Enlaces accesibilidad
Neteja i seguretat

El Pla Endreça de Barcelona triplicarà la inversió i durarà tot el mandat

  • Només el 2024 es destinaran 550 milions d'euros a reparar i mantenir l'espia públic
  • L'Ajuntament es mostra "satisfet" amb els resultats i consolida el pla com a projecte de mandat

Per
El Pla Endreça de l'Ajuntament de Barcelona inclou una inversió de 435 milions durant el mandat
El Pla Endreça de l'Ajuntament de Barcelona inclou una inversió de 435 milions durant el mandat

El Pla Endreça de Barcelona s'allargarà durant tot el govern de Jaume Collboni. Una mesura que el consistori va posar en marxa aquest estiu com a mesura de xoc per millorar la neteja i estat de l'espai públic. Només el 2024 s'hi destinaran 550 milions d'euros. A més, es triplicarà la inversió per al manteniment del mobiliari urbà, que serà de 435 milions per a tot el mandat. L'objectiu és prevenir els desperfectes.

Segons han explicat els tinents Laia Bonet i Albert Batlle, el pla tindrà 8 línies d'actuació amb 34 mesures orientades no només en la "reparació i la neteja" de l'espai públic, sinó també a prevenir la degradació. "No esperarem a veure que les coses s'espatllen per- poder-les arreglar", ha resumit Bonet. A banda, la modificació de l'ordenança de civisme s'ajorna i es preveu que s'aprovi el primer semestre del 2024.

Anticipar-se als desperfectes

L'Ajuntament es mostra "satisfet" amb els resultats del Pla Endreça obtinguts fins ara i consolida el pla com a projecte de mandat, però creu que s'ha de fer una passa més. La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, ha reconegut que un cop vista la "realitat" de la ciutat creuen que cal consolidar el pla per garantir "l'excel·lència" en l'espai públic. Ara, el pla també inclourà accions per prevenir els desperfectes.

"No podem només fer el que fèiem fins ara", ha apuntat Bonet, que ha assegurat que seran més proactius i no esperaran a veure que les coses s'espatllen per arreglar-les. Segons ella, els 435 milions d'euros d'inversió durant el mandat -que suposen triplicar les xifres del mandat passat- permeten canviar la lògica de com s'opera a l'espai públic. "Anticipant-nos i fent prevenció", ha dit.

Ordenança de civisme

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha afirmat que el Pla Endreça també pretén reforçar l'autoritat municipal en la garantia de la convivència. Així, ha dit que es posarà en marxa un pla de convivència per prevenir conflictes que inclourà la revisió del marc normatiu. En aquest sentit, ha assegurat que mantenen la voluntat de modificar l'ordenança de civisme.

Ara bé, la previsió ara no és abordar la modificació a partir d'aquest mes d'octubre -com el govern municipal havia dit a l'estiu- sinó que s'ajorna fins al primer semestre del 2024. Principalment, l'executiu vol que es revisin les tipologies de conductes que tenen un impacte més negatiu en l'ús de l'espai públic i es contemplaran tant per si cal afegir algun matís, sobretot en l'import de les sancions.

Justament aquest dilluns ha començat al metro de Barcelona una campanya intensiva de control de bitllets per reduir el nombre de fraus. Una campanya que durarà fins a tres setmanes. Per fer-ho, s'amplia el nombre de revisors tant als vestíbuls de les estacions com als passadissos, intercanviadors i dins dels combois. És la tercera actuació de control intensiva que es fa aquest any.