Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 2 de juny de 2023 | El PSC posiciona Assumpta Escarp per substituir Laura Borràs a partir del 9 de juny

  • Jaume Giró renuncia a les primàries de Junts pel 23-J
  • L'atur cau en prop de 2.700 persones i se situa en mínims de 15 anys
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La diputada socialista Assumpta Escarp
La diputada socialista Assumpta Escarp és la candidata del PSC a la presidència del Parlament

L'actualitat d'aquest divendres passa per la retirada de l'escó a Laura Borràs que perd així la condició de diputada i presidenta del Parlament. D'aquí a una setmana, divendres que ve, es votarà el seu relleu a la presidència de la Cambra. ERC manté que votarà el candidat que proposi Junts a l'executiva de dimarts vinent. El PSC i En Comú Podem proposen els seus propis candidats, Assumpta Escarp i Joan Carles Gallego.

El recompte final dels vots de les eleccions municipals a Barcelona no ha alterat l'ordre que va sorgir dels comicis el diumenge 28 de maig. El PSC manté la segona posició i encara amplia el marge de 141 vots que tenia sobre Barcelona En Comú fins als 342. Així, Xavier Trias continua essent el guanyador de les eleccions i Junts per Barcelona manté els 11 regidors aconseguits diumenge, el PSC de Jaume Collboni roman segon amb els 10 regidors del 28 de maig i Barcelona En Comú segueix tercera amb 9.

Prop de 42.000 alumnes catalans es preparen per a les proves d'accés a la Universitat que se celebren la setmana vinent. Aquest divendres es lliuren els Premis Nacionals de Cultura 2023.El Primavera Sound acull la segona jornada del festival amb les actuacions de Kendrick Lamar, Baby Keem, Bad Religion i Depeche Mode.

Detinguts dos menors a Badalona acusats d'agredir sexualment a una menor de 13 anys. Els fets van passar al centre comercial Màgic de Badalona. La Unitat Central de Menors va practicar les dues detencions entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana, i els dos nois ja han passat a disposició judicial. Després d'aquest tràmit, ambdós han quedat en llibertat vigilada. La investigació continua oberta perquè, segons els Mossos, hi podrien haver més persones implicades en l'agressió sexual grupal. Xavier Garcia Albiol ha anunciat que l'Ajuntament de Badalona es presentarà com a acusació particular si hi ha majors d'edat implicats.

Notícies avui, a Catalunya: 2 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:30

    El recompte oficial dels vots confirma la segona posició del PSC

     

    El recompte final dels vots de les eleccions municipals a Barcelona no ha alterat l'ordre que va sorgir dels comicis el diumenge 28 de maig. El PSC manté la segona posició i encara amplia el marge de 141 vots que tenia sobre Barcelona En Comú fins als 342. Així, Xavier Trias continua com el guanyador de les eleccions i Junts per Barcelona manté els 11 regidors aconseguits diumenge, el PSC de Jaume Collboni roman segon amb els 10 regidors del 28 de maig i Barcelona En Comú segueix tercera amb 9. El recompte de la Junta Electoral s'ha donat a conèixer aquest divendres, un cop revisades les actes dels col·legis electorals, i amplien els vots del PSC de 131.735 a 131.923, 188 més. Barcelona en Comú ha passat de 131.594 a 131.581, 13 menys.

  • 19:45

    Re-oberta l'AP-7 en sentit nord a Vilobí d'Onyar després de 5 hores tallada

     

    L'autopista AP-7 s'ha reobert cap a les set de la tarda a Vilobí d'Onyar en sentit nord després que hagi estat tallada més de 5 hores per l'incendi d'un camió. El sinistre ha tingut lloc al quilòmetre 76 de la via esmentada en sentit Girona. En un principi ha calgut tallar la carretera completament, però posteriorment s'ha pogut reobrir al trànsit en sentit sud. El camió transportava 20 tones de resina, matèria considerada perillosa, fet que ha dut Protecció Civil a activar l'alerta del pla d'emergències Transcat. Un cop resolta la incidència s'ha desactivat aquesta fase, i ara el pla queda en prealerta. Al punt de l'incendi es manté un carril tallat. El succés ha arribat a causar fins a 20 quilòmetres de cua des de Sant Celoni.

