Enlaces accesibilidad
Manca d'aigua

L'ACA declara l'emergència per sequera a 24 municipis que depenen del Fluvià-Muga i Riudecanyes

  • És la primera vegada que Catalunya activa aquest tipus d'alerta en aquestes zones

Per
Aspecte que oferia el pantà de Riudecanyes el 13 de maig
Aspecte que oferia el pantà de Riudecanyes el 13 de maig

Catalunya activa per primera vegada l'alerta màxima per sequera i declara l'estat d'emergència a 22 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer del Fluvià i la Muga i a dos municipis del Baix Camp que s'abasteixen de l'embassament de Riudecanyes, que té uns nivells del 5,25 % d'aigua, unes xifres que no s'havien vist des de, com a mínim, l'any 2000.

"L'aqüífer està a mínims històrics: des del 2009 no es veien aquests no es veien aquests nivells, no era pas a l'època d'estiu. Hem enviat una carta a tots els ajuntaments", ha assegurat el director de l'ACA, Samuel Reyes.

La mesura entrarà en vigor la setmana que ve en els 22 municipis afectats, que comprenen una població de 24.399 habitants, són: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

Declarada l'emergència per sequera: afecta 22 municipis de l'Alt Empordà i 2 municipis del Baix Camp

Pel que fa a l’embassament de Riudecanyes (Baix Camp), s’hi declararà l’emergència per garantir l’aigua de boca als municipis de Riudecanyes i Duesaigües.

Quines limitacions s'han de complir?

L'Agència Català de l'Aigua limita el consum a totes aquestes poblacions. Es limita a 200 litres l'aigua per habitant al dia. Mesures que es prenen per evitar que tinguin problemes d'abastiment d'aigua de boca.

Pel que fa a la resta d’usos, en l’escenari d’emergència se suprimeix el reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos), s’ha de reduir un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials i també el consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg).

Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), la prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.

Els municipis afectats per l'emergència a l'aqüífer Fluvià-Muga superen el límit de consum d'aigua permès

També es proposa que els municipis que depenen de l’embassament de Siurana, tot i ser competència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, adoptin les mesures de la fase d’emergència.