Enlaces accesibilidad
Salut

Es dispara la demanda d'Ozempic, el fàrmac contra la diabetis que ajuda a perdre pes

  • Ozempic només està indicat per a diabètics, però molts metges el recepten per perdre pes i ha fet augmentar la demanda
  • L'Agència Europea de Medicaments alerta sobre l'existència de falsificacions d'Ozempic

Per
Els diabètics, amb dificultats per accedir a l'Ozempic per l'augment com a tractament per aprimar-se

L'Ozempic és un medicament indicat per a persones amb diabetis tipus 2 que no poden controlar el nivell de sucre a la sang únicament amb dieta i exercici. "Estimula la secreció d'insulina pel pàncrees i també es va veure molt efectiu per perdre pes", explica Núria Vilarrasa, experta de la Societat d'Endocrinologia de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques.

Al setembre, l'Agència Espanyola de Medicaments va recomanar als metges prioritzar la prescripció d'Ozempic als adults amb diabetis tipus 2. Això va fer augmentar la demanda del medicament, provocant un problema de subministrament. "Els que arriben amb recepta finançada és per la indicació per la qual està posada el fàrmac i el que t'arriba per privada pot ser per una pèrdua de pes o una diabetis ja instal·lada", detalla Marta Gento, vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya.

Creix l'alerta pel fenomen generat pel fàrmac Ozempic

Molts metges l'han prescrit a persones per a aprimar-se sense tenir cap malaltia de base, és a dir, sense ser diabètic. La raó és que s'han adonat que el medicament permet perdre pes, tot i que encara no està regulat el seu ús fora del tractament per la diabetis.

L'OMS alerta d'exemplars falsificats

Al mes d'octubre, l'organisme europeu va comunicar que les autoritats sanitàries nacionals competents han identificat a majoristes de la UE i del Regne Unit amb injeccions emplenats falsament i etiquetats com a medicaments per a la diabetis Ozempic.

"Des de l'associació sobretot reclamen que la gent realment necessita per unes finalitats de salut com és el cas de la diabetis tipus 2 amb obesitat quan vagi a les farmàcies que tingui aquest producte a l'abast", assegura Sandra Canudas, gerent de l'Associació de diabetis de Catalunya.

Els especialistes insisteixen que aquest fàrmac no té finalitats estètiques

Els especialistes insisteixen en el fet que aquest fàrmac no té finalitats estètiques. A més, reclamen més atenció a l'obesitat, que afecta el 20% de la població. L'obesitat no es considera una malaltia crònica a la seguretat social (ni per l'Organització Mundial de la Salut) i és l'arrel de moltes malalties. "Amb el risc de desenvolupar diabetis, apnees del son, fetge gras, cardiopaties isquèmiques", assenyala Vilarrasa.

Aviat estarà disponible a Espanya un medicament amb el mateix principi actiu que l'Ozempic, que sí que està indicat per a l'obesitat. Això sí, de moment no entrarà per la Seguretat social. Un fet que podria comportar l'aparició d'un mercat negre o bé desigualtats en l'accés del medicament, que podria dependre del poder adquisitiu de cada persona.