Enlaces accesibilidad
MNAC

El director de fotografia Tomàs Pladevall, premi Gaudí d'Honor

  • En la seva filmografia destaquen 'Tatuatge', de Bigas Luna, i 'El silenci abans de Bach', de Pere Portabella
  • La Junta de l’Acadèmia ha decidit atorgar el guardó d’honor a un director de fotografia per primera vegada en la història dels Premis Gaudí
  • Pladevall es va retirar dels rodatges l'any 2012, després del seu darrer film 'El gènere femení', de Carlos Benpar

Per

Prirmera vegada que un director de fotografia rep un premi Gaudí

L'Acadèmia del Cinema Català ha concedit el premi Gaudí d'Honor - Miquel Porter 2022 a Tomàs Pladevall, director de fotografia amb 50 anys de trajectòria i responsable de la imatge de films com 'Tatuatge', de Bigas Luna, 'El silenci abans de Bach', de Pere Portabella, o 'Tren d'ombres', de José Luís Guerin, entre molts altres.

Pladevall també va ser el responsable de la il·luminació de les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. L'Acadèmia, de la qual és soci fundador i Membre d'Honor, el descriu com un "mestre de la llum" i un dels més rellevants directors de fotografia del darrer mig segle a Catalunya. Pladevall rebrà el guardó honorífic en el marc de la gala dels Premis Gaudí el 6 de març al MNAC.

Primera vegada en la història

La Junta de l’Acadèmia ha decidit atorgar el guardó d’honor a un director de fotografia per primera vegada en la història dels Premis Gaudí. “Ja és hora de reconèixer les professions del cinema que comparteixen autoria i que contribueixen de manera determinant a la creació del llenguatge cinematogràfic. La direcció de fotografia és un dels oficis que més incideix en la construcció de l'univers únic i propi de cada cineasta i en Tomàs Pladevall ha sigut capaç de crear un món propi de llum per a cadascun dels directors i directores amb qui ha treballat, tots ells grans noms de la història del cinema al nostre país”, expressa la junta.

Trajectoria diversa

Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) ha treballat amb cineastes tan diversos com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Bigas Luna, Jordi Cadena, Gonzalo Herralde, José Luis Guerin, Rosa Vergés, Josep Maria Forn, Ventura Pons, Carles Benpar o Manuel Huerga.

A banda de més d’una cinquantena de llargmetratges, ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió, més de 400 produccions i desenes d’obres de teatre, concerts i espectacles en viu. Pladevall es va retirar dels rodatges l'any 2012, després del seu darrer film 'El gènere femení', de Carlos Benpar.

Fins avui, han estat reconeguts amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020) i Carme Elías (2021).

-->