Enlaces accesibilidad
Festival 2021

Exposicions, projeccions i performances en el LOOP dedicat al cos

  • Se celebrarà fins al 21 de novembre arreu de la ciutat
  • Més de 200 artistes, 40 comissaris i 62 espais artístics i culturals de la ciutat participaran en l'esdeveniment
  • L'acte inaugural tindrà lloc aquest dimarts on presentarà "Cossos Itinerants-accions performatives en l'espai públic"

Per
Més de 200 artistes al LOOP de Barcelona

Diverses exposicions, projeccions i performances, totes elles centrades en el cos com a eina de comunicació i autorepresentació, conformen la programació d'aquest any del Festival LOOP de videocreació de Barcelona. Se celebrarà fins al 21 de novembre arreu de la ciutat.

Més de 200 artistes, 40 comissaris i 62 espais artístics i culturals de la ciutat participaran en l'esdeveniment, que en aquesta ocasió destaca pel "nombre de noves produccions realitzades".

Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa la directora artística del festival, Carolina Ciuti; acompanyada pel director del ICEC, Miquel Curanta; i el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados; a més de pels cofundadors de LOOP, Carlos Duran i Emilio Álvarez.

"Cossos Itinerants-accions performatives en l'espai públic"

L'acte inaugural, comissariat per la pròpia Ciuti, tindrà lloc aquest dimarts als jardins Rubió i Lluch, al costat de la Biblioteca de Catalunya, on presentarà "Cossos Itinerants-accions performatives en l'espai públic",  coproduït amb Hangar i la col·laboració de l'Escocesa i el Centre Universitari de Disseny i Art, EINA.

Serà l'escenari per a presentar les noves propostes performatives de Laura Arensburg, Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez, Julia Calvo, Natalia Carminati i Daniel Moreno Roldán, Citlali Hernández i Núria Nia, el Comité Queer i Pedro Torres.

"Carn de la meva carn: Entranya"

Paral·lelament, en La Capella es presentarà l'exposició "Carn de la meva carn: Entranya", de María Alcaide, que consisteix en una videonarració que explora el feminisme, el món rural i la desigualtat de gènere des d'una perspectiva autobiogràfica.

El cos com a protagonista

Carolina Ciuti ha comentat que el cos serà el protagonista d'aquesta edició, en un any encara marcat per la pandèmia de coronavirus, en el qual "hi ha hagut una retirada progressiva dels cossos de l'espai públic i de trobada".

A més, ha reflexionat, a partir de la novel·la "Diari d'un cos", de Daniel Pennac, on l'escriptor narra la vida d'un home a través dels seus estats físics i emocionals, entre els 12 i els 87 anys, que el cos "és una cosa que tots tenim i per això ens assemblem, encara que tots tinguem cossos diferents".

Per tant, "els diferents projectes que es presentaran permetran compartir qüestions d'interès universal".

El Centre Excursionista de Catalunya, La Capella, el Museu Frederic Marès, el Museu Picasso i el Real Cercle Artístic acolliran un vídeo d'un artista, presentat per un comissari resident a Barcelona i posaran "en valor el teixit cultural més pròxim".

Els comissaris d'aquesta proposta són Marta Pol Rigau, Alterdúo (Arianna Esposito i Marco Tondello), Jordi Garrido, Laura Olea López i Margot Cuevas Orteu, els qui presentaran, respectivament, les obres d'Anna Dot, María Alcaide, Marta Polo Ysalgué, Laura Ramírez Ashbaugh i Laia Ventayol.

"Crisiálida"

D'altra banda, a la Pedrera, seu de la Fira LOOP 2021, es podrà veure la proposta fílmica de l'artista Adriana Vila Guevara "Crisiálida", realitzada en col·laboració amb el cineasta Isaki Lacuesta, la balladora Rocío Molina i el músic El Nen d'Elx.

En la seva segona col·laboració, Casa Seat acollirà "Hi ha una dona que viu a la meva habitació", de Blanca Arias, mentre que altres institucions com l'MNAC, Palau Güell o la Filmoteca acolliran exposicions d'artistes com Francesca Llopis, en col·laboració amb Barbara Held; Helena Vinent; Perejaume; duo Beka & Lemoine i Stephanie Rizaj.

A més, el Teatre Eòlia, en la seva primera col·laboració amb el LOOP, presentarà l'estrena de "Khaled: Camí de refugi", del director i gestor cultural Martí Sancliment.