Enlaces accesibilidad
Sisena onada

El TSJC avala estendre el passaport covid

Per
Restaurants, gimnasos i residencies obligats a demanar el certificat covid

L’empitjorament dels principals indicadors, especialment dels contagis i els ingressos hospitalaris, obliga el Govern a moure fitxa per frenar la sisena onada de la pandèmia. El TSJC ha avalat aquest dijous la petició de l'executiu per ampliar del certificat covid als àmbits de la restauració, els usuaris de gimnasos i poliesportius i les visites a les residències de la gent gran.

A instàncies del Govern també serà necessari a aquells locals on es pugui menjar com els situats en centres o galeries comercials, parcs i fires d'atraccions, ludoteques, salons de joc i locals culturals on es venguin begudes o menjar. Aquest extrem també afecta sales de concerts, cinemes i circs. Uns espais que s'afegeixen a l'oci nocturn i recintes amb ball, on ja està en vigor des del 7 d'octubre. Queden exclosos de l'exigència, els menors de 12 anys.

El TSJC constata, com en les altres actuacions en què ha autoritzat restriccions sanitàries, la "rellevància" de la pandèmia, i com les altres vegades considera que les mesures que proposa la Generalitat són necessàries, proporcionals i idònies per evitar contagis.

No obstant això, avisa que, si el Govern vol afegir cada vegada més sectors i activitats a l'obligació de presentar el passaport covid, "requerirà si més no una motivació i justificació més grans" de les limitacions de drets fonamentals que suposa.

Restauradors apel·len a la col·laboració de clients

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha assegurat en un comunicat que el sector es disposa a implementar l'obligació del passaport "en temps rècord". Malgrat que creu que l'acte de comprovació és senzill, ja que només es necessita un dispositiu mòbil amb càmera i accés a internet, la mecànica concreta dependrà de la mena d'establiment quant a si el control es farà en el moment d'accés al local, en la taula, etc. Per això, ha fet una crida a la "col·laboració dels clients. És obvi que els restauradors no som policies", ha dit.

Pallarols, sobre el certificat COVID: "Dóna seguretat a la clientela, però és un nou gerro d'aigua freda en un sector esgotat"

Els contagis se situen a nivells d’agost

En les darreres hores el Departament de Salut ha notificat set noves morts i més de dos mil nous contagis, que s’enfilen fins a nivells del passat agost.

També els hospitals continuen tensant-se amb 569 ingressats, 128 d'aquests a les UCI. El risc de rebrot s'enfila fins als 228. Mentrestant, els serveis d’assistència primària estan atenent un 33% més consultes que fa una setmana.

Ampliació del certificat covid

Amb aquestes dades sobre la taula, el Govern de la Generalitat ha decidit donar llum verda a l'ampliació del certificat covid més enllà de l'oci nocturn. Una ampliació que afectarà a partir de la mitjanit de dijous a divendres a restaurants i bars, els gimnasos i poliesportius i als visitants de les residències de gent gran.

El Govern aprova estendre l'ús del Certficat Covid a restauració, gimnasos i residències | Anna Bañeres

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha mostrat la preocupació per l'increment dels contagis i l'impacte que està començant a tenir en l'atenció als CAP i el repunt dels ingressos als hospitals fins a nivells de setembre. Plaja ha insistit que l'extensió del passaport covid pretén "evitar que haguem de tornar a restringir les activitats". "Malauradament, estem en aquest punt", ha lamentat.

De moment, l'obligació de mostrar el passaport covid només afectarà l'interior dels locals i no les terrasses. D'altra banda, Plaja no ha descartat que en el futur també sigui necessari per poder entrar a teatres i cinemes si segueixen empitjorant els indicadors de la sisena onada. En aquest sentit, l'executiu català ha anunciat que es faran "controls aleatoris per garantir el seu compliment".

La mesura necessitava l'aval de la justícia catalana perquè afecta drets fonamentals. En aquest sentit, el catedràtic de Dret Constitucional de la UB, Xavier Arbós, assegura al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que mentre no hi hagi una actuació legislativa unificada sobre el certificat covid digital, cada tribunal superior de cada comunitat podrà dictar la seva resolució, i "això només generà incertesa entre els afectats".

Al País Basc, la justícia ha tombat l’obligació del certificat perquè considera que afecta les llibertats d’igualtat o reunió.