Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 17 de març de 2023 | Els Bombers aconsegueixen estabilitzar l'incendi de Canejan (Val d'Aran).

  • El canvi climàtic pot duplicar d'aquí al 2050 les persones que pateixen al·lèrgia a Catalunya
  • La UAB obre quatre expedients disciplinaris per assetjament a un professor de la Universitat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Pompiers d'Aran i de la Generalitat treballen en l'incendi declarat al municipi de Canejan
Els Pompiers d'Aran i de la Generalitat treballen en l'incendi declarat al municipi de Canejan

L'actualitat d'aquest divendres passa per un nou incendi, el tercer en només una setmana. El foc declarat a Canejan, a la Val d'Aran, ha afectat unes 200 hectàrees. Els Bombers han aconseguit estabilitzar-lo al llarg del dia.

Els Mossos investiguen una presumpta agressió sexual entre alumnes a un institut de Cervera. Diverses famílies s'han concentrat a les portes del centre escolar. Mentrestant, l'Equip de Govern de la UAB ha informat aquest divendres sobre la suspensió d'un professor de la Universitat després d'haver estat denunciat per assetjament.

A Catalunya, prop de dos milions i mig de persones pateixen alguna al·lèrgia. La xifra podria duplicar-se d'aquí al 2050 a conseqüència del canvi climàtic.

Es celebra el primer Dia Mundial del Còmic a Espanya. Una data per posar en valor el paper dels professionals del sector i la seva influència social i cultural.

Resum avui, a Catalunya: 17 de març de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:13

    Pere Aragonès celebra l'ordre de detenció contra Putin

     

    ''Els tirans han de pagar pels seus crims". Així ha celebrat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el Tribunal Internacional de La Haia hagi emès una ordre de detenció contra el president rus, Vladimir Putin, per la deportació il·legal d'infants. El president de la Generalitat ha destacat que la justícia universal avanci, i ha afegit que espera que la detenció de Putin acabi "amb èxit".

     

    Ha afegit que tant de bo finalitzi la guerra a Ucraïna i se'n "depurin les responsabilitats". Aragonès ha fet les declaracions a les portes del Palau de Justícia de Buenos Aires, on minuts després s'ha reunit amb la jutgessa María Servini, destacada per perseguir els crims de lesa humanitat arreu del món, especialment els del franquisme.

  • 18:41

    Estat i Generalitat signen un conveni de 42,8 milions d'euros per rehabilitar prop de 3.500 habitatges

     

    El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat han signat un conveni per valor de 42,8 milions d'euros per a rehabilitar 3.483 habitatges a 38 municipis catalans de fora de l'àmbit metropolità de Barcelona. Els diners surten dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència (PRTR). Del total d'habitatges objecte de la rehabilitació, 77 són de titularitat pública, mentre que la resta, 3.406, estan en mans privades.

     

    Els ajuts es concediran a les comunitats de propietaris per ordre de recepció de les sol·licituds. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya s'encarregarà de publicar la convocatòria i els municipis actuaran com a oficines de rehabilitació.

  • 17:51

    Catalunya redueix un 11% les llistes d'espera de la dependència

     

    Catalunya ha reduït un 11,17% la llista d’espera de la dependència, gairebé tres punts per sobre de la mitjana espanyola, que l’ha disminuït un 8,28% el darrer any segons un informe elaborat per l’Associació de Gerents i Directors de Serveis Socials. Tot i això, segueix liderant la pitjor taxa de sol·licitants de tot Espanya amb més del 27,1% dels dependents en llista d’espera, quan la mitjana espanyola se situa a l’11,9%.

     

    A Catalunya van morir 13.801 persones mentre estaven en llista d’espera entre el desembre del 2021 i el novembre de 2022. Els experts alerten que caldrien 8 anys per eliminar la demora catalana.

  • 17:49

    Espanya registra 254 noves morts per covid l'última setmana

     

    Espanya ha registrat 254 noves morts per covid-19 l'última setmana, gairebé el doble que fa 7 dies, i la xifra des de l'inici de la pandèmia és de 119.872 víctimes. El registre de contagis ha patit un augment de 4.696 infectats en una setmana, fet que situa la xifra global en els 13.783.163. El nombre d'ingressats a l'hospital ha pujat des de divendres passat fins a les 2.145 persones, 139 més que en l'últim recompte, mentre que a l'UCI ara en són 91, 3 menys.

     

    La incidència acumulada a 14 dies en majors de 60 anys passa de 63,64 casos per cada 100.000 habitants a 72,05.

