Enlaces accesibilidad

El preu de la llum s'enfonsa durant les festes

  • L'última setmana de l'any començarà amb un preu mitjà al mercat majorista inferior als 100 euros/MWh
  • El cost de l'electricitat se situa a nivells inferiors als de fa dos mesos, dies després de marcar un rècord històric

Per
El 2021 el preu de l'electricitat a Espanya s'ha enfilat a màxims històrics | GETTY IMAGES
El 2021 el preu de l'electricitat a Espanya s'ha enfilat a màxims històrics | GETTY IMAGES

L'última setmana de l'any arrenca amb el preu de l'electricitat al mercat majorista espanyol més barat dels darrers dos mesos. En un any marcat per les constants pujades i amb una volatilitat del preu extrema, aquest dilluns el preu mitjà del megawatt/hora (MWh) és de 96 euros, un 75% inferior al màxim històric que es va assolir dijous passat (383,67 euros/MWh). És el preu més baix des de l'u de novembre, segons les dades que publica l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

El preu màxim d'aquest dilluns serà entre les sis i les set de la tarda, quan es tornarà a enfilar per damunt dels 207 euros/MWh, mentre que la franja horària més barata es donarà entre les dues i les sis de la matinada en què l'electricitat pràcticament serà gratuïta, ja que es pagarà a només 2,67 euros/MWh

El descens d'aquest dilluns és el quart consecutiu des que dijous passat es va arribar al màxim històric de 383,67 euros/MWh, després d'encadenar vuit jornades per sobre del 300 euros. No es veien uns preus tan baixos des de principis de novembre, però malgrat això un preu d'uns 100 euros/MWh al mercat majorista encara duplica el cost que es pagava l'any passat.

L'any més car de la història

Si es mantenen els valors actuals, aquest 2021 s'acabarà amb un preu mitjà del cost de l'electricitat d'uns 110 euros/MWh. Seria més del triple que l'any passat en què la caiguda de la demanda per la pandèmia i els tancaments de la primavera van convertir el 2020 en el més barat dels darrers 17 anys.

Per apaivagar l'impacte que l'encariment de l'electricidad està suposant als consumidors, el govern espanyol ha aprovat recentment la pròrroga de la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum (IVA, impost de l'electricitat i l'imppst a la generació elèctrica) durante el primer quadrimestre de 2022.

Els preus registrats al mercat majorista repercuteixen directament a la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament al mercat lliure. Darrere de l'augment de preus es troben els alts preus del gas als mercats internacionals i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2), que durant el 2021 s'han enfilat cada mes fins a màxims històrics.

Espanya registrarà aquest dilluns un dels preus més baixos del mercat elèctric europeu. Al Regne Unit el MWh es pagarà a una mitjana de 183 lliures (uns 217 euros), a Alemanya uns 149 euros, a França uns 161 euros i a Itàlia uns 243 euros. Cal tenir en compte que el mercat de cada país té les seves especificitats, com ara la composició del mix energètic, l'origen de la producció i la major dependència de l'energia portada d'altres països.