Enlaces accesibilidad
Música

El Primavera Sound es queda a Barcelona fins al 2027

  • Els pròxims dies se signarà el contracte que lligarà la continuïtat del festival a la capital catalana
  • El festival seguirà amb el format habitual abans de la pandèmia, durant un sol cap de setmana a principis de juny
  • La idea dels organitzadors és que a partir de l'any que ve hi hagi Primavera una setmana a Barcelona i la següent a Madrid

Per
Hi haurà Primavera Sound a Barcelona almenys fins al 2027

Després d'un estira i arronsa que ha durat mesos entre els organitzadors del festival i l'Ajuntament de Barcelona, el Primavera Sound ha confirmat que seguirà a Barcelona durant almenys 5 anys més. La pròxima setmana està previst que se signi el contracte, tal com han anunciat en roda de premsa els codirectors del festival, Gabi Ruiz i Alfonso Lanza, que han tancat la porta a repetir una edició com la d'enguany, amb dues setmanes de festival a la capital catalana.

La intenció del Primavera Sound és, com ja passarà el 2023, fer una setmana a Barcelona i l'altra a Madrid, on s'estrenaran l'any que ve i on els han rebut "de braços oberts", han dit. L'edició del 20è aniversari s'ha tancat amb prop de 500.000 assistents al llarg de dos caps de setmana de festival i un impacte econòmic per a la ciutat que xifren en 349 milions d'euros.

Sobre la polèmica oberta amb l'Ajuntament de Barcelona per la continuïtat del festival a la ciutat, Ruiz ha garantit que la seva voluntat és "100%" quedar-se a la capital catalana.

Gabi Ruiz: "Som un festival 100% Barcelona i la voluntat és quedar-nos"

Ruiz ha celebrat que l'alcaldessa, Ada Colau, els visités i intercedís directament amb ells per intentar solucionar els problemes que planteja l'organització, que no són econòmics, ha insistit, sinó sobretot logístics. "Estem demanant una setmana més de muntatge", ha relatat, per evitar problemes com els que van provocar aglomeracions i cues dijous a la nit a la zona de bars.

Amb tot, la principal discrepància segueix sent el calendari per celebrar el festival el 2024. Els organitzadors volen de totes totes que sigui un cap de setmana del mes de juny per qüestions de calendari de contractació de bandes nord-americanes i no pas l'últim de maig, com presumiblement ofereix l'Ajuntament. Malgrat tot, Gabi Ruiz ha assegurat que fins i tot si no se'ls concedeix aquesta petició, es manté el compromís de mantenir el festival a Barcelona igualment.

Gabi Ruiz: "No hem fet cap xantatge a l'ajuntament"

El que ha estat una sospresa és que Ruiz hagi explicat que també hi ha tensions amb l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, al qual ha retret que hagi limitat a darrera hora fins a la meitat (15.000 persones) l'aforament de la part del recinte que acull tota l'oferta de Primavera Bits (en l'espai que ocupa el recinte després del Port del Fòrum, ja a Sant Adrià). També ha denunciat que el consistori no ha posat cap facilitat per treballar a l'organització, i ha arribat a dir que se'ls ha sotmès a un control d'entrades i sortides propi d'una alerta terrorista de nivell 4.

L'acord que s'ha de signar els pròxims dies segellarà la continuïtat del Primavera Sound fins al 2027, en la versió d'un sol cap de setmana que es coneixia fins aquest any, i amb el segon cap de setmana a Madrid a partir de l'any 2023. "Estem cansats d'aquest tema", ha mantingut Ruiz preguntat per si no hi haurà més edicions dobles a Barcelona. El codirector ho ha descartat "completament" i ha agraït que Madrid els hagi rebut "amb els braços oberts".

L'Ajuntament celebra l'entesa

L'Ajuntament de Barcelona es mostra satisfet que el Primavera Sound garanteixi la seva continuïtat fins al 2027 en format d'un sol cap de setmana. "És fantàstic", afirma el tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, que veu positivament l'aposta per estrenar cada any el festival a la capital catalana per després dur a Madrid un cartell "que serà gairebé un mirall".

Pel que fa a les queixes veïnals, Martí ha defensat que s'ha treballat per minimitzar-les i ha dit que hi ha el compromís de seguir-ho fent l'any vinent. Ha assegurat que retornar el festival a un sol cap de setmana hi ajudarà.

Balanç del 2022 molt positiu

La roda de premsa ha servit per fer balanç de l'edició del 2022, la del 20è aniversari, que s'ha tancat amb prop de 500.000 assistents al llarg de les dues setmanes de festival i un impacte econòmic per a la ciutat que xifren en 349 milions d'euros. "És l'esdeveniment amb més impacte econòmic a la ciutat de Barcelona després del Mobile World Congress", ha assegurat Lanza. Segons ha explicat, el primer cap de setmana va rebre unes 220.000 persones i el segon n'ha reunit 240.000.

Quant al desenvolupament del festival, els organitzadors han dit que en general ha sigut exitosa, però han reconegut problemes en la jornada inicial al Parc del Fòrum. Han atribuït les llargues cues en barres i lavabos al fet que no van preveure l'entrada "massiva" de públic des de tant aviat a la tarda. També, de nou, al fet de no haver disposat de prou temps per al muntatge del festival.

Aragonès i Borràs coincideixen al Primavera

L'última jornada del festival també ha deixat una imatge curiosa. La del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs compartint tribuna per veure el concert dels Antònia Font.

La banda de Joan Miquel Oliver, Pau Debon i companyia ha comparegut encara amb llum de dia però en un dels dos escenaris reis del festival davant un públic nombrós que els ha enyorat durant els últims vuit anys. No és un retrobament del tot nostàlgic, perquè els mallorquins van decidir que la reunió havia d'anar acompanyada d'un nou disc, 'Un minut estroboscòpica' (Primavera Labels), algunes cançons del qual han sonat. Tot i així el protagonisme ha estat pel repertori de clàssics de la banda, que s'ha confessat "emocionada" dalt de l'escenari.

La d'aquest dissabte al Primavera Sound ha estat la primera de les quatre actuacions de retrobament anunciades fins avui. El seguiran properament Inca, València i el Palau Sant Jordi de Barcelona, l'últim dels anunciats, el 15 d'octubre. L'any que ve preveuen sumar-hi sis concerts més, encara sense data.