Enlaces accesibilidad
Criminalitat

Per què s'ha convertit Catalunya en centre europeu de producció de marihuana?

  • El nombre de plantes a Catalunya ha incrementat exponencialment en els darrers anys
  • Els Mossos d’Esquadra reclamen polítiques de conscienciació sobre el consum de marihuana
  • El Cap de l’àrea central de crim organitzat dels Mossos, Toni Salleras, qualifica d’"excepcional” el cas de Llinars del Vallès.

Per
Cafè d'idees - Toni Salleras (Mossos): "La producció de marihuana creix sense aturador"

Durant els darrers anys, el nombre de plantacions de marihuana a Catalunya ha crescut a un ritme frenètic. L’any 2015 es van decomissar 65.000 plantes al territori català, l’any 2020, 265.000 plantes i a novembre de 2021 ja s’ha decomissat més de mig milió. Toni Salleras, Cap de l’àrea central de crim organitzat dels Mossos d’Esquadra, entrevistat al Cafè d’idees, considera que aquesta progressió no té aturador a curt termini.

La producció de marihuana a Catalunya augmenta de manera preocupant.

PREGUNTA: Que ha convertit Catalunya en la principal productora de marihuana a Europa?

RESPOSTA: Han estat diversos factors. Un podria ser la crisi econòmica latent des del 2008. Un altre la comunicació geogràfica entre Catalunya i la resta d'Europa i, des del punt de vista de Mossos d’Esquadra, una manca d’adequació legal a la realitat actual.

També cal tenir en compte el preu de la droga, la droga es paga pel risc que està associat al tràfic de drogues. A més risc, més cara és. Per això aquesta droga pot ser tres o cinc cops més de cara a Alemanya que a Espanya, no pel preu del transport.

PREGUNTA: Cal endurir el codi penal respecte la marihuana?

RESPOSTA: Ara mateix el tràfic de marihuana és un delicte castigat pel codi penal. El que demana Mossos és que la normativa s’adeqüi a la realitat social. Hem avançat tant i de manera tan negativa que la normativa s’hauria d’adequar.

PREGUNTA: A què es deu l’augment de narco-assalts?

RESPOSTA: El principal problema és que fa cinc anys Catalunya i Espanya eren una zona on transitaven les principals drogués d’abús. Avui en dia Catalunya és productora d’una droga d’abús, la marihuana ja no està en trànsit, es produeix aquí. Per tant, hi ha molt més temps per planificar l’assalt i en haver-hi tantes plantacions és fàcil saber on són.

PREGUNTA: Com pot afectar la banalització sobre el consum de la marihuana a la societat?

RESPOSTA: Mossos d’Esquadra no té res a dir sobre la iniciativa d’alguns sectors de la societat que banalitza el consum de la marihuana. Però és una realitat que actualment el seu consum és il·legal.

S’haurien de fer polítiques de conscienciació de la societat per mostrar que això no és tan banal com sembla. Cal connectar el consum de marihuana amb la instal·lació d’organitzacions criminals que produeixen marihuana, que faran tot el possible perquè la seva empresa il·legal continuï en marxa.

PREGUNTA: Quina valoració en fa del cas de presumpta corrupció policial a Llinars del Vallès?

RESPOSTA: Val a dir que la notícia de Llinars del Vallès és un cas excepcional i la nostra preocupació és que aquests casos segueixin sent excepcionals i fins i tot anul·lar-los. No obstant això, és un exemple sobre com qualsevol empresa criminal que mou molts diners anirà a tots els estaments de la societat per mantenir la seva empresa.