Enlaces accesibilidad
Crisi migratòria

El Govern envia un vehicle a la frontera de Polònia per repatriar catalans residents a Ucraïna

La Generalitat té localitzades una vintena de persones allà però, de moment, cap vol abandonar el territori ucraïnès

Creix la preocupació entre la població civil després de l'entrada de tropes russes a les grans ciutats

  • El govern ucraïnès ha prohibit la sortida del país de la població masculina en edat de combatre

Per
Fugida d'espanyols cap a Polònia

El Govern té preparat un vehicle a la frontera de Polònia per facilitar la repatriació dels catalans i residents a Catalunya que es troben a Ucraïna. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha dit que tenen localitzades una vintena de persones que es troben en territori ucraïnès. De moment però, cap d'elles ha demanat fer ús d'aquest dispositiu, el qual ha gestionat la delegació del Govern a Europa central.

Alsina s'ha reunit aquest diumenge amb representants de la comunitat ucraïnesa de Guissona (Segarra) per mostrar el seu suport amb el poble ucraïnès, escoltar les seves preocupacions i explicar els tràmits que el Govern està fent per atendre els ucraïnesos atrapats a Catalunya i per enviar ajut humanitari.

El Govern no té competències per repatriar els catalans i residents a Catalunya que es troben en territori ucraïnès. Per això, el dispositiu que té enllestit ofereix el trasllat amb un vehicle a Catalunya des de la frontera de Polònia, on sí pot actuar. De moment, cap dels ciutadans que el Govern ha contactat per fer un seguiment telefònic ha necessitat aquest dispositiu.

Pel que fa els ucraïnesos que s'han quedat atrapats a Catalunya per motius d'oci o laborals, Alsina ha recordat que el govern ha posat a la seva disposició la xarxa d'albergs de Catalunya, i que es poden allotjar entre 500 i 600 persones en els propers dies. Pel que fa a aquesta nit passada, 49 ucraïnesos han dormit en albergs de la xarxa Xanascat, segons ha piulat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

La consellera Alsina ha remarcat que el Govern està fent tot el possible, dins les seves competències, per enviar ajut humanitari i ajudar els catalans que s'han quedat al país.

Preocupació entre els familiars d'ucraïnesos

Mentrestant, i davant l'entrada de tropes russes a algunes ciutats, la població autòctona es debat entre fugir o quedar-se al país amb l'objectiu de no disgregar les famílies. El govern ucraïnès ha prohibit als homes d’entre 18 i 60 anys marxar a l’estranger per tal que s’incorporin a les forces armades.

Els bombardejos de les últimes hores de l’exèrcit rus han obligat a moltes persones a buscar recer a soterranis, estacions de metro o refugis antieris amb mantes i ampolles d’aigua.

La població civil pateix les conseqüències de l'ofensiva | HÉCTOR MARÍN

Països com Romania, Polònia i Eslovàquia ja es preparen per rebre milers de persones refugiades. La Comissió Europea assegura que els estats membres de la UE estan capacitats per fer-ho i tindran tot el suport de les institucions comunitàries a l'hora de fer front a la crisi de refugiats que es pot desencadenar en els pròxims dies, segons ha explicat des de Dublín la vicepresidenta de la Comissió, Dubravka Suica.

Les Nacions Unides calculen que fins a cinc milions de persones poden intentar sortir d'Ucraïna en els propers dies, més de la meitat cap a Polónia. L'Agència de l'ONU per als refugiats, l'ACNUR, prepara plans de contingència i està en contacte amb les autoritats locals dels països que fan frontera amb Ucraïna per coordinar els esforços. L'únic país de la UE que s'ha desmarcat de l'estratègia comuna d'acollida a refugiats és Hongria.