  • 19:16

    Els Mossos detenen dos menors d'edats acusats d'agredir sexualment a una altra menor de 13 anys

     

    Dos nois menors d'edat han estat detinguts com a presumptes autors d'una agressió sexual en grup a una noia també menor que hauria tingut lloc cap a finals de gener al centre comercial Màgic de Badalona. La Unitat Central de Menors va practicar les dues detencions entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana, i els dos nois ja han passat a disposició judicial. Després d'aquest tràmit, ambdós han quedat en llibertat vigilada. La investigació continua oberta perquè, segons els Mossos, hi podrien haver més persones implicades en l'agressió sexual grupal. Xavier Garcia Albiol ha anunciat que l'Ajuntament de Badalona es presentarà com a acusació particular si hi ha majors d'edat implicats.

     

    A TVE Catalunya vam avançar el passat mes de març que els Mossos estaven investigant 4 agressions sexuals al centre comercial.

  • 18:15

    Ciutadans proposa Matías Alonso per a la presidència del Parlament

     

    El grup parlamentari de Ciutadans proposarà al diputat Matías Alonso com a candidat a presidir el Parlament de Catalunya, durant la celebració del ple del proper 9 de juny. En un comunicat, la formació liberal argumenta que Alonso és "garantia de plena integritat", i la persona "adequada" per restaurar "la dignitat de la institució perduda amb Laura Borràs", en referència a l'expresidenta del Parlament. La formació taronja recorda que cal "allunyar" del càrrec "tota ombra de degradació partidista i corrupció política".

  • 16:57

    Obert un carril en sentit nord a l'AP-7 a Vilobí d'Onyar

     

    En el punt de l'incendi del camió, a Vilobí d'Onyar a l'AP-7, s'ha obert un carril en sentit nord. El desviament, però, continua el fent-se per la sortida 9 de Maçanet de la Selva. 

  • 16:44

    La creu d'una moneda de 2 euros dona la victòria a ERC enfront de Junts a Sant Feliu de Buixalleu

     

    ERC ha guanyat les eleccions a Sant Feliu de Buixalleu (Selva) després que aquest divendres s’hagi sortejat el quart regidor a cara o creu amb Junts. Diumenge, les dues formacions van aconseguir el mateix nombre de vots, 227 cada partit. Aquest divendres, la Junta Electoral de Zona (JEZ) ha confirmat l’empat i ha tirat una moneda a l’aire per decidir quina de les dues formacions s’emportava quatre regidors i quina es quedava amb tres. 

  • 16:18

    Prop de 19.000 persones visiten les fires Expoquimia i Equiplast

     

    Expoquimia i Equiplast han tancat portes aquest divendres amb la visita de 18.882 persones i 590 expositors directes i més de 1.500 marques representades. A més, suposa quasi 4.000 visitants més que l'edició anterior, que excepcionalment es va celebrar el 2021. La fira focalitzada en les solucions més sostenibles del sector s'ha allargat quatre dies i les empreses han destacat l'"atmosfera optimista" i la "qualitat dels contactes" fets durant aquestes jornades. 

  • 15:42

    Tallada l'AP-7 en els dos sentits per l'incendi d'un camió carregat amb mercaderies perilloses a Vilobí d'Onyar

     

    L'incendi d'un camió carregat amb mercaderies perilloses obliga a tallar l'AP-7 en els dos sentits de la marxa. En concret, el vehicle ha cremat totalment a l'alçada de Vilobí d'Onyar (Selva) i transportava 20 quilos de resina. L'incendi ha provocat un foc al marge de l'autopista que els Bombers estan acabant de controlar. Fins al lloc dels fets s'hi ha desplaçat deu dotacions, dues d'elles aèries, a més del camió de risc químic del parc de Maçanet de la Selva.

  • 13:28

    Puigdemont diu que Giró demostra tenir "sentit de país" renunciant a les primàries
     

    L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat que el exconseller d'Economia i Hisenda Jaume Giró demostra "un gran sentit de país" en renunciar a disputar les primàries de Junts per a encapçalar la llista per Barcelona a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol. "Jaume Giró ha estat un gran conseller d'Economia, i és un actiu polític d'alt nivell", ha afirmat. Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull ha destacat que Giró "mostra estima i lleialtat" al partit. 

  • 13:39

    L'emprenedora canadenca Sabrina Habib guanya el premi Princesa de Girona Internacional

     

    El jurat ha destacat la seva iniciativa per a l'atenció infantil a l'Àfrica Oriental i el seu compromís de treballar amb la població local. També han destacat el seu model per la combinació entre la inversió, la cura i el treball de les mares per a generar una solució elegant i senzilla. S'afegeix a la resta de premiats d'aquest 2023, l'educadora social Sílvia Fernández Cadevall, el premi empresa Rafael Jordá, la violinista María Dueñas i el doctor en biomedicina Marc Schneeberger Pané, premi a la investigació científica. 

