Enlaces accesibilidad

La Fiscalia demana a Llarena reactivar les euroordres contra Puigdemont i Comín

  • L'expresident català destaca la coincidència amb de la petició amb els resultats del 23J
  • Ponsatí surt lliure de la Ciutat de la Justícia després de no declarar

Per
L'expresident Carles Puigdemont amb Clara Ponsatí i Lluís Puig a Brusel·les
L'expresident Carles Puigdemont amb Clara Ponsatí i Lluís Puig a Brusel·les

Jornada intensa dins l'independentisme, especialment a les files de Junts per Catalunya, després dels resultats del 23J. Enmig del debat intern sobre el proper moviment per fer valdre els seus escons a Madrid, la Fiscalia ha demanat al jutge instructor del procés, Pablo Llarena, reactivar les ordres de recerca internacional contra l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín. La petició s'ha produït després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea de 5 de juliol de 2023 que ha retirat la immunitat de l'europarlamentari.

Puigdemont ha reaccionat en la xarxa social Twitter minuts després de conèixer-se la notícia, davant la qual ha escrit el següent missatge: "Un dia ets decisiu per a formar un Govern espanyol, al següent dia Espanya ordena el teu arrest".

Detenció de Ponsatí

No ha estat l'única notícia en clau judicial contra els interessos de Junts. L'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, ha tornat a ser detinguda aquest dilluns quan es trobava a Barcelona. Ella mateixa ha denunciat la detenció per part dels Mossos quan es trobava al carrer Compte de Borrell. Poc abans havia anunciat, també a través de les xarxes socials, la seva presència a Barcelona.

Ponsatí ha estat traslladada a la Ciutat de la Justícia on ha quedat en llibertat després de negar-se a declarar davant la jutge de guàrdia. L'eurodiputada ha rebut el suport a les portes de la Ciutat de la Justícia del diputat de la CUP, Carles Riera, i la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu.

La detenció s'ha produït arran de l'ordre emesa pel jutge del Suprem Pablo Llarena per a notificar-li el seu processament per desobediència, segons fonts policials. Llarena va dictar el passat 21 de juny l'ordre nacional de detenció després que l'eurodiputada no comparegués davant el Tribunal Suprem el passat 24 d'abril. En una interlocutòria, Llarena manté que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificada la citació judicial".

Sense immunitat

Recordem que Puigdemont, Comín i Ponsatí no tenen immunitat europarlamentària després que el Tribunal General de la Unió Europea desestimés el seu recurs contra el Parlament Europeu. En el cas de Ponsatí, el delicte de desobediència per la qual se la vol processar no implica penes de presó, sinó només d'inhabilitació i d'aquí que hagi quedat en llibertat.

L'eurodiputada ja va ser detinguda pels Mossos a Barcelona el passat 28 de març, quan va tornar a Espanya després de cinc anys fugida de la justícia espanyola, en virtut de l'ordre de detenció que tenia arracada per facilitar el referèndum del 1-O.

En aquella ocasió, després de ser conduïda als jutjats de guàrdia de Barcelona, l'exconsellera d'Ensenyament va quedar en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant el Suprem el 24 d'abril. Ponsatí va tornar a plantar a Llarena, la qual cosa ha motivat la seva nova detenció.

L'ANC demana el "bloqueig" fins a la independència

Precisament, l'ANC demanat als partits independentistes "confrontar amb l'Estat, afeblir-lo a través del bloqueig i mantenir-se ferm fins a aconseguir la independència" de Catalunya. "Si els partits independentistes no estan disposats, que facin un pas al costat perquè la societat civil, que s'obrirà camí als carrers i institucions, faci la independència", ha afegit en un comunicat l'entitat presidida per Feliu. "No necessitem salvapatries de pàtries alienes, ha arribat l'hora de salvar la nostra", ha afegit. També ha assegurat que el resultat reflecteixen un desencantament dels votants independentistes.