Enlaces accesibilidad
Palau de la Generalitat

La Junta de Seguretat acorda ampliar un 20% la plantilla dels Mossos

  • Pere Aragonès i Grande-Marlaska encapçalen la trobada al Palau de la Generalitat
  • L’ampliació de la plantilla dels Mossos i la lluita contra la violència masclista marquen l’agenda

Per
La Plantilla dels Mossos d'Esquadra s'ampiarà en 3.739 nous agents

La primera reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya entre els executius estatal i català en prop de tres anys ha servit tancar l'ampliació de la plantilla dels Mossos d’Esquadra, llargament reclamada. Concretament, el cos policial català augmentarà en un 20%, amb 3.739 nous agents. D'aquesta manera, el sostre de la plantilla dels Mossos passarà a 22.006 agents. El nou sostre és d'aplicació immediata, però el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha indicat que el creixement serà progressiu, de 800 agents per any.

2.739 agents més per garantir la seguretat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit aquest divendres la Junta de Seguretat de Catalunya. La trobada en la també ha participat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’ha celebrat al Palau de la Generalitat.

A l’ordre del dia hi havia l’ampliació del sostre de la plantilla dels Mossos d’Esquadra. Finalment s'ha acordat incorporar 3.739 nous agents arribant a la xifra de 22.006, en un període de temps que no s'ha determinat. Elena ha destacat que es tracta d'un creixement del 20% de la plantilla actual, situada ara mateix en 18.267. Aquest límit es va situar l'any 2006.

L'ampliació del nombre d'agents era urgent pel creixement de la població, però també per poder fer front a la violència masclista, el terrorisme, la ciberdelinquència o el crim organitzat. Per això, l'acord també contempla la col·laboració entre els cossos de seguretat per accedir i compartir bases de dades espanyoles i europees.

En aquest sentit, Grande-Marlaska ha celebrat els acords aconseguits entre tots dos governs, especialment el d'ampliació del sostre de plantilla dels Mossos d'Esquadra: "Amb el temps i superant alguns obstacles, hem sabut construir en aquests anys un model de cooperació i coordinació institucional satisfactori, fins i tot exemplar". Segons el ministre de l'Interior que aquesta ampliació "permetrà una ràtio més adequada a l'expectativa de creixement de la població".

Vigilància entre fronteres

De la seva banda, el ministre de l'Interior també ha avançat que el govern espanyol ha iniciat els tràmits perquè es consideri el cos dels Mossos d'Esquadra com a policia d'un estat membre. Això permetrà que els mossos puguin fer tasques de vigilància i investigació fora de Catalunya.

També s’hi ha abordat la jubilació anticipada dels agents de la policia catalana per a equiparar-la amb els policies nacionals. L’objectiu és que Catalunya assoleixi la mitjana europea d’agents per cada 100.000 habitants.

Compartir informació sobre violència de gènere

Altres temes que s’han posat damunt de la taula avui són la coordinació dels cossos policials per a lluitar contra la violència de gènere i també contra la ciberdelinqüència. Una de les fites que s'han abordat és la integració dels sistemes d’informació sobre violència masclista dels cossos policials català i estatal.

La Junta de Seguretat de Catalunya es reuneix tres anys després

És la primera reunió de l'òrgan de coordinació entre ambdues administracions pel que fa a competències policials després de tres anys. S'esperava que la trobada servis per mantenir el clima d'entesa i col·laboració existent actualment impera entre ambdues administracions tant a escala política com a les més altes instàncies de comandaments policials.

Pere Aragonès i Grande-Marlaska presideixen la Junta de Seguretat catalana al Palau de la Generalitat

Pere Aragonès i Grande-Marlaska presideixen la Junta de Seguretat catalana al Palau de la Generalitat

També han participat en aquesta primera trobada al més alt nivell en matèria policial i de seguretat entre els governs de Pedro Sánchez i de Pere Aragonès el secretari general Oriol Amorós; el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el responsable de l’Assessoria Jurídica, Francesc Claverol. El seguici del Govern està també format pel secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez; la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, i el director de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, José Antonio Rodríguez.