Enlaces accesibilidad
Reactivació

L'atur també cau lleugerament al març

  • El Servei d’Ocupació de Catalunya registra 174 aturats inscrits menys
  • L’atur s’ha reduït en un 26,6% i el 37% dels contractes són indefinits
  • Treball destaca la capacitat de resistència del mercat laboral davant la guerra

Per
L'atur manté la bona dinàmica al març

Catalunya manté la dinàmica positiva pel que fa a l’atur tot i l'impacte negatiu sobre l'economia de la guerra d'Ucraïna. El març es va tancar amb 174 persones menys inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de la Generalitat. Suposen un lleuger 0,05% menys que al febrer i deixa la xifra absoluta d’aturats en els 371.486 registrats. Ara bé, la millor notícia és que es confirma l'increment dels contractes indefinits que ja suposen el 37% del total. Una millora que l'executiu català també atribueix als efectes de la nova reforma laboral.

La tendència positiva després de l’aixecament de les restriccions més dures ha permès que en el darrer any l’atur registrat s’hagi reduït en un 26,6%. Al conjunt de l’Estat els aturats a les oficines dels serveis públics d’ocupació s’han reduït en 2.921 persones (-0,09%). És la menor xifra en aquest més des del 2008.

Un any de creixements interanuals

El Govern català celebra les dades positives de març, especialment enmig d'un escenari marcat per les afectacions de la guerra d'Ucraïna sobre l'economia. El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha destacat la resistència del mercat laboral tot i l'escalada del preu de l'energia.

Vinaixa ha reconegut que la reforma laboral aprovada el 28 de desembre comença a tenir efectes en algunes tipologies de la contractació, com la indefinida, que ja representa el 37% del total. "És el millor mes de març de la sèrie històrica i portem pràcticament un any de creixements interanuals", ha destacat. "Podem dir que la tipologia de contractació indefinida respecte a mateixos períodes d'anys anteriors està en unes xifres que sobrepassen la sèrie històrica iniciada en 1998", ha afegit.

Ara bé, no tot és positiu. Els sindicats alerten de l'elevat nombre d'aturats de llarga durada i majors de 45 anys. Representen gairebé el 60% del total de desocupats tal com recorda Ricard Bellera des de Comissions Obreres. També des de les patronals PIMEC i Foment del Treball creuen que els efectes de la guerra ja es comencen a notar amb caiguda de la demanda i l'encariment de l'energia.

Els serveis lideren la baixada

Els serveis han estat el sector que ha liderat la baixada de l'atur a Catalunya aquest mes de març, amb 694 aturats menys respecte al mes anterior; seguits per la indústria, amb 247 aturats menys. En canvi, en la construcció l'atur al març ha crescut en 54 persones, en l'agricultura ho ha fet en 27 i en el col·lectiu sense ocupació anterior ha augmentat en 686 aturats.

L'atur ha baixat a la demarcació de Girona, amb 449 aturats menys (-1,24%), i a la de Tarragona, amb 550 aturats menys (-1,16%), mentre que a Barcelona i Lleida ha pujat. En concret, la província de Barcelona ha sumat 659 aturats, fins als 268.337, i la de Lleida 166, fins als 20.808.

Puja la contractació indefinida

Durant el mes de març s'han registrat 251.327 contractes, la qual cosa suposa una pujada de 34.010 contractes (+15,65%), dels quals 93.143 són indefinits (+49,26%) i 158.184 són temporals (+2,11%). D'aquesta manera, els contractes indefinits van representar el 37,1% del total de contractes registrats i els contractes temporals, el 62,9%.

Mentrestant, la Seguretat Social ha guanyat a Catalunya una mitjana de 25.922 cotitzants al març respecte al mes de febrer (+0,74%), i situa el número total d'ocupats en 3.529.683. Si s'atén la dada de l'últim dia de mes, el sistema ha sumat 17.880 afiliats a Catalunya entre l'1 i el 31 de març.

Respecte als treballadors que encara estan inclosos en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), la xifra s'ha situat en els 21.288.