Enlaces accesibilidad
Tributs

Impost sobre emissions de CO2: qui el paga i com fer-ho

  • Es calcula que 1,4 milions de persones han de fer front a aquesta taxa que reverteix en la millora del medi ambient
  • N'estan exempts vehicles ecològics, com els 100% elèctrics, però també d'altres contaminants, com autocars o certs camions

Per
Un cotxe a punt per a ser revisat en un taller mecànic
Un cotxe a punt per a ser revisat en un taller mecànic

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat el padró definitiu dels vehicles amb quota a pagar per l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni. El llistat contempla un total d'1,4 milions de contribuents i més d'1,7 milions de vehicles. L'abonament de la taxa s'ha de fer abans del pròxim 20 de novembre, però els vehicles que ja constaven al padró l'any passat i van domiciliar el pagament rebran el càrrec directament al seu compte.

El padró està disponible a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya (atc.gencat.cat/co2padro). Els contribuents hi poden consultar les dades, així com la quota que els correspon abonar i el període de pagament. Per fer-ho s’hi ha d’accedir amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital, per visualitzar tots els vehicles dels quals el contribuent és titular.

La Generalitat preveu recaptar amb aquest impost uns 51 milions d'euros. Els diners es destinaran íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, segons explica el Departament d'Economia i Hisenda. L'objectiu és invertir en accions de millora del medi ambient i fomentar la mobilitat sostenible, entre altres.

Un impost selectiu

L'impost és obligatori per a totes les persones físiques i jurídiques titulars d'un vehicle, ja sigui un turisme, furgoneta o motocicleta, amb domicili fiscal a Catalunya durant el 2022. També estan obligades a tributar les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que durant el 2022 hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d'algun vehicle domiciliat a Catalunya.

En canvi, estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones i els vehicles per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han d’abonar l’impost els titulars de vehicles que no superin els 6 euros de quota a ingressar.