  • 17:18

    Presó provisional per a 3 homes relacionats amb l'assassinat d'un veí de Tarragona

     

    El jutge d'instrucció número 8 del Vendrell ha decretat presó provisional per a tres homes relacionats amb l'assassinat d'un veí de Tarragona que van trobar mort en un pou del Perelló. La víctima havia desaparegut al barri de Torreforta al mes de maig de l'any passat. El cadàver va aparèixer en un pou de 21 metres de profunditat, prop d'una caseta de la zona de platges del municipi del Baix Ebre aquest dimarts.

     

    La causa està oberta per un delicte d'assassinat o homicidi i havia estat secreta fins aquest dijous, segons informa el TSJC.

  • 16:10

    La patronal de l'oci nocturn denuncia les batudes "desproporcionades" dels Mossos a discoteques 

     

    La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn denuncia a la Generalitat per les batudes que els Mossos estan fent els darrers mesos a discoteques. Algunes les consideren "desproporcionades" perquè envien centenars d'agents i creuen que, lluny de requisar drogues i armes, el que fan és causar alarma social entre els clients. 

  • 15:33

    L'Aeroport de Girona s'acosta a xifres d'abans de la pandèmia amb més freqüències de vols

     

    L'aeroport de Girona mantindrà el nombre de rutes previstes per a aquesta temporada d'estiu en 38 destinacions, el mateix nombre que l'any passat. Tot i això, ampliarà les freqüències de vols per abastar més passatgers. El director de l'aeroport, Vicent Pallarés, ha apostat per obrir-se a destinacions espanyoles, com ara Madrid o Sevilla. "Fins fa poc, érem l'únic aeroport de l'Estat on tots els vols eren internacionals", ha explicat.

  • 15:01

    El ministeri de Transports invertirà 13 milions d'euros en les obres de millora de 15 km de carreteres de Tarragona

     

    El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana invertirà en concret 12,9 milions d'euros en les obres de millora i transformació de quinze quilòmetres de carreteres a Tarragona. El secretari d'Infraestructures, Xavier Flores, ha presentat aquest divendres l'acord assolit amb l'Ajuntament per la cessió dels trams situats a l'N-340 i a la T-11. 

  • 14:16

    La Generalitat atorga l'autorització ambiental a la cimentera de Montcada i Reixac

     

    D'aquesta manera l'antiga Lafarge podrà mantenir la seva activitat, segons ha assegurat aquest divendres l'actual empresa propietària, Holcim. La companyia assegura que aquesta nova autorització demostra que "la planta reuneix totes les garanties ambientals exigides per les vigents directives europees en matèria de prevenció i control ambiental". D'aquesta manera, considera que es resol la situació creada durant l'anterior tramitació de l'autorització, en la qual es va incórrer en un defecte de forma.

  • 13:55

    L'incendi a Canejan (Vall d'Aran) ja ha cremat més de 150 hectàrees

     

     

    El foc, que va començar a cremar ahir a la nit, es troba allunyat de qualsevol poble. A més és una zona contemplada dins del Pla Estratègic de Gestió Sostenible de Règim de Foc de la Vall d’Aran, fet que dona als Bombers d’Aran un instrument de molta utilitat per actuar davant dels focs.

  • 13:51

    Laura Borràs defensa que Junts és una formació que diu "veritats incòmodes"

     

    La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, erigeix la seva formació en el partit que diu les "veritats incòmodes" davant dels qui defineix com a "aprenents d'autonomistes". Paraules de Borràs en la jornada de fiscalitat que el seu partit celebra aquest divendres a la Llotja de Mar. Borràs ha tornat a criticar els pressupostos de la Generalitat... uns comptes que considera, hipotequen el futur dels catalans. 

  • 13:42

    Descobreixen més de 100 gravats prehistòrics en la Cova de la Vila de La Febró
     



    Un grup d'espeleòlegs ha descobert més d'un centenar de gravats prehistòrics en la Cova de la Vila de La Febró, del període calcolític-bronze, disposats en un panell de 8 metres de llarg i que són "excepcionals tant per la seva singularitat com per l'excel·lent estat de conservació".  La troballa s'ha produït en una petita cova descoberta intacta i és "una de les poques representacions d'art esquemàtic subterrani del territori". El descobriment dels gravats es va produir el 13 de maig de 2021 en unes exploracions i treballs topogràfics per part d'un grup d'espeleòlegs en la zona coneguda com a Barranc de la Cova del Corral.

  • 12:56

    Presó provisional per a l'exentrenador de futbol femení de El Perelló

     

    La magistrada del jutjat d'instrucció número 3 de Tortosa acorda presó provisional comunicada i sense fiança per a l'exentrenador de futbol femení de El Perelló. Va ser detingut ahir dijous per un presumpte cas d'abusos sexuals mentre treballava al club. La causa està oberta pel delicte d'agressió sexual.

