Enlaces accesibilidad
Ciència

Nikola Tesla: El geni de l'electricitat moderna al CosmoCaixa

  • L'exposició mostra rèpliques d'objectes personals, com la màscara mortuòria de Tesla i la seva roba
  • Va descobrir el corrent altern, el sistema polifàsic de distribució elèctrica i va concebre la ràdio
  • Tesla va concebre l'electricitat com a "bé comú" que hauria d'arribar a tothom gratuïtament

Per
Un recorregut per la vida i l'obra de Nikola Tesla al CosmoCaixa

'Nikola Tesla. El geni de l'electricitat moderna' és el títol de la mostra que es pot veure al CosmoCaixa Barcelona. Un recorregut per la vida i obra d'aquest enginyer serbi, figura clau de la història de la ciència. Des dels seus inicis a Europa fins a la seva etapa a Amèrica, on va morir sol i pràcticament arruïnat.

'Nikola Tesla. El geni de l'electricitat moderna' | Agnès Batlle

Va ser de petit, acariciant al seu gat que es va començar a interessar per l'origen d'aquelles espurnes sorolloses de desprenia el seu pèl. I així ho podem comprovar també a l'inici d'un recorregut cronològic que passa per la vida i els avanços científics d'aquest geni poc conegut.

Què podem veure a l'exposició?

A Tesla se li atribueixen prop de 300 patents. Però podrien ser moltes més. No perspicaç amb els negocis, va ser plagiat per diversos dels seus contemporanis. La mostra exposa les seves idees i invencions, amb mòduls que permeten el visitant experimentar mòduls d'alta tensió i veure les maquetes dels seus prototips, com els models de motor d'inducció magnètica, la coneguda com a "màquina de fer terratrèmols" i el vaixell teledirigit que va tenir el primer comandament teledirigit de la història a finals del segle XIX. També hi ha rèpliques d'objectes personals, com la màscara mortuòria de Tesla i la seva roba.

Europa i Estats Units

Amb un fil conductor cronològic, el primer bloc recorre els seus primers anys d'activitat a Europa amb la invenció del motor d'inducció; després, el nucli de l'exposició se centra en les seves vivències als Estats Units i on van començar les "guerres pels corrents" contra Thomas Edison, partidari del corrent continu. També hi ha "l'època daurada" dels laboratoris de Nova York, amb els rajos X i la transmissió sense fils per a la invenció del comandament a distància. En aquest punt, el plat fort són les bobines d'alta tensió.

Després, l'investigador es va traslladar a Colorado Springs i va estudiar les propietats conductores de l'atmosfera terrestre, amb els quals estava "obsessionat. De fet, segons Durán, diu la llegenda que va néixer enmig d'una tempesta. Aquests estudis a Colorado Springs van donar lloc a la "revolucionària" idea d'internet.

Què va descobrir?

Tesla va descobrir el corrent altern, el sistema polifàsic de distribució elèctrica i el motor de corrent altern i va concebre la ràdio. Té registrades fins a 300 patents, però se li atribueixen més de 700.

El somni de la torre Wardenclyffe

Finalment, l'exposició repassa el somni de la torre Wardenclyffe, "un emissor de proporcions gegants", que el va dur a la ruïna i després del qual va morir sol i arruïnat. A banda, al final de l'exposició hi ha prototips de telèfons mòbils amb càrrega sense fils i els premis recollits al llarg de la seva carrera, amb la paradoxal Medalla Edison, malgrat ser aquest el seu rival.

Aquesta exposició arriba a Barcelona després de passar per museus científics de la Xina, el Japó i Itàlia.

L'electricitat, "un bé comú"

Per la seva banda, la gerent del Nikola Tesla Museum de Belgrad, Radmila Adzic, ha demanat a les generacions futures que no arruïnin els béns espirituals i mirin de salvaguardar el planeta, tal com era l'esperit de Tesla. Adzic ha remarcat que Nikola Tesla va concebre l'electricitat com a "bé comú" que hauria d'arribar a tothom gratuïtament. De fet, ha recordat que tal com ell la va concebre, "es perdria el mínim al transportar l'energia" i així s'aconseguiria justament el que l'investigador volia: que fos "barata i gratis a l'abast de tothom. "El capitalisme no sempre està a favor que l'energia sigui gratuïta per a tothom", ha lamentat.