Enlaces accesibilidad
Crisi energètica

Gairebé 2.000 persones reclamen mesures per controlar el preu de la llum

Per
La manifestació contra l'increment del preu de la llum reuneix unes 2.000 persones a Barcelona | ACN
La manifestació contra l'increment del preu de la llum reuneix unes 2.000 persones a Barcelona | ACN

Unes 1.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Barcelona contra l'encariment del preu de la llum i les seves conseqüències per a la vida diària de la ciutadania. La marxa estava convocada per un centenar de col·lectius, com l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o el Sindicat de Llogaters, i ha començat a la plaça de la Universitat, s'ha dirigit cap a la plaça de Catalunya fins arribar a la Via Laietana. S'hi han vist cartells i pancartes contra l'augment del preu de l'energia i les condicions del mercat elèctric, controlat per poques empreses com Endesa, Iberdrola o Naturgy. De fet, bona part dels càntics han anat dirigits cap a aquestes companyies i contra la inacció dels poders públics per impedir els abusos i que tinguin tanta capacitat de dominar i controlar el mercat: "les elèctriques ens robern i els governs col·laboren", s'ha sentit.

Es calcula que en relació a l'any passat la factura elèctrica s'ha encarit un 44%, i ha estat el factor principal que ha fet que la inflació s'enfilés a l'octubre fins al 5,5%, un nivell mai vist des de 1992.

Per tot plegat, els manifestants creuen que fan falta mesures estructurals que protegeixin els col·lectius vulnerables, especialment ara que s'apropa l'hivern. I asseguren que entre un 10 i un 15% de la població ja viu en situació de pobresa energètica.

Conseqüències indesitjades

Amb l'arribada de l'època de l'any que la temperatura és més freda i els rècords que està marcant el preu de la llum, hi ha algunes entitats socials que ja han començat a detectar que s'apropen a elles per fer consultes famílies d'un perfil que fins ara mai havien tingut cap problema per pagar les factures.

Podran pagar la llum les famílies aquest hivern?

La pujada de l'IPC dels últims mesos, amb l'encariment del cost de l'electricitat com a principal factor, preocupa també al petit comerç. Els establiments busquen solucions per tal que el desmesurat augment del preu de la llum no es mengi tot el seu marge i es vegin obligats a traslladar aquest increment de costos als productes i serveis que ofereixen.

El preu de la llum amenaça la supervivència dels petits comerços

Un futur apocalíptic

Mentrestant, a països del centre d'Europa han començat a comprar i guardar petites ampolles de gas butà i camping gas davant el risc que l'actual crisi energètica acabi desembocant en una hipotètica aturada elèctrica. L'origen d'aquest acaparament sorgeix d'una campanya del Ministeri de Defensa i les Forces Armades d'Àustria, amb la qual s'alerta a la població que es prepari per a una possible apagada general d'unes dues setmanes de durada.

Les autoritats espanyoles descarten completament que Espanya pugui patir un tall de subministrament general que posi en risc la població. Hi ha especialistes que diuen que la poca interconnexió que té la xarxa espanyola amb la resta d'Europa, que sovint ha estat una mala notícia, ara és una garantia per evitar problemes.

El centre d'Europa es prepara per a una gran apagada | ÀLEX CABRERA

A l'estiu a Espanya ja hi va haver una incidència amb origen a França que va afectar centenars de milers d'abonats però es va resoldre de manera ràpida. Des d'aleshores, l'operador que s'encarrega de transportar a grans distàncies l'electricitat a Espanya, Red Eléctrica (REE), no ha parat de dir que el país disposa de capacitat per produir el doble de energia que el màxim pic de demanda mai registrat.

La Unió Europea va posar en marxa l'any 2008 l'anomenada Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat. Es tracta d'un organisme integrat per les 43 companyies gestores de 36 països, entre les quals REE. Cada dos anys publica un Pla de Desenvolupament de la Xarxa amb un horitzó de 10 anys, on hi figuren els diferents projectes d'interconnexió en desenvolupament a mig i llarg termini. També publica un mapa on es poden consultar els 154 projectes de transmissió i els 26 per emmagatzemar energia que estan disponibles actualment.