     

    El club va acomiadar l'exentrenador de l'equip de futbol femení fa quinze dies "per motius esportius". En un comunicat emès aquest dijous a la nit, el club condemna els fets que ha denunciat una jugadora, una agressió sexual i l'assetjament que hauria patit per part, presumptament, del seu entrenador de futbol. L'entitat ofereix el seu suport a la víctima i a l'equip del qual forma part.

  • 12:56

    Barcelona estudia suavitzar la limitació de velocitat fora d'horari escolar

     

    L'Ajuntament de Barcelona estudia eliminar la limitació de velocitat a 30 km/h en zones escolars i passar als 50 km/h quan no hi hagi alumnes. La Gerència d'Ecologia Urbana ha demanat un informe jurídic per "avaluar i estudiar-ho". No hi ha precedents a la ciutat de radars amb discriminació horària. Per això s'ha demanat un informe jurídic que en concreti la viabilitat, en cas que sigui possible.

  • 12:55

    L'exconseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, defensa al Parlament la gestió de la pandèmia a les residències

     


    El Homrani assegura que les decisions ens van anar prenent en funció dels coneixements de la pandèmia que s'anaven adquirint a cada moment. Tant l'exconseller com l'exsecretari general d'Interior Oriol Amorós han assenyalat en una compareixença parlamentària que la Generalitat va intervenir 368 residències de les quals a 35 van canviar la direcció. L'exconseller d'Afers Socials, a més, ha posat en valor que en tot moment van col·laborar amb tots els actors que es van prestar a donar un cop de mà. L'oposició ha retret a l'exconseller la manca d'autocrítica i ha lamentat que no s'hagi reparat als familiars de les víctimes.

  • 12:43

    Catalunya vacunarà els més petits contra la bronquiolitis

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha confirmat que Catalunya vacunarà els més petits contra el virus respiratori sincitial, causant de la bronquiolitis i especialment punyent en els menors de dos anys. Balcells no ha volgut donar més detalls a l’espera d’anunciar-ho de forma oficial, però ho ha explicat a Vielha en declaracions als mitjans en preguntar-li per l'anunci que ja ha fet en aquest sentit Galícia. 

  • 12:00

    Barcelona destina 5,4 milions de la taxa turística a diversificar l'oferta amb 39 projectes
     

    L'Ajuntament de Barcelona destinarà 5,4 milions d'euros de l'Impost d'Estades en Establiments Turístics a 39 projectes de caràcter cultural i de promoció internacional per a diversificar l'oferta per al turisme en el territori, amb 24 d'ells impulsats des dels districtes.

    El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha detallat que 1,6 milions seran per als projectes de districte, mentre que 2,2 aniran a iniciatives culturals i de promoció internacional, i 1,5 es transferiran al consorci Turisme de Barcelona. El regidor ha incidit en la voluntat de "descentralitzar" algunes activitats, i ha destacat l'aposta municipal a través de l'Institut de Cultura de Barcelona.

  • 11:28

    El port de Vilanova i la Geltrú acollirà del 14 al 17 de setembre la primera regata preliminar de la 37a Copa Amèrica de Vela

     

    Serà la primera de les tres regates previstes abans de l'esdeveniment principal i les dues primeres -possiblement la segona serà a Càller (Sardenya) a l'octubre. La tercera se celebrarà a Barcelona, a la finals d'agost de 2024, ja amb els AC75 amb els quals es disputarà el Challenger Selection Sèries, el setembre de 2024, i la Final de la 37a Copa de l'Amèrica, a partir del 12 d'octubre. 

  • 11:07

    La policia nacional ha detingut a Barcelona un jove de 23 anys acusat d'agredir sexualment a un menor de 14 anys d'Almeria

     

    L'arrestat hauria contactat la víctima través d'un videojoc en línia. Després de guanyar-se la seva confiança, el presumpte pedòfil hauria aconseguit que li enviés fotografies de contingut sexual i, fins i tot, s'hauria desplaçat a Almeria, on hauria agredit sexualment el menor. La investigació policial es va iniciar a mitjans de febrer. L'acusat hauria extorsionat el menor un cop aquest el va denunciar. Finalment, a principis de març, i durant el registre de la casa del presumpte agressor, la policia nacional va localitzar desenes d'arxius de contingut pedòfil al seu ordinador i en un disc dur. 

  • 10:35

    Els Mossos d'Esquadra investiguen una presumpta agressió sexual entre alumnes d'un institut de Cervera

     

    Els pares han convocat aquest migdia una concentració de protesta per aquest cas i un de presumpte assetjament escolar en un altre institut de la mateixa capital de la Segarra. 
     

