Enlaces accesibilidad
Nadal 2021

El Panettone: a què es deu l'èxit d'aquest dolç nadalenc?

  • És un dels postres tradicionals de Nadal a Milà (Itàlia) d'on s'origina i coneix des d'almenys l'any 1470
  • Es pot trobar amb raïm, passes, fruites confitades, pinyons, ametlles, xocolata i cafè
  • La textura, el gust, una conservació llarga i la versatilitat que ofereix a l'hora de consumir-lo, són els principals motius d'èxit

Per
El consum de panettone es triplica en els darrers 5 anys

El Nadal és també època de dolços entre els quals es troba el panettone. El seu consum s'ha triplicat en els darrers 5 anys. Moltes pastisseries l'elaboren de manera artesanal. Un repte, per la seva dificultat tècnica.

D'on prové?

També anomenat pa dolç o pa de pasqua en països hispanoparlants, és un brioix fet amb una massa de tipus brioix, farcit amb panses i fruites confitades (taronja, cidra i llimona). Té forma de cúpula i la massa s'elabora amb farina de força, massa mare o llevat fresc, ous, mantega i sucre.

És un dels postres tradicionals de Nadal a Milà (Itàlia) d'on s'origina i coneix des d'almenys l'any 1470.

Panettone de xocolata

Panettone de xocolata

Producció massiva

La seva industrialització va fer que el seu consum es fes tradicional a Itàlia, i després a nivell mundial, durant el Nadal. L'any 1919 l'empresari milanès Angelo Motta i després en 1933 Gino Alemagna van llançar en tota Itàlia i el món el panettone, dolç típic de Nadal.

D'aquell primer pa s'han derivat nombroses variacions i es pot trobar amb raïm, passes, fruites confitades, pinyons, ametlles, xocolata i cafè. Des de ja fa uns anys, aquest dolç nadalenc és cada vegada més present a les pastisseries de tota Espanya.

Pastisseries

La pastisseria d'en Rafael ha triplicat les vendes aquesta temporada i ja planteja nous projectes de futur. Podem aconseguir panettones des de xocolata amb pera al forn, fins de yuzu, un cítric japonès.

"Intentarem tenir tot l'any, també vincular-ho amb l'època que l'any que estiguem. Poder fer panettone temporals i sobretot el de xocolata que és el que la gent ens ve a buscar"

La textura, el gust, una conservació llarga i la versatilitat que ofereix a l'hora de consumir-lo, són els principals motius de l'èxit d'aquest dolç nadalenc.

José Romero, del Gremi de Pastisseria de Barcelona, assegura que tot i la seva alta demanda i la seva popularitat no aconseguirà desbancar altres dolços d'aquesta època com el tortell de reis.