Enlaces accesibilidad
Possible col·lapse

L'Aeroport del Prat torna a l'activitat frenètica

  • Aquest dimarts el trànsit a l'Aeroport de Barcelona s'ha quedat només un 16% per sota del que hi havia el 2019
  • La vaga de Ryanair i les cues als controls de passaports torna a posar a prova la infraestructura a l'estiu
  • Les aerolínies denuncien la manca d'efectius policials i de personal que empitjoren el problema

Per
Quin estiu li espera a l'Aeroport del Prat?

Estem a punt d'acabar la primera quinzena de juny i l'Aeroport del Prat porta diversos dies amb una activitat frenètica, recuperant ja gairebé el ritme prepandèmia. Aquest dimarts, per exemple, hi operaran 755 vols, només un 16% menys respecte 2019. Amb la normalitat, però, tornen les cues i també les vagues.

La vaga de Ryanair

La primera de les vagues ja està convocada. És la dels tripulants de cabina de Ryanair. En total 6 jornades de 24 hores de vaga els dies 24, 25, 26 i 30 de juny i 1 i 2 de juliol.

Els treballadors no tenen encara cap conveni col·lectiu i en reclamen un. La secretària general d'USO a l'aerolínia, Lidia Arasanz, ha explicat a Ràdio 4 que no se'ls dona ni tan sols una ampolla d'aigua durant els vols. Els n'ofereixen de reutilitzables perquè se les emplenin ells mateixos. Tampoc tenen dret als 22 dies laborables de festa o als 14 festius nacionals.

Manca d'efectius policials

D'altra banda, el Ministeri de l'Interior ja ha informat que incrementarà la plantilla de la Policia Nacional en 90 agents a Barcelona per evitar col·lapses al control de passaports. Cal tenir en compte que els anglesos han de fer aquesta cua, ja que són extracomunitaris després del Brexit i això està provocant un increment del temps d'espera.

Durant aquestes primeres setmanes de juny ja s'han viscut esperes interminables, sobretot a primera hora del matí. Les cues han arribat a les tres hores fins al moment d'arribar a la porta d'embarcament i molts vols s'han perdut o han obligat a les aerolínies a enrederir l'hora de sortida. Davant d'aquesta situació, l'ampliació dels agents de Policia es queda curta, segons la patronal de les Agències de Viatge. ACAVE ja ha demanat a l'executiu central dimensionar adequadament el dispositiu a l'arribada de turistes.

Serveis mínims als controls

En darrer lloc, els treballadors del control de seguretat no han deixat d'estar en vaga des del 2019 per reclamar un plus de 160 euros i la gratuïtat del pàrquing de l'aeroport. Els seus serveis mínims són del 90%, però no amaguen les intencions de tornar a la mobilització aquest estiu.