Enlaces accesibilidad
Guerra Ucraïna

Diversos hotels rebran els refugiats ucraïnesos arribats a Barcelona

  • Un dels hotels se situa a la zona de l'Estació de Sants
  • Diverses administracions treballen conjuntament per coordinar l'acollida de persones

Per
Un hotel a Barcelona, com a centre d'acollida dels arribats d'Ucraïna

Diverses administracions locals, autonòmiques i estatals estan treballant conjuntament per coordinar l'acollida de persones que fugen de la guerra d'Ucraïna. La seva rebuda i acollida es farà a Barcelona on es disposaran un conjunt de places hoteleres. Ja hi ha més de 400 ucraïnesos en hotels de Barcelona i l'àrea metropolitana i 1.600 places disponibles en hotels.

En un primer servei de recepció en un hotel barceloní a prop de l'estació de Sants es donarà la primera atenció i informació a les persones que arriben a la capital catalana. Segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, el passat divendres van rebre la petició de la Creu Roja, i des d'aleshores ha gestionat la demanda posant-se en contacte amb els diferents hotels.

D'aquesta manera, asseguren des del Gremi els hotels es posen a disposició de les autoritats per oferir habitacions, de la mateixa manera que ho van fer la pandèmia.

Casals ha indicat que l'acollida en hotels serà una primera mesura de xoc abans de trobar allotjaments més estables als refugiats. Segons el gremi, a partir d'aquí es disposaran de places hoteleres de dos tipus.

Places d'allotjament transitori, per a persones que es traslladin a altres ciutats o pendents de reagrupar-se amb família o coneguts. En aquests moments, aproximadament el 70% de les persones que entren per tren o amb avió a Barcelona estan de pas cap a altres destinacions.

I també es facilitaran places per allotjament de llarga estada, de setmanes o mesos. Per aquestes, s'estan buscant establiments que podrien ser fora de Barcelona o bé hotels que encara estiguin tancats després de la pandèmia i amb places buides.

A més a més, membres de la Generalitat, la Delegació del govern espanyol a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya treballar de manera coordinada en la recepció de persones que ja han arribat o ho facin en les pròximes setmanes a Barcelona per coordinar l'acollida de refugiats provinents d'Ucraïna.

Segons un comunicat, tenen per objectiu anar de la mà per coordinar-se des de les competències de cada administració. Per això, s’han emplaçat a mantenir reunions tècniques de coordinació de forma periòdica.

Madrid i Alacant, altres ciutats d'acollida

Aquest dilluns, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ja va explicar que Barcelona tindrà un dels tres grans centres de recepció i primera acollida d'ucraïnesos que hi haurà a l'estat espanyol, al costat dels de Madrid i Alacant.

Entre quatre i set milions de persones ucraïneses sortiran del país amb motiu del conflicte, moltes d’elles amb destinació a Espanya i, tot i que en les primeres arribades la majoria tenen familiars que les acullen, d’altres arriben sense vincles i moltes necessitaran l’assistència de les administracions que treballen per atendre les seves necessitats de manera coordinada.

Com acollir a les persones que arriben a Catalunya fugint de la guerra?

Des de l’inici de la invasió russa, han arribat a Catalunya unes 1.300 persones ucraïneses, segons dades de la Generalitat. La majoria són dones, infants i adolescents, ja que s'ha prohibit la sortida del país d’homes d’entre 18 i 60 anys.