  • 10:11

    Les vendes a grans superfícies pugen un 11,6% al gener

     

    L'escalada de la inflació ha fet que les vendes registrades a les grans superfícies a Catalunya s'hagin disparat al gener en un 11,6% respecte al mateix mes de 2022. El sector de l'alimentació ha pujat un 11,2%. Ara bé, si eliminem l'efecte de l'increment dels preus, la facturació ha seguit augmentant un 5%. En aquest cas, les vendes dels productes d'alimentació han caigut un 1,2%, mentre que la resta han crescut un 12%. 

  • 9:51

    A presó 7 dels 20 detinguts en una operació contra el tràfic de marihuana a Ponent

     

     

    Dels vint detinguts en l'operació dels Mossos a Ponent el passat 28 de febrer, set han ingressat a presó i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs. A l'operació contra el tràfic de marihuana es van realitzar quinze entrades i escorcolls en onze naus industrials i es van intervenir més de 4.000 plantes. A més, la investigació ha acreditat que deu dels cultivadors residien de manera permanent en vuit plantacions. 

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEESSalvador Illa, defensa que el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions de Barcelona, Xavier Trias, ha fet un "pacte de campanya" amb l'actual alcaldessa de la ciutat i alcaldable per En Comú Podem, Ada Colau. 

  • 9:17

    Gairebé 100 hectàrees cremades en un incendi a Canejan, Val d'Aran

     

     

    Els Pompiers d'Aran i els Bombers de la Generalitat treballen conjuntament des d'ahir la nit en el foc que crema una zona boscosa al costat del poble de Canejan, municipi de la Val d'Aran fronterer amb França. Actualment hi ha 12 dotacions de bombers treballant, ja que no hi ha risc que el foc arribi el poble i la feina dels professionals és "acompanyar" i vigilar els límits. 

    Font: ACN | Pompiers d'Aran

  • 8:46

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 17 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:17

    Els experts alerten que la primavera pol·línica arriba tard però amb força

     

    Amb l'arribada de la primavera arriba l'època de les al·lèrgies. Avui es presenten les previsions per als pròxims mesos realitzades per la Xarxa Aerobiologia de Catalunya de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB. La investigadora Jordina Bellmonte recorda que dos milions i mig de persones pateixen una malaltia al·lèrgica que podrien anar a més per culpa del canvi climàtic. Tot i això, assegura que encara no hi ha prou dades per dir com evolucionarà. 

  • 8:12

    Les víctimes de violència masclista tindran sales d'espera específiques als jutjats

     

    Per garantir una millor atenció i intimitat a les víctimes de violència masclista quan han de passar pels jutjats, s'adequaran sales d'espera específiques de 46 seus judicials per fer-les més respectuoses i eficients. Estaran dissenyades perquè les víctimes no es creuin amb l'agressor quan esperen, i disposaran d'un espai adequat també pels nens.  Davant els casos d'agressions sexuals entre menors, per la consellera de justícia, Gemma Ubasart, la prioritat és evitar que es posi el focus en les nenes i treballar per erradicar les violències que porten alguns menors a convertir-se en agressors.

  • 8:09

    La UAB suspèn un professor denunciat per assetjament 

     

    La Universitat Autònoma de Barcelona suspèn de sou i feina catorze mesos un professor de filologia hispànica per abús d'autoritat. La sanció es farà efectiva dilluns. Tot plegat perquè una alumna de doctorat l'ha denunciat per assetjament sexual i set més per assetjament laboral. Aquest migdia la direcció de la Universitat oferirà una roda de premsa per informar sobre les darreres actuacions en relació amb els protocols d'igualtat.

  • 8:06

    Detenen l'exentrenador de futbol femení del Perelló

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut l'exentrenador de futbol femení del Perelló per haver presumptament agredit una jugadora amb discapacitat intel·lectual. Els fets es van produir al novembre i la víctima l'ha denunciat un cop se l'ha acomiadat del club. La noia no havia denunciat abans per por que no la creguessin.

  • 8:03

    Els Mossos investiguen l'agressió per part de 4 menors a una noia de 13 anys a Salou

     

    Els quatre investigats, que ja compten amb diversos antecedents per robatoris i furts, haurien agredit sexualment a una nena de 13 anys a Salou. Dos d'ells, de 16 anys, han ingressat a un centre de menors, un tercer detingut ha quedat en llibertat vigilada, i el quart és inimputable perquè té menys de 14 anys. Els fets haurien passat al mes d'octubre de l'any de passat a la casa d'un dels menors.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 17 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.