Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 30 de gener de 2023 | El Govern reprèn la negociació amb Metges de Catalunya per evitar la vaga

  • Nova reunió entre el Govern i el PSC per desencallar els pressupostos
  • Nou fracàs en les reunions entre Salut i Metges de Catalunya per desconvocar la vaga
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Reunió a Salut - Notícies a Catalunya avui a RTVE
Els responsables del Sindicat de Metges es reuneixen amb la Generalitat

L'actualitat d'aquest dilluns arrenca amb una setmana crucial per l'aprovació dels pressupostos. Després que el Govern anunciés dijous que acceptava la construcció d'un tram de l'autopista B-40, els equips negociadors del Govern i del PSC s'han tornat a reunir avui amb la intenció d'acabar de desencallar els darrers cerrells que queden pendents. L'objectiu del govern català és poder tancar la negociació aquesta mateixa setmana. Demà dimarts està prevista una nova reunió entre les dues parts.

Jornada de reunions també entre Salut i el sindicat de Metges de Catalunya després que la trobada de divendres passat acabés sense acord. L'objectiu de les converses és mirar de desbloquejar el conflicte. La reunió ha acabat sense acord per desconvocar la vaga que tindrà lloc a finals d'aquesta setmana. Des del sindicat expliquen que han trobat un mecanisme per encaixar les seves reivindicacions però que encara queden 'serrells' per desbloquejar el conflicte.

Avui hem conegut la dada de l'IPC avançat del mes de gener. I és que la inflació ha trencat el ritme a la baixa dels últims cinc mesos i s'ha enfilat fins al 5,8%, una dècima més. Un augment que coincideix amb la fi de la bonificació de 20 cèntims al combustible. Haurem d'esperar a la dada definitiva per conéixer els efectes de la reducció de l'IVA als aliments bàsics.

Novetats al cas de Dani Alves, que es troba en presó preventiva per estar investigat per una presumpta agressió sexual. La defensa del futbolista ha presentat el recurs per demanar la seva llibertat provisional. Un escrit on alega que no hi ha risc de fuga i sol.licita mesures alternatives.

RESUM AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:52

    Acaba sense acord la reunió entre Metges de Catalunya i el departament de Salut

     

    Nou fracàs entre el departament de Salut i Metges de Catalunya per evitar la vaga que tindrà lloc a finals d'aquesta setmana. Les dues parts s'emplacen a seguir les converses a partir de les 9h de demà dimarts. En aquests moments, segons el sindicat, han arribat a un encaix del mecanisme per dur a terme els principals acords i reivindicacions. 

  • 18:30

    Els equips negociadors del Govern i el PSC tornaran a reunir-se aquest dimarts

     

    L'acord de pressupostos està a prop i el Govern vol esprémer les negociacions per intentar que es pugui concretar aquesta mateixa setmana, a tot estirar. La reunió amb el PSC al mateix palau de la Generalitat, matí i tarda, s'ha allargat pràcticament 5 hores. Els equips negociadors s'han tornat a citar per tancar els darrers serrells aquest dimarts tot i que les postures són cara vegada més pròximes i es respira l'optimisme en les declaracions dels dirigents presents a les reunions. 

  • 17:43

    La Guàrdia Urbana de Lleida deté un home per amenaçar a un altre amb una navalla durant una baralla

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida ha detingut aquest dilluns al matí un home de 38 anys per amenaçar amb una navalla un altre home durant una baralla, al barri de la Bordeta de Lleida. Els fets han tingut lloc cap a les 11 h al carrer Sícoris. Tot i que en un primer moment s'ha informat que s'estava produint un robatori, finalment els agents han conclòs que es tractava d'una baralla per un tema personal entre tres homes, concretament de dos homes contra un altre.

     

    Un dels agressors ha estat detingut pels delictes d'amenaces i lesions i a l'altre l'han denunciat per lesions lleus. El noi víctima de l'agressió ha resultat ferit lleu per cops de puny a la cara.

  • 17:24

    El dèficit públic català fins al novembre supera els 2.000 milions d'euros

     

    Catalunya va tancar el mes de novembre amb un dèficit públic consolidat de 2.012 milions d'euros, xifra que equival al 0,8% del PIB català, segons el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública. Aquesta xifra supera en tres dècimes la mitjana del conjunt de CCAA que va ser del 0,55% (7.304). El mateix termini del 2021 els comptes públics catalans no van generar dèficit, sinó superàvit, concretament 868 milions d'euros. Hisenda justifica el saldo negatiu pel descens de les transferències rebudes de l'Estat al marge del sistema de finançament, bàsicament amb motiu de la pandèmia

  • 17:02

    L'incendi a una fàbrica de cacau a Terrassa afecta 11 treballadors

     

    11 treballadors d'una nau del Carrer Albert Einstein de Terrassa han estat afectats per un foc a una sitja de 40 tones de cacau. Cinc d'ells han estat traslladats pel SEM en estat menys greu. De moment, hi treballen 7 dotacions de bombers i una més està de camí.

  • 16:28

    El preu de la llum cau un 5% aquest dimarts

     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista caurà aquest dimarts fins als 129,78 euros per MW, la qual cosa suposa un 5% menys que els 136,74 euros/MWh del dilluns i el segon més alt registrat des del passat 3 de gener.  En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista se situarà aquest dimarts en 127,07 euros/MWh. El preu mínim, de 99 euros/MWh, es donarà entre les 02.00 i les 03.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 187,36 euros/MWh.

  • 16:17

    Es reprenen les negociacions per tancar els pressupostos

     

    L'equip negociador del PSC, encapçalat per la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha reprès les negociacions amb el Govern al Palau de la Generalitat per intentar desencallar els darrers cerrells dels pressupostos catalans. Durant el matí, totes dues parts han mantingut una trobada de prop de 3 hores. A la sortida Romero ha insistit en la discreció tot i que ha reconegut que s'ha tractat d'una "bona reunió"

  • 16:11

    Metges de Catalunya i el departament de Salut negocien per evitar una nova vaga

     

    El sindicat i el departament han començat a les 14h una nova reunió per mirar de desencallar la situació i evitar les noves jornades de vaga convocades per a finals d'aquesta setmana. Han fet dues pauses i s'emplacen a trobar punts d'acord. Finalment, el sindicat ha assistit sense assessors jurídics

  • 14:40

    Els estancs a La Jonquera, un negoci en expansió

     

  • 14:01

    2 de cada 3 persones de l'àrea metropolitana de Barcelona veu difícil trobar un habitatge assequible

     

    Cada cop és més difícil trobar un habitatge assequible no només a Barcelona ciutat, també a l'àrea metropolitana. Un estudi hi posa xifres: dos terços de la població s'ha trobat amb aquesta dificultat. Cosa que ha motivat que en els darrers 5 anys s'hagi triplicat la gent que ha canviat de residència.

  • 13:24

    Microsoft contractarà al voltant de 100 persones al centre d'intel·ligència artificial de Barcelona

     

    Així ho ha anunciat el president de la multinacional a Espanya, Alberto Granados, en una intervenció a Nueva Economia Fórum, on ha detallat que l'objectiu és convertir l'oficina de la capital catalana en un 'hub' a nivell europeu. El centre va obrir fa un any i mig i actualment compta amb 80 treballadors, la meitat dels quals són estrangers que treballen des d'altres punts d'Europa.

     

    Sobre els acomiadaments que la multinacional va anunciar a mitjans de gener, Granados ha assegurat que un "ajustament" del 5% "no és excessivament significatiu" tenint en compte que la multinacional ha crescut un 50% en personal en els últims tres anys.

     

  • 13:01

    Els Premis Sant Jordi de cinematografia premien 'As Bestas' com a millor pel·lícula espanyola

     

    'As Bestas', de Rodrigo Sorogoyen, ha guanyat el Premi Sant Jordi de cinematografia com a millor pel·lícula espanyola. Els guardons que atorga Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya també reconeixen Luis Zahera com a millor actor espanyol, precisament pel seu paper a 'As Bestas', i Anna Castillo com a millor actriu per 'Girasoles silvestres'. La millor òpera prima: 'Cinco Lobitos' d'Alauda Ruiz de Azúa. La gala dels Premis Sant Jordi se celebrarà el 25 d'abril.

  • 12:29

    Més de 200 pensionistes es manifesten a Barcelona

     

     

    Més de 200 pensionistes han alçat la veu als carrers del centre de Barcelona per reclamar al govern espanyol una auditoria a la Seguretat Social i que els comptes siguin "clars i transparents".

     

    "És mentida que no hi hagi recursos per a les pensions. N'hi ha i sobradament", ha sentenciat el portaveu de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE), Ramon Franquesa.

     

    La marxa, que ha transcorregut lentament entre la Plaça Universitat i la seu de la Tresoreria General de la Seguretat Social, ha servit també per reclamar una sanitat pública de qualitat i denunciar la privatització del sector.

  • 12:00

    Cinc produccions catalanes participaran a la Berlinale

     

    La presència catalana a la 73 edició del Festival de cinema de Berlín tornarà a ser molt destacada. Després que l'any passat la directora catalana Carla Simón guanyés l'Os d'or amb "Alcarràs", enguany seran el llargmetratge '20.000 Espècies d'abelles' de la directora Estíbaliz Uressola el que competirà en la Secció Oficial del festival. 'Matria' d'Álvaro Gago, per la seva banda, competirà en la secció Panorama. A més, la pel·lícula 'Sica' de Carla Subirana es presentarà en la secció Generation, el documental 'Anqa' de Helin Çelik participarà en la secció Fòrum i el curtmetratge 'La ferida lluminosa' de Christian Avilés competirà en la secció Berlinale Shorts.

  • 11:40

    Govo anuncia l'acomiadament de 250 treballadors

     

    L'empresa tecnològica de repartiment a domicili Glovo ha anunciat aquest dilluns l'acomiadament de 250 treballadors, el 6,5% de la plantilla, una decisió que la direcció lamenta encara que considera que és "necessària". En un comunicat dirigit als treballadors, el conseller delegat de la signatura amb seu a Barcelona, Óscar Pierre, assegura que aquesta retallada de personal "no estava en els plans fa sis mesos". "La decisió d'acomiadament afecta sobretot la seu de la companyia a Barcelona en àrees com les de suport comercial, contractació i dades", afegeix la companyia.

  • 10:50

    Desactivada l’alerta del pla Procicat per onada de fred

     

     

    D'acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, es dona per finalitzat l'episodi de fred iniciat el passat dimecres 18 de gener. El pla va situar-se en estat d’alerta el passat dijous, ja que estava prevista una baixada de les temperatures entre la nit de dijous i diumenge que podia superar el llindar de fred a tot el territori català excepte a les comarques de l’extrem sud. Protecció Civil va informar els municipis perquè habilitessin espais per a les persones sense sostre.

  • 10:33

    Destapat un segon policia nacional infiltrat en moviments socials de Barcelona

     

    Un agent de la Policia Nacional s'hauria infiltrat en moviments socials de Barcelona per espiar-los des de dins. Ho hauria fet, entre altres mètodes, mantenint relacions sexuals i sentimentals amb algunes joves activistes, segons ha publicat aquest dilluns 'La Directa'. Es tracta d'un mallorquí que es feia dir Daniel Hernández Pons, amb els cognoms gairebé idèntics als d'un altre policia infiltrat en moviments independentistes catalans i destapat el juny passat pel mateix mitjà de comunicació. L'home, d'inicials reals D.H.P., va ingressar a l'acadèmia de policia d'Àvila el setembre del 2017 i es va convertir en funcionari policial el juny del 2019.

  • 10:20

    El Govern es reuneix amb el PSC per desencallar els pressupostos

     

    En marxa la nova reunió entre el Govern i el PSC, aquesta vegada al mateix palau de la Generalitat, per tancar l'acord de pressupostos. Les dues parts estan cada vegada més a prop després del pacte per la B-40, però encara no hi ha el sí definitiu. Des de les 9 del matí estan els dos grups. Per part del govern encapçala la reunió la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i per part dels socialistes, la portaveu Alícia Romero

  • 10:00

    L'aeroport del Prat registra 4 cancel·lacions per la vaga dels controladors privats

     

    Les vagues programades per a gener i febrer a les torres de control privatitzades dels aeroports espanyols s'han encetat aquest dilluns amb afectacions a una quinzena d'aeroports. El més afectat és el de Sevilla tot i que al Prat, durant el matí ja hi ha hagut 4 cancel·lació i diversos retards. 
     

  • 9:30

    INFLACIÓ | L'Índex de Preus al Consum puja una dècima fins al 5,8 % al gener.

     

    La xifra coincideix amb la retirada dels 20 cèntims de descompte als combustibles. El que més preocupa, però, és l'indicador subjacent augmenta cinc dècimes fins al 7,5 %, tot i les mesures econòmiques del Govern central per contenir el cistell de la compra.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 30 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    CAS ALVES | Novetat en el cas de Dani Alves. la defensa presentarà un recurs d'apel·lació demanant la llibertat, defensant que no hi ha risc de fugIDA. 

  • 8:10

    VAGA SANITÀRIA | Salut i Metges de Catalunya es reuneixen de nou per intentar desbloquejar el conflicte: la trobada podrien desconvocar els tres dies de vaga previstos per aquesta setmana.

  • 8:05

    PRESSUPOSTOS 2023 | Arrenca una setmana crucial per l'aprovació dels pressupostos.

     

     

    Després que el Govern anunciés dijous que acceptava la construcció d'un tram del Quart Cinturó, el líder del PSC va instar l'executiu a reprendre les negociacions d'aquest dilluns. 

    El secretari general de Junts carrega contra el Govern: Jordi Turull, ha demanat a ERC que aclareixi "cap on vol portar el país".

  • 8:10

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 30 de gener de 2023.

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'aquest cap de setmana.