Enlaces accesibilidad
Dia Mundial del Ronyó

La malaltia renal podria convertir-se en una de les primeres causes de mort si no actuem

  • A Catalunya 750.000 persones pateixen malaltia renal crònica i més d'11.000 necessiten diàlisi o trasplantament
  • El 2020 es van realitzar 679 trasplantaments renals a Catalunya
  • L'Hospital Dr. Josep Trueta és capdavanter en fer el seguiment de pacients que realitzen diàlisi a domicili

Per
Dia Mundial del Ronyó

Aquest 10 de març se celebra el Dia Mundial del Ronyó. Una jornada què busca conscienciar sobretot de la importància de cuidar la salut dels nostres ronyons per a frenar la malaltia renal crònica, molt relacionada amb la diabetis i la hipertensió, i què cada any està augmentant la seva incidència.

La Dra. Laia Sans, presidenta de la societat catalana de nefrologia, alerta que si no actuem preventivament amb bons hàbits, en pocs anys serà la de les primeres causes de mort.

Actualment, a Catalunya 750.000 persones pateixen la malaltia renal crònica i més d'11.000 necessiten diàlisi o trasplantament. El 2020 es van realitzar 679 trasplantaments renals.

Què és la malaltia renal crònica?

Quan els ronyons funcionen per sota del 60% de les seves possibilitats, es considera que el pacient té una malaltia renal crònica i quan funcionen menys del 10 %, que pateix una insuficiència renal avançada i que cal plantejar un tractament que substitueixi la funció que fan. És en aquest cas que els pacients han de fer diàlisi o, fins i tot, sotmetre's a un trasplantament.

La diàlisi és el conjunt de tècniques que permet eliminar substàncies tòxiques estranyes presents a la sang o substàncies tòxiques pròpies, retingudes en excés, a conseqüència de la fallida del funcionament dels ronyons ―ja sigui sobtada o produïda al llarg de temps-. La majoria de pacients fan diàlisi als hospitals o centres que ofereixen aquest servei. La diàlisi peritoneal (DP), en canvi, és un tractament molt senzill que no requereix l’ús d’equips tècnicament gaire avançats. Tan sols es diferencia de l'hemodiàlisi clàssica, la que es realitza als hospitals, en què la sang es tracta sense sortir del cos pel fet que el líquid de diàlisi s'introdueix a l'abdomen a través d'un catèter que s'ha implantat quirúrgicament.

Diàlisi a domicili

La DP permet als pacients seguir el tractament des de casa seva, cosa que evita desplaçaments i preserva al màxim la seva intimitat. En aquest moment, el Trueta fa el seguiment de 80 pacients que fan aquest tipus de diàlisi a domicili, nombre que el situa com a capdavanter a Catalunya en aquesta teràpia. També controla vuit pacients que duen a terme hemodiàlisi domiciliària, una innovadora tècnica que permet aquesta teràpia hospitalària a casa.