Enlaces accesibilidad
Manifest Científic

150 científics alerten que celebrar els JJOO als Pirineus és "insostenible"

  • Els investigadors indiquen en un manifest que no hi ha "opcions verdes" i veuen "inacceptable" una candidatura olímpica

Per
Manifest Científic contra els Jocs Olímpics d'hivern
Manifest Científic contra els Jocs Olímpics d'hivern

Més de 150 científics catalans han presentat a Barcelona el Manifest Científic contra els Jocs Olímpics d'hivern del 2030 als Pirineus. Alerten que aquesta proposta de jocs és "inacceptable" en el context actual de "crisi sistèmica: climàtica, energètica, sociosanitària i econòmica". Asseguren que no pot ser sostenible perquè per fer-los caldria un augment del consum d'energia i d'aigua de la zona.

"No existeixen opcions verdes"

Els científics indiquen que "no existeixen opcions verdes" per celebrar un esdeveniment com aquest i que estudis sobre altres Jocs Olímpics d'Hivern demostren que són "insostenibles ambientalment, econòmica i social".  "En el cas del Pirineu, la proposta és altament insostenible", ha afirmat l'arqueòleg Ermengol Gassiot en la presentació del document.

Diuen també que al 2030 no es podria garantir la neu artificial perquè una de les conseqüències associades al canvi climàtic és l'augment de la temperatura al Pirineu entre 1 i 2,5 graus. També exposen arguments socials, com és que el turisme atempta contra la biodiversitat de la zona.