Enlaces accesibilidad
COVID-19

La sisena onada "explosiva": rècord de xifres i de visites a l'atenció primària

  • S'ha arribat a la xifra més alta de contagis notificats
  • L'atenció primària va atendre 97.081 visites aquest dilluns, un altre registre màxim
  • El Govern no preveu prorrogar el toc de queda a partir del 21 de gener

Per
La sisena onada: "explosiva"

La sisena onada encara el seu màxim pic com alertaven els experts. Aquest dimarts s'han batut xifres rècord en gairebé tots els indicadors pandèmics del coronavirus.

Aquestes darreres 24 hores, el Departament de Salut ha notificat un màxim de contagis enregistrats des que va començar la pandèmia: 43.868.

Les persones hospitalitzades i a les Unitats de Cures Intensives (UCI), també segueixen a l'alça. Aquest dimarts, hi ha 2.290 persones ingressades, 58 més respecte d'ahir i 20 més a les UCI, arribant a les 520.

Els investigadors asseguren que òmicron ha portat una sisena onada "explosiva".L' investigador BIOCOMSC, Daniel López-Codina, assegura el patró de contagis està en línia amb alguns països: "Seguim en pujada que igual que Dinamarca, Estats Units o Argentina. La variable òmicron es transmet amb molta facilitat".

N'hi ha molts contagis més perquè hi ha proves d'antígens que no es reporten al sistema sanitari i no es fa bé el rastreig de contactes. López-Codina diu que "el sistema de seguiment de casos està saturat, per tant, no reflecteix situació real".

Els investigadors calculen que els nous casos corresponen a les trobades de Cap d'Any. Però seguiran creixent, adverteixen, perquè falta saber les conseqüències de la setmana de Reis i la tornada a la normalitat, on hi ha més interacció de bombolles. A més, alguns experts apunten que hem abaixat la guàrdia.

Del Val: "No estem en el moment de parlar de malaltia endèmica"

L'OMS calcula que la meitat dels europeus es contagiaran d'òmicron abans de dos mesos si el ritme de transmissió es manté.

97.081 visites en un dia als CAP

De fet, aquesta última setmana del 2 al 8 de gener s'han atès 331.130 visites als centres sanitaris de proximitat.

Toc de queda?

El Govern ha anunciat que no preveu prorrogar el toc de queda a partir del 21 de gener si es confirma una millora de la pandèmia. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts que les xifres de contagis continuen sent "desorbitades", especialment per la incidència de la variant òmicron, però ha apuntat que s'observa una desacceleració i indicis d'una futura millora. Per això, si aquests indicis es confirmen, el Govern no plantejarà prorrogar el confinament nocturn vigent actualment d'una a sis del matí.

Plaja ha afegit, però que no es pot plantejar una flexibilització generalitzada de les restriccions i ha defensat que es començarà per aquesta mesura ja que és la més invasiva.

Cursar la baixa de metges i mestres amb una declaració autoresponsable

Josep Maria Argimon ha fet una crida a la Seguretat Social perquè metges i mestres puguin cursar les baixes laborals amb una declaració d'autoresponsabilitat. El conseller de Salut ha argumentat que d'aquesta manera s'agilitzaria el procés per a les substitucions i es contribuiria a descongestionar l'Atenció Primària. També ha augurat que s'arribarà al pic de la sisena onada de la covid-19 en un màxim d'entre 7 i 10 dies.