Enlaces accesibilidad
COVID-19

Preocupa l'increment d'ingressos i pacients a l'UCI a les portes de Nadal

  • Salut demana precaució i evitar els contactes socials
  • La pressió assistencial augmenta amb un increment setmanal d'un 30% de visites

Per
Box d'una UCI de Vall d'Hebron amb la màquina de suport ECMO
Box d'una UCI de Vall d'Hebron amb la màquina de suport ECMO

Les dades de la pandèmia segueixen sense aturador. El Departament de Salut ha declarat 3.385 nous casos confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores. En paral·lel, l'Rt baixa dues centèsimes, fins a 1,20, mentre que el risc de rebrot puja 39 punts i aquest dilluns se situa en 517 punts. En les darreres 24 hores s'ha notificat un mort.

Salut ha declarat 65 ingressats més per covid-19 a Catalunya en les últimes 24 hores i ja se superen el miler. En total, ja hi ha 1.078 persones hospitalitzades en centres catalans. Unes xifres que no baixen i, sobretot, són persones majors de 50 anys. Pel que fa a les persones crítiques ingressades a l'UCI, i la xifra puja als 242.

Campins ha alertat que d'aquí a una setmana i mitja les UCI podrien arribar a 500 crítics si es manté el ritme d'increment. En una entrevista al 'Cafè d'idees', ha dit que l'ocupació de les UCI marcarà si calen més restriccions.

Ha assegurat que ja hi ha hospitals que estan deixant d'atendre patologies per l'empitjorament de la pandèmia. De fet, confirmen que alguns hospitals ja estan desactivant activitat quierúrgica no urgent.

Preocupació per la pressió assistencial

Des de Salut Pública, la seva directora, Carmen Cabezas, ha mostrat una tendència a pujada en els darreres sis setmanes a través de les dades: "Estem preocupats i ocupats".

La incidència a l'Atenció Primària preocupa a Salut Pública: aquesta setmana passada hi ha hagut un augment d'un 30 % més de visites que l'anterior, que ja n'havia patit una pujada similar el període anterior. Per exemple, divendres passat es va fer 20.000 visites.

Com que els indicadors de pressió a la primària, nombre de nous casos i trucades al 061 van incrementant-se, des de Salut Pública posaran en marxa una sèrie de mesures. Per exemple, en lloc de tres trucades de seguiment en cas de quarantena, se'n faran 2; intentaran fer els cribratges fora dels CAPS, en annexes, i dissenyaran circuits diferencials d'infeccions respiratòries.

Evitar els sopars de Nadal

Els experts com la doctora Magda Campins demana prudència i recomana evitar els sopars d'empresa: "El risc d'expansió és molt alt. No és prudent fer aquests tipus de sopars".

Campins ha insistit a desaconsellar els sopars de Nadal on s'ajuntin moltes bombolles.

Pel que fa a la vacunació, ja s'han posat més d'1 milió de terceres dosis administrades. Des de Salut Pública han fet una crida a què es vacunin les persones que ho puguin fer. En el grup de 60 a 69 anys, que ara mateix és el prioritari per a terceres dosis, només el 31,5% s'ha administrat la tercera dosi del vaccí.