  • 13:38

    El PSC carrega contra ERC per "optar per un front independentista" abans que una coalició progressista

     

    La tercera tinenta d'alcalde a Barcelona, Laia Bonet, ha carregat contra els dirigents d'ERC per "optar per un front independentista" abans que una coalició progressista, i ha posat en valor els 24 regidors que formen aquestes formacions (ERC, PSC i BComú) després del 28M. Bonet assegura que els republicans "tornen a la política de blocs i intenten amagar els seus mals resultats tornant a l'independentisme". "Optant per Junts, ERC enterra la possibilitat d'una coalició de progrés". La socialista ha explicat que continuaran treballant i parlaran amb totes les forces, excepte la ultradreta.

  • 13:11

    Pimec adverteix que la caiguda de l'atur al maig és la "pitjor dada" dels últims deu anys

     

     

    Així ho ha defensat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, que ha remarcat que en el cinquè mes d'anys anteriors la reducció s'havia situat al voltant de les 10.000 persones, mentre que enguany ha estat de 2.692 desocupats. "Hi ha molt marge de millora en termes històrics", ha indicat Ginesta. Sobre la possibilitat que la menor baixada sigui per les bones dades dels darrers mesos, Ginesta ha assegurat que el percentatge de desocupats triplica el d'altres economies europees. "No acceptem que s'instal·li el mantra que és bo mantenir un atur estructural al voltant del 10%", ha sentenciat.

  • 13:00

    Repunten a Catalunya les execucions hipotecàries.

     

    Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, les execucions sobre habitatges han repuntat un 9,7% el primer trimestre d'aquest 2023. S'han engegat més de 800 processos judicials per impagament. 740 eren habitatges de persones físiques i 105 de jurídiques. Ara bé, si es compara amb el mateix període de l'any passat la dada retrocedeix un 15%.
     

  • 12:39

    Jaume Giró renuncia a presentar-se a les primàries de JxCat per a les eleccions generals



    El exconseller d'Economia Jaume Giró ha anunciat  que no es presentarà a les primàries de JxCat per a ser el cap de llista en les pròximes eleccions generals, encara que continuarà com a membre de l'executiva de Junts. "Aquests dies he parlat amb el president Puigdemont i amb el secretari general, Jordi Turull. Els dos m'han fet saber que obrir ara unes primàries no és el millor ni el més oportú en aquests moments, especialment quan s'està treballant en la constitució dels ajuntaments, d'una banda, i a intentar formar un front unitari de l'independentisme a Madrid, per un altre", ha afirmat el exconseller en un comunicat. Giró va traslladar el dilluns a l'executiva del partit la seva intenció de presentar-se a les primàries, en les quals competiria amb l'actual portaveu en el Congrés, Míriam Nogueras.
     

  • 13:06

    Joan Manuel Serrat, Joan - Pere Viladecans, Dolors Udina, Alba Sarraute i l'Eufònic, premis Nacionals de Cultura 2023

     

    El Premi Nacional de Cultura distingeix Joan Manuel Serrat per ser una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i en castellà amb una gran projecció popular, nacional i internacional. També s'ha premiat a la pallassa, saxofonista i directora d’espectacles de circ, Alba Sarraute; a la traductora Dolors Udina, el pintor i gravador Joan-Pere Viladecans i a l'Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre.

  • 12:08

    L'atur cau al nivell més baix en 15 anys a Catalunya

     

    El mercat laboral a Catalunya continua sense mostrar símptomes d'esgotament. A les portes de l'estiu, l'atur registrat a les Oficines d'Ocupació de la Generalitat va baixar al maig en 2.692 persones (-0,79% respecte a l'abril), per tercer mes consecutiu. El nombre total de desocupats s'ha situat en els 336.103, el nivell més baix en 15 anys. La comparació interanual també és molt positiu perquè ara hi ha 11.924 persones menys buscant feina amb una reducció del 3,43% respecte al maig de 2022. 

  • 11:57

    Primeres retencions per l'operació sortida del pont de la segona Pasqua

     

    L'AP-7 registra fins a 7 km de retencions entre Santa Perpètua de Mogoda i Parets en direcció Girona per l'alta mobilitat al començament de l'operació sortida per la segona Pasqua. També hi ha cues de 2 km a la C-17 entre Parets i Vic, i 2 km a la C-35 a Montmeló. També aturades a la BP-5002 en l'enllaç amb C-35. Els Mossos han establert un dispositiu especial de trànsit.

