Enlaces accesibilidad
Aniversari

Ràdio 4, la primera en català, compleix 45 anys

Per
Ràdio 4, la primera en català, compleix 45 anys

Tal dia com avui, 13 de desembre, dia de Santa Llúcia de l'any 1976, sortia a l'aire Ràdio 4, "la primera en Català". Els pares de la criatura van ser Jordi Arandes i Joan Munsó Cabús, aleshores director i sots-director de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya. Aquell 13 de desembre la veu de Joan Albert Argerich inaugurava Ràdio 4: "Bon dia, amics, benvinguts a Ràdio 4, l'emissora de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya que us parla en Català".

Ràdio 4, la primera en català, celebra el 45 aniversari

La Ràdio Olímpica i l’amenaça del tancament

A diferència de la resta d'emissores de RNE i després de molts “estires i arronses” amb el Govern de l’època, es convertiria en la primera a emetre íntegrament en català després des de la Guerra Civil. L’any 92 es va transformar en La Ràdio Olímpica,  amb butlletins de notícies en dotze idiomes diferents.

A primers de 2006, la direcció de RTVE va anunciar un pla de sanejament que, entre d’altres, tenia previst el tancament de Ràdio 4 argumentant el seu cost en relació amb l’audiència. Els treballadors van organitzar una campanya contra el tancament sota l’eslogan “Ràdio 4 és viva” que va assolir finalment el suport de la societat civil i els mateixos partits polítics. El nou director, Santiago González, va anunciar que l’emissora no tancaria amb l’argument del valor històric i presència a tot Catalunya”.

L'actual programació

Avui, Ràdio 4 compleix 45 anys consolidant el seu salt a la televisió. Cada dia Gemma Nierga obre el matí amb el Cafè d'Idees, primer programa radiofònic de la història que s'emet simultàniament per la pantalla petita. Agafa el relleu l'equip de Samanta Villar a Avui Sortim, el De boca a Orella de Sílvia Tarragona, i al cap de setmana, Goyo Prados amb el magazín Són 4 dies.

Entre les novetats arribades durant la pandèmia, destaca el cicle de ràdio teatre “Històries de l’altra banda” en col·laboració amb la Sala Becket de Barcelona sota la direcció de Sergi Belbel. David Bagés, Míriam Iscla, David Vert i Anna Ycobalzeta interpreten les obres en format radiofònic. La iniciativa arrenca la segona temporada amb la incorporació de “Els ocells” de Daniela Feixas, “El costurer” de David Planas i “Txema i Lluís de Pere Riera.