Enlaces accesibilidad
25N

Radiografia de la violència de gènere a Catalunya: 8 dones assassinades i 5 menors orfes

  • Només el 19,8% de les dones assassinades havien presentat una denúncia contra el seu agressor
  • Preocupen els menors: es detenen un 63,6% més que l'any passat per violència masclista

Per
11.000 denúncies per violència masclista des de principi d'any a Catalunya

4 de cada 10 dones asseguren haver patit violència per part de la seva parella en algun moment de la seva vida a Catalunya. El 18% violència física i un 63% violència psicològica, segons la Macroenquesta de Violència contra les dones del 2019.

Amb motiu del 25 de novembre, el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la dona, repassem les principals xifres sobre aquesta xacra des que van començar a comptabilitzar-se aquests crims el 2003.

A Catalunya, fins a 117 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles des que fa més de 18 anys, quan es va decidir posar comptabilitzar aquesta realitat.

Des de principis d’any, han estat assassinades 8 dones i 5 fills o filles menors orfes. A l'especial Mil mujeres asesinadas del Laboratorio de Rtve.es pots llegir sobre qui eren aquestes dones.

Són assassinades malgrat haver denunciat

La informació sobre si les dones assassinades havien denunciat per violència de gènere al seu agressor s'enregistra des de 2006. De les 177 víctimes mortals registrades des de llavors, només 35, el 19,8%, ho havien fet.

Nens orfes per violència masclista

Des de fa vuit anys, a Espanya es comptabilitza també el nombre de menors d'edat que tenien les mares assassinades i que, per tant, es queden orfes: 330 menors des de 2013. Des de principi d’any, 5 nens han perdut a les seves mares a Catalunya.

Segons les dades de l’últim dossier estadístic de l'Observatori de la igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, les víctimes tenien 42 anys de mitjana.

135 dones en risc tenen protecció policial

Els Mossos d'Esquadra ofereixen protecció policial a dones víctimes de violència de gènere amb independència que tinguin una ordre judicial d'allunyament o alguna altra mesura de seguretat.

Des del gener fins a l'octubre d'aquest any, la protecció policial ha augmentat un 37,8% respecte al 2020 i un 35% respecte al 2019. Amb data del 31 d'octubre, els Mossos protegeixen 135 dones en situació de risc (mitjà, alt i molt alt).

Més menors d'edat denunciats o detinguts per violència

Els Mossos d'Esquadra han detingut o denunciat 108 menors d'edat per violència masclista el 2021, un 63,6% més respecte al 2020 (66) i un 3,8% més respecte al 2019 (104). En general, les denúncies per violència de gènere augmenten, amb un total d'11.407, un 7,9% més que fa un any i un 2,7% que en fa dos.

"El 2020 va estar marcat per la pandèmia i per moltes dificultats de les dones per denunciar. Van quedar invisibilitzades moltes situacions de violència i creiem que la tendència a l'alça significa una recuperació de la confiança a demanar ajuda a la policia", diu la cap de la Unitat Central d'Atenció i Seguiment de la Víctima, la caporala Andrea Garcia, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.