  • 11:35

    MUNICIPALS | En marxa el recompte final dels resultats de les eleccions del 28M 

     

    Avui al matí ha començat a la Junta Electoral de Zona, ubicada a la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet de Llobregat, el recompte final dels resultats de les eleccions municipals del 28M en què se supervisarà que tots els vots emesos són correctes. Tindran tres dies per fer-ho, o sigui, fins al pròxim dilluns. És rellevant perquè un petit error podria fer canviar els resultats del PSC i BComú, ja que només els diferencien 141 vots. L'últim recompte decidirà si el socialista Jaume Collboni i la dels comuns, Ada Colau, queden en segon i tercer lloc o s'invertiria l'ordre.

  • 11:15

    Trias defensa un acord amb ERC i PSC per governar "amb força" a Barcelona

     

    El guanyador de les eleccions municipals a Barcelona, Xavier Trias, afirma que "Barcelona necessita un canvi important i això és el que hem d'intentar fer entre tots", ha assegurat en una entrevista a SER Catalunya. De moment, les converses amb ERC són "molt positives" i hi ha "bona sintonia". A més, creu que els republicans "no estan" per fer un tripartit d'esquerres: "(ERC) Té una actitud molt positiva envers nosaltres". Trias ha afegit que amb els socialistes tenen converses pendents i les faran un cop ja s'hagin revisat les actes electorals i fet el recompte definitiu de vots.

  • 11:00

    42.000 alumnes catalans afronten la setmana vinent les proves d'accés a la Universitat

     

    El proper dimecres dia 7 començaran els tres dies de proves PAU amb un nou rècord d’alumnes matriculats a Catalunya, uns 42.000. Avui divendres, cadascun d’ells coneixeran quin lloc i tribunal els correspon, dels més de 200 distribuïts arreu de Catalunya. Laura Roman, secretària del Consell Interuniversitari de Catalunya, en una declaració institucional als mitjans, ha transmès un missatge de tranquil·litat davant d’un model de proves molt consolidat: De cara al 2024, els canvis inicialment anunciats a les proves de selectivitat queden ara pendents del decret llei que, amb tota probabilitat, no s’aprovarà fins passat l’estiu i que dependrà en tot cas dels resultsts de les eleccions generals del juliol.
     

  • 10:00

    El PSC proposa a Assumpta Escarp com a presidenta del Parlament
     

     

    El PSC ha proposat a la vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp, com a candidata a presidir la Cambra per al ple d'investidura que se celebrarà el divendres 9 de juny. Ho ha avançat a través d'un comunicat després que la Mesa del Parlament hagi ordenat retirar l'escó a la fins ara presidenta suspesa, Laura Borràs. Escarp milita en el PSC des de 1985 i va ser regidora de l'Ajuntament de Barcelona entre 2003 i 2015. 

  • 9:30

    El Barça busca la seva segona Champions aquest dissabte a Eindhoven.

     

     

  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La portaveu parlamentària de PSC i Units per AvançarAlícia Romero, confirma que el PSC presentarà candidat a presidir la Mesa del Parlament i descarta donar suport al candidat dels comuns: "Volem optar a la presidència". 

  • 9:00

    Nou rècord d'afiliació. 

     

     

    L'atur cau en 2.692 persones al maig i es manté a mínims des del 2008 amb 336.103 desocupats a Catalunya. Catalunya ha tornat a batre el rècord d'afiliats i l'atur continua en mínims dels últims 15 anys al maig. El cinquè mes de l'any ha acabat amb 3,71 milions de treballadors cotitzant a la Seguretat Social, la xifra més alta de la sèrie històrica del mes. 

     
  • 8:15

    El PDeCAT veu amb bons ulls el front democràtic d'Aragonès.

     

     

    A Catalunya, a banda dels debats interns dels partits per decidir si concorren a les eleccions generals i qui seran els caps de llista, la convocatòria de Sánchez ha tingut com a principal conseqüència la demanda del president Aragonès de bastir un front democràtic.

     
  • 8:10

    En Comú Podem vol acordar una presidència d'esquerres al Parlament.

     

     

    Qui ja ha anunciat que presentarà candidat a la presidència del Parlament és En Comú Podem. El portaveu de la formació, David Cid, s'ha mostrat partidari d'obrir una nova etapa a la cambra sense Junts al seu capdavant. Per això, proposa a Esquerra, PSC i CUP pactar una presidència d'esquerres. Mentrestant ha anunciat el seu candidat, Juan Carlos Gallego. 

  • 08:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 2 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

  • 8:05

    La Mesa retira l'escó a Laura Borràs. 

     

     

    La Mesa del Parlament ha retirat finalment l'escó a Laura Borràs que perd així la condició de diputada i presidenta del Parlament. D'aquí a una setmana, divendres que ve, es votarà el seu relleu a la presidència de la Cambra. 

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat del divendres 2 de juny de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.