Enlaces accesibilidad
Pressupostos

Un fons de 10 milions per eliminar l'amiant a Catalunya

  • El president de la Generalitat anuncia que els comptes inclouran una partida específica per "erradicar l'amiant"
  • També es crearà una oficina d'atenció i l'any vinent es farà una llei específica
  • Aragonès reconeix la deixadesa de les administracions i que els afectats sovint no han rebut prou suport

Per
Convenció contra l'amiant organitzada per la FAVB i Jubilats de Macosa-Alstom
Convenció contra l'amiant organitzada per la FAVB i Jubilats de Macosa-Alstom

El Govern vol incloure als pressupostos del 2023 un fons especial de 10 milions d'euros per retirar l'amiant a Catalunya. En la convenció contra l'amiant de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant, el president de la Generalitat ha avançat que el pròxim dimarts el Consell Executiu aprovarà la creació d'una oficina per "l'erradicació de l'amiant".

A més a més, ha promès que "en els primers mesos del 2023" impulsaran l'execució del Pla Nacional per l'Erradicació de l'Amiant i una llei específica per aquesta problemàtica, dues de les grans reivindicacions de la FAVB i els col·lectius afectats.

Pere Aragonès ha reconegut que "durant massa temps" les víctimes de l'amiant no s'han sentit "acompanyades per les administracions" i, per això, ha expressat el seu "compromís" perquè a partir d'ara hi pugui haver "un punt d'inflexió en la retirada d'amiant".

Una substància altament tòxica

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant ha publicat aquest dissabte un manifest on apressa "totes les administracions" a dedicar més recursos i "conscienciar la ciutadania" sobre els perills d'aquest material. "És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix d'actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics".

L'amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Aquest material està classificat com a cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. L'OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d'origen laboral són causades per l'amiant.

Actuacions molt cares

L'Ajuntament de Barcelona està acabant de fer l'auditoria per analitzar la situació a la ciutat, però el regidor Eloi Badia ja ha avançat que "el gruix" del problema està en l'àmbit privat i ha estimat que l'eliminació d'aquest material cancerigen tindria un cost de "centenars de milions d'euros".

Aragonès ha admès que el fons de 10 milions d'euros és una partida "inicial" perquè "retirar tot l'amiant és molt costós", però preveu des de diversos departaments de la Generalitat també es posin "recursos".

Segons Badia, un quart de l'amiant que hi ha a la ciutat de Barcelona està en administracions públiques i, d'aquestes, un terç són edificis de l'Ajuntament. "Hem de donar exemple", ha dit Badia tot remarcant que el consistori de Colau ha "accelerat molt en l'àmbit de les escoles" per retirar l'amiant.