Enlaces accesibilidad
Cost de l'energia

El Consell de Ministres aprova ajudes per pal·liar el preu de la llum

Per
Cafè d'idees - Maria Campuzano (APE): "No abaixen el preu de la llum, abaixen impostos"

El consell de ministres destinarà, mitjançant un reial decret llei, ajudes per un total de 100 milions d’euros a famílies vulnerables i empreses per poder fer front al preu de la llum. No obstant això, l’Aliança contra la Pobresa Energètica adverteix que moltes famílies es veuen obligades a viure a les fosques per no poder assumir el preu de la factura. El decret llei arriba en el dimarts més car de la història, el preu es mantindrà sobre el llindar dels 200 euros el Megawatt/hora, amb la franja horària de 20 h a 21 h com la més cara del dia.

Procedència de les ajudes

A l'espera que la mesura es publiqui al BOE, la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, ha reivindicat que els cent milions d’euros corresponents a les ajudes haurien de sortir de la butxaca de les elèctriques i no de fons públics. En cas que les ajudes procedeixin de les elèctriques Campuzano considera que "serà un pedaç" més, però com a mínim suposarà una millora.

Mesures per la transparència

El decret llei inclou també un mecanisme de “reporting i supervisió obligatori molt detallat”. D’aquesta forma, es pretén augmentar la transparència a l’hora de formar els preus de la llum i evitar que es tornin a produir increments tan notables en la factura. A més, també inclourà una cobertura tant del bo social elèctric com del bo social tèrmic.

“Haurem de veure si s’abaixa el preu de la llum”

Campuzano es mostra expectant pel que fa al futur del preu de la llum: "haurem de veure si s’abaixa el preu de la llum". Argumenta que abaixar impostos serveix per reduir el cost de la factura, però no és una mesura suficient per fer front al veritable problema, reconduir els preus. Defensa que el Govern ha de ser valent mesures valentes i no cedir davant les elèctriques.

Protestes a Madrid

El dijous 28 d’octubre tindrà lloc a Madrid una protesta contra l’increment dels preus de la llum amb el lema 'Elèctriques culpables, governs responsables'. La manifestació convocada per l’APE apunta directament contra les elèctriques, ja que les considera culpables de fer negoci amb necessitats bàsiques.