Enlaces accesibilidad
Abús de la temporalitat

Quines són les claus de la vaga del sector públic català?

  • El motiu de la vaga és protestar contra l'alt grau de temporalitat que hi ha entre els treballadors dels serveis públics

Per
Vaga dels treballadors del sector públic

Els empleats de les administracions públiques de Catalunya estan convocats aquest dijous a un dia de vaga per a protestar per l'abús de la temporalitat en el sector. Aquestes són algunes de les claus de la jornada i els sectors afectats.

Quin és el motiu de la vaga?

El motiu de la vaga és protestar contra l'alt grau de temporalitat que hi ha entre els treballadors dels serveis públics, especialment en sectors com l'educació i la sanitat, i evitar que els treballadors eventuals que porten anys ocupant un lloc estructural perdin la seva ocupació.

Una de les reclamacions dels convocants és que tots els treballadors dels serveis públics catalans que porten més de tres anys ocupant un lloc estructural passin a ser fixos.

Qui convoca la vaga?

La vaga la convoquen diversos sindicats reunits en la Mesa Sindical de Catalunya, entre els quals està la IAC, sindicat majoritari en la Generalitat i en sectors com el de l'educació, i CGT.

El motiu de la vaga és protestar contra l'alt grau de temporalitat

El motiu de la vaga és protestar contra l'alt grau de temporalitat

CCOO, sindicat majoritari en la sanitat catalana, UGT i CSIF es mantenen al marge d'aquesta convocatòria, ja que van pactar el reial decret amb el qual Govern pretén reduir la temporalitat en el sector públic i augmentar el pes de l'experiència a l'hora d'optar a una plaça en concurs d'oposicions.

Segons CCOO, els principis que regeixen l'accés a la funció pública són els d'igualtat, mèrit i capacitat, amb el que qualsevol ciutadà que vulgui pot accedir a una oposició per a accedir a l'administració, el contrari seria "intrusisme".

Quins són els sectors afectats?

A la vaga estan convocats els treballadors públics catalans pel que afecta a tots els sectors, com a transports o sanitat, encara que s'espera que un dels quals tindrà major incidència sigui el de l'educació.

Els treballadors de Televisió Espanyola han demanat l'estabilització del personal interí de la casa... S'han concentrat a les portes del centre a Sant Cugat del Vallès per denunciar també l'elevada temporalitat. A la corporació RTVE hi ha 300 interins, alguns ocupant càrrecs de responsabilitat.

Quines manifestacions hi ha convocades?

  • Barcelona: Manifestació a Plaça Urquinaona. 12.00 hores.
  • Lleida: Manifestació a Lluís Companys. 18.00 hores.
  • Tarragona: Manifestació Rambla Nova-Plaza Imperial Tarraco. 12.00 hores.
  • Girona: Concentració en la delegació de la Generalitat. 12.00 hores.

Serveis mínims

El Departament d'Empresa i Treball ha fixat, entre altres, els següents serveis mínims:

  • Transport públic, que inclou a Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, metro o autobusos, el 85% del servei durant tot el dia.
  • Educació: en educació infantil i primària haurà d'haver-hi dos docents per cada quatre classes i, en secundària, un docent per cada tres classes.
  • Sanitat: als hospitals s'ha decretat un funcionament normal en serveis essencials, com el d'urgències, i fins al 50% de la plantilla en els departaments menys sensibles.
  • Comunicacions: les ràdios i televisions públiques han d'emetre el 50% dels continguts habituals.