrem", ha afirmat per la seva part el portaveu del Sindicat Ferroviari, Rafael Escudero.

La mobilització serà de 24 hores i està convocada pel conjunt de la xarxa a tot l'Estat, inclosa l'alta velocitat, els regionals i les mercaderies. A banda de protestar contra l'acord entre ERC i PSOE anunciat dijous passat, la vaga també rebutja la privatització "encoberta" que, consideren, pateix el servei de Renfe Mercaderies.

El Govern demana tranquil·litat

Per la seva banda, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha afirmat aquest dimarts que comprèn una "certa inquietud" dels treballadors de Renfe, però els ha deixat clar que tenen garantits els drets i les condicions laborals. Sánchez ha recordat que aquest és un punt que ja consta a l'acord, així com que el traspàs només fa referència a l'R1, l'R2sud i l'R3, que són exclusivament de Rodalies.

Sánchez ha insistit que es crearan grups de treball per tal de "culminar" aquest traspàs "de la millor manera possible" i per garantir que "se segueix prestant un bon servei". "I si el podem millorar aquest és l'objectiu, però salvaguardant els drets dels treballadors. En definitiva, són aquells que millor asseguren la qualitat del servei perquè són excel·lents professionals", ha afegit.