Enlaces accesibilidad
Acord per l'amnistia

Sánchez i Aragonès deixen la investidura a tocar

  • Pere Aragonès assegura que "era imprescindible pactar l'amnistia per tots els represaliats"
  • Vuit vocals conservadors del CGPJ demanen un ple extraordinari per rebutjar l'amnistia

Per
Pere Aragonès i Pedro Sánchez se saluden a l'entrada de la reunió del Cercle d'Economia
Encaixada de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han deixat pràcticament a tocar l'acord per facilitar la investidura. Conèixer la data concreta sembla qüestió d'hores. S'especula que el ple podria celebrar-se la setmana vinent. Abans s'ha de registrar al Congrés la llei d'amnistia, probablement aquest dijous. El contingut ja ha quedat definitivament acordat.

Finalment, els republicans han aconseguit que inclogui els encausats pel Tsunami Democràtic i els CDRs, entre ells la secretaria general d'ERC, Marta Rovira. Encara queda però l'acord en el dèficit fiscal i en Rodalies.

La investidura de Sànchez s'accelera.

El camí no serà fàcil. Aquest mateix dimecres, vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial han sol·licitat al president, Vicente Guilarte, la celebració d'un ple extraordinari per mostrar el rebuig dels jutges a la futura llei d'amnistia. Asseguren que "suposa la degradació, quan no l'abolició, de l'Estat de dret a Espanya".

Amnistia pels encausats de Tsunami

Una conversa telefònica entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès ha desencallat la llei d'amnistia, que registraran pròximament al Congrés, tot i que encara no està clar que sigui abans de la investidura. Esquerra volia que la llei inclogués la causa del Tsunami Democràtic, en la que informes de la Guàrdia Civil inclouen a Marta Rovira, Xavier Vendrell o l'empresari Oriol Soler. Segons fons dels republicans així serà.

L'acord d'ERC i PSOE per l'amnistia inclou Tsunami Democràtic | Laura Herrero

El mateix president de la Generalitat ha assegurat que "pactar una futura llei d'amnistia per donar cobertura a tots els represaliats era imprescindible". A través de les xarxes, Aragonès ha destacat que ara "s'ha d'avançar per un acord més ampli" que ha d'incloure el traspàs de Rodalies i el dèficit fiscal.

Tres gestos per desencallar la investidura

L'acord arriba tot just unes hores després de la trobada entre el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, amb l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, a Brussel·les. Un gest valorat com a "important" per la direcció de Junts i "significatiu" pel mateix govern català. Una fotografia, fortament criticada per l'oposició, i que se suma a la defensa, dissabte, davant del comitè federal del PSOE que feia el mateix Pedro Sánchez de l'amnistia.

La reunió amb Puigdemont deixa la investidura a tocar

L'acord, qüestió d'hores

En un comunicat conjunt i nocturn a les vigílies de Tot Sants, Esquerra i PSOE han anunciat acord, satisfets diuen ambdues parts, amb la proposta de llei d'amnistia. L'acord final segons el text el tancaran els equips negociadors en les pròximes hores, a l'espera d'acabar de tancar les carpetes del finançament i benestar. El comunicat assegura que l'acord global tindrà qüestions polítiques i econòmiques per desenvolupar la 15a legislatura, i no només una investidura.