Enlaces accesibilidad
Sagrada Família

L'estel que corona la Torre de la Mare de Déu s'il·luminarà el 8 de desembre

  • L'acte central serà la missa a les 18.00 hores amb la il·luminació de l'estrella, prevista a les 19.40 hores
  • La Torre no serà visitable, està buida per dins i el seu objectiu és que entri la llum per les 800 finestres que té
  • Aquest octubre, la Sagrada Família, ha rebut el 40% de les visites que va tenir el mateix mes de 2019

Per
S'acaba el muntatge de l'estel que coronarà la torre Maria de la Sagrada Família

La Sagrada Família inaugurarà la Torre de la Mare de Déu el 8 de desembre. Ho farà amb un cerimonial de cultura popular i una missa litúrgica on es beneirà la torre i s'il·luminarà l'estrella de 12 puntes que la corona, que es col·locarà el pròxim 29 de novembre.

El president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, el cardenal Omella; el director general de la Junta, Xavier Martínez; el president delegat, Esteve Camps, i l'arquitecte director del temple, Jordi Faulí, han presentat aquest dilluns en roda de premsa els detalls de la inauguració de la qual serà la segona torre més alta del temple, amb 138 metres.

Cerimonial

El cerimonial, que anirà a càrrec de 'colles' de la cultura popular, començarà a les 10.30 hores, continuarà amb una audició de sardanes enfront de la façana del Naixement, i l'acte central serà la missa a les 18.00 hores amb la il·luminació de l'estrella --prevista a les 19.40 hores--, que es podrà seguir en directe per tot el món en la web estel.sagradafamilia.org.

La ciutadania podrà participar de manera digital en la il·luminació de la torre de la Mare de Déu des de la web de la Sagrada Família i l'Arxidiòcesi de Barcelona, on podran contribuir amb un punt de llum simbòlic i digital, que es traduirà en la il·luminació real de la torre de manera progressiva els dies abans de l'encesa de l'estrella.

Amb aquesta participació ciutadana, la part inferior s'il·luminarà de l'1 al 4 de desembre i la part superior ho farà del 4 al 7, de manera que només quedarà per il·luminar l'estrella el dia 8.

La Torre de la Mare de Déu no serà visitable, ja que està buida per dins i el seu objectiu és que entri la llum per les 800 finestres que té i vagi sobre l'altar del temple.

Actes fins al 4 de gener

El programa d'activitats per a celebrar la inauguració de la torre s'allargarà fins al 4 de gener i en ell destaquen conferències, concursos escolars i literaris, cantada de nadales, cercaviles de 'gegants', exhibició de 'castellers', jocs infantils i danses populars, entre altres, que tindran lloc tant a l'interior com en l'exterior de la basílica.

Els actes previstos compten amb la col·laboració de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), amb el suport econòmic de patrocinadors com la Fundació Endesa, GetYourGuide i Ciments Molins, i amb la participació d'entitats del barri i de la ciutat: "Com diria Antoni Gaudí, el temple de la Sagrada Família el fa el poble", ha subratllat Camps.

Una vegada acabada i inaugurada la torre, durant el primer trimestre de 2022 es preveu finalitzar la construcció de la torre de Lucas i es col·locaran dues franges de la torre de Jesucrist --la més alta--, que ja estan construïdes, segons ha detallat Camps.

Així, durant els primers sis mesos de 2022 constataran l'evolució econòmica a partir de la qual podran seguir i planificar les obres: "Si s'arriba a una progressió estable a final de 2022 podrem fer un avanç del calendari de finalització de l'obra. Abans no".

Visitants

Quant a les dades dels visitants, Martínez ha destacat que el mes d'octubre ha estat "molt bo", però que continuen estant lluny de les visites de 2019; de fet, ha detallat que aquest octubre han rebut el 40% de les visites que van tenir el mateix mes de 2019.

En aquest sentit, ha insistit que no obtindran nivells similars de visites del 2019 fins a finals de 2023 o principis del 2024.