Enlaces accesibilidad
COVID-19

Els contagis a les escoles es tripliquen en 10 dies

  • Els alumnes confinats per covid-19 s'eleven fins al 13.350
  • Hi ha 62 centres amb grups confinats

Per
La situació covid epitjora a les escoles: augmenten els positius i ja hi ha 85 grups confinats

L'evolució de la pandèmia fa posar el focus en les escoles. En els últims 10 dies, els contagis als centres educatius s'han triplicat passant de 700 a gairebé 2.300 persones. De fet, el nombre d'alumnes confinats per covid-19 pugen aquest dijous a un total de 13.350, que formen part de 62 centres de tota Catalunya, segons les últimes dades facilitades per l'aplicació Traçacovid del Departament d'Educació.

Els casos positius en els últims 10 dies ascendeixen a 2.295, dels quals 1.922 són alumnes, 364 docents i personal d'administració i serveis i 9 corresponen a personal extern. Els centres escolars amb grups confinats s'eleven aquest dijous a 62 (53 ahir) dels 5.108 existents, una xifra que suposa l’1,21% del total.

Aquestes escoles i instituts estan situats, en la seva major part, a les comarques de Barcelona i Girona i també es van ampliant a diverses de Tarragona (Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès) i Lleida (Segrià, Pla d'Urgell, Urgell i Pallars Jussà), mentre queden lliures de covid, de moment, una gran part de la zona nord de Lleida i les Terres de l'Ebre.

Continuen tancats dos centres educatius a causa de la pandèmia: un a Avinyonet del Penedès (Barcelona); la guarderia El Cargol, amb 13 persones confinades per un positiu en covid; i Els Putxinel·lis, una altra guarderia situada en el municipi de Montesquieu (Barcelona), per set positius detectats en els últims deu dies i 17 persones confinades.

"Podrien ser la nova diana"

Els experts han observat que la transmissió de la Covid-19 es desplaça a les franges d'edat més joves. En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Niega, la metgessa de família i vicesecretària del Col·legi de Metges de Barcelona, Sonia Miravet, considera que "podrien ser la nova diana".

Descarten treure les mascaretes al pati a curt termini

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha descartat que estigui sobre la taula que els alumnes dels centres educatius es puguin treure les mascaretes al pati o llocs exteriors, malgrat que fa unes setmanes el comitè d'experts va fer una valoració favorable a suprimir aquesta mesura de prevenció.

Davant l'empitjorament de les dades, sobretot a les escoles, en una roda de premsa, la Secretaria General d'Educació Patrícia Gomà, ha fet una crida al sector educatiu: "Demanem a les escoles que continuïn amb la prudència".

Mesures davant les celebracions nadalenques

Davant l'increment de casos de Covid, el Departament d'Educació ha enviat una circular a les escoles amb recomanacions per les festes de Nadal.

Entre d'altres, aconsellen fer les celebracions als espais exteriors i amb un aforament que permeti mantenir una distància interpersonal de 2 metres i mig. També recomanen l'ús de la mascareta tant a l'interior com a l'exterior de l'escola, inclosos els infants a partir de primer de primària que hagin de cantar o actuar.

Pel que fa a les entrades, hauran de ser esgraonades i en tot moment caldrà mantenir les mesures de ventilació i d'higiene habituals.

Els contagis, pujant

La situació epidemiològica general a Catalunya segueix la tendència negativa, es tornen a superar els 400 ingressats per primera vegada des del 8 d'octubre, és a dir, s'han hospitalitzat a dues persones més, tot i que el mateix nombre ha sortit de l'UCI respecte d'aquest dimecres. S'han notificat 11 morts.

Els contagis continuen augmentant, ja que en les últimes 24 hores s'han confirmat 1.428 casos positius, una xifra que situa el risc de rebrot en 148 (set punts més que aquest dimecres i l'Rt en 1,46 pujant una centèsima. La vacunació continua estancada.

La restauració es reunirà aviat amb la Generalitat per traslladar-li les seves reticències sobre l'aplicació del certificat covid, i el seu control a l'accés a bars